3 SFATURI PENTRU A-TI SALVA AMENAJAREA
GREUTATEA VIZUALA SI PUNCTELE DE ANCORARE
3 SFATURI PENTRU A-TI SALVA AMENAJAREA
GREUTATEA VIZUALA SI PUNCTELE DE ANCORARE
Technotik. | 18 Noi. 2022
Stai in camera a carei amenajare tocmai ai finalizat-o. Te relaxezi si observi intreg ansamblul. Finisajul pardoselii iti place, culorile folosite te revigoreaza, ba chiar si compozitia este echilibrata insa tot ai o problema. Parca lipseste ceva care sa lege toate lucrurile la un loc si sa le faca sa functioneze ca un tot unitar.
Ai nevoie de un punct focal si unul de ancorare care sa functioneze ca un liant al elementelor de design, iar noi iti vom explica astazi in cativa pasi simpli cum poti sa introduci asa ceva in amenajarea ta
Greutatea vizuala
Se bazeaza pe modul in care ochii nostri percep obiectele si contrastele, fiiund un principiu de care se folosesc in mod uzual arhitectii pentru a evidentia un punct focal dintr-o camera si pentru a atrage privirea spre acesta. De exemplu, intr-o camera zugravita in culori deschise, privirea va fi atrasa de obiectele mai inchise la culoare.
Avem si un truc de care sa te folosesti in cazul in care amenajarea ta este deja finalizata si nu mai vrei sa investesti bani. Daca ansamblul din camera este format din obiecte mult prea asemanatoare, poti directiona privirea inspre o piesa mai deosebita daca o amplasezi intr-o margine.
Obiectele decorative diferite pot la randul lor sa insele privirea si te pot ajuta in rezolvarea zonelor problematice. Este destul de simplu sa estompezi un efect de ecou si vid dintr-o camera de mari dimensiuni daca pentru mobilarea ei vei alege obiecte mai mari si mai grele. Densitatea mai mare a elementelor va umple spatiul si va crea o atmosfera diferita, aflata in contrast cu impactul materialelor frumoase si a mobilei transparente.
Pe cei care locuiesc in apartamente de mici dimensiuni ii sfatuim sa se foloseasca de materiale vaporoase si elemente de mobilier cu greutate vizuala mica. De asemenea, ochiul poate fi inselat in aceste spatii prin utilizarea culorilor fresh si a formelor simple ce vor fi percepute ca fiind mai putin apasatoare.
Pentru a te ajuta sa intelegi mai usor care sunt lucrurile pe care arhitectii le numesc mai grele sau mai usoare, iti lasam mai jos cateva exemple:
Mai grele:
Obiectele de mari dimensiuni
Culorile intunecate
Contrastele puternice
Nuantele calde
Obiectele amplasate in colturille si pe marginile camerei
Liniile diagonale
Formele complexe
Mai usoare:
Obiectele mici
Culorile deschise
Contrastele reduse
Nuantele reci
Obiectele amplasate in centrul camerei
Liniile orizontale
Formele simple
Punctul de ancorare
Este un centru vizual care trebuie sa se regaseasca obligatoriu in fiecare camera sau ansamblu insa, este foarte important sa nu il confunzi cu punctul focal. El nu trebuie sa fie primul lucru pe care il remarci cand intri intr-un spatiu, ci serveste ca o ancora vizuala care echilibreaza si ofera profunzime compozitiei, astfel incat privirea sa se orienteze spre punctul focal.
De exemplu, daca bneficiezi de un living de dimensiuni mari, o metoda prin care poti face legatura intre piesele de mobilier este amplasarea unui covor de mari dimensiuni care va asigura armonia decorului si va functiona ca o baza ce pastreaza privirea pe punctul focal ales - o pictura sau o lampa.
Cand iti definitivezi planul de amenajare este foarte util sa il analizezi tinand cont de toate aceste aspecte si sa te intrebi daca toate elementele din camera au aceeasi greutate vizuala sau exista o ancora usor de observat? In bucatarie masa de dining poate sa preia rolul de ancora, in living canapeaua iar in dormitor patul insa mereu vor exista si spatii problematice cum sunt holurile unde o comoda poate fixa compozitia sau baile in care obiecte sanitare cu un design superior pot face legatura intre diversele senzatii, unificand suprafata.
In aceeasi ordine de idei si ansamblurile pline de detalii au nevoie de un obiect central, o vaza mare sau un element de design cu greutate vizuala. O biblioteca poate fi perceputa ca avand echilibru daca asezi cartile de mari dimensiuni pe rafturile de jos.
Sfatul nostru este sa te inspiri din mediul inconjurator cand zugravesti camera pentru a obtine un echilibru. In natura, culorile sunt distribuite pentru a crea compozitii proportionate, nuantele inchise stand la baza iar cele deschise in partea superioara.
Acum te lasam sa asimilezi toate aceste informatii si sa le aplici in proiectele tale iar daca ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior sau doresti o parere cu privire la amenajarea ta, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.