CELE TREI SECRETE ALE ARHITECTILOR DE INTERIOR
PRINCIPIUL TRIUNGHIULUI SI PUNCTELE FOCALE
CELE TREI SECRETE ALE ARHITECTILOR DE INTERIOR
PRINCIPIUL TRIUNGHIULUI SI PUNCTELE FOCALE
Technotik. | 04 Noi. 2022
Salut! Speram ca si postarea de saptamana aceasta te gaseste cu bine!
Zic sa trecem astazi rapid prin lucrurile despre care am discutat pana acum pentru a te ajuta sa iti faci putina ordine in ganduri. Ne-am lamurit ca aceasta serie informativa are scopul principal de a te ajuta sa iti amenajezi spatiul in care locuiesti astfel incat rezultatul final sa se ridice la nivelul asteptat, chiar daca momentan poate nu iti permiti sa colaborezi cu un designer.
Pentru a transforma interiorul dintr-o casa in acasa trebuie doar sa te folosesti de lucrurile care iti declanseaza amintiri placute si iti ofera o stare de bine in intimitatea ta, sa le imbini cu detalii din medii in care te simti bine sau la care reactionezi placut si sa le echilibrezi cu eventuale elemente de design provenite din grupul tau. Nu te lasa prada pozelor frumoase pe care le vezi pe internet si care iti fura ochiul, rezultatul va fi ca vei dezvolta o “imagine” pornind de la designul de interior si stilul spatiilor, o imagine care nu te reprezinta astfel ca dupa o perioada de timp realizezi ca nu te imbucura si nu te simti confortabil, intrand intr-o cursa de a avea tot ceea ce vezi la membri grupurilor din care faci parte.
In alegerea culorilor de care te vei folosi la amenajarea ta de interior trebuie sa oferi maxima atentie asupra modului in care o culoare poate fi perceputa. De exemplu, daca pe de-o parte o persoana prefera sa isi amenajeze locuinta folosindu-se de culori neutre si luminoase deoarece simte ca aceste tonuri o relaxeaza si ii ofera o stare generala de confort, pe de alta parte, o alta persoana se poate simti in largul ei in locuri pline de culoare, care o entuziasmeaza si o incarca cu energie, astfel un punct important de plecare in amenajarea casei tale este sa iti dai seama de efectul culorilor asupra ta si sa le identifici pe cele care te afecteaza pozitiv, pentru ca atunci cand esti acasa sa te simti confortabil atat din punct de vedere fizic cat si mental.
Despre elementele de mobilier ne putem aduce aminte ca acestea, alaturi de planimetria casei, sunt cele care influenteaza modul in care traim, de exemplu daca esti o persoana care se relaxeaza in timpul liber citind o carte sau vizionand un serial, are mai mult sens sa iti achizitionezi un fotoliu confortabil, in comparatie cu o persoana care prefera sa isi petreaca dupamiezele in compania prietenilor si care implicit are nevoie de zone largi de adunare, amenajate ca atare, cu o canapea de mari dimensiuni sau cu o masa ce acomodeaza mai multe locuri. O personalitate introvertita, care simte ca trebuie sa se retraga pentru a se reface, ar putea sa prefere camerele cu usi in defavoarea open-spaceurilor pentru a se putea refugia la nevoie, in schimb o personalitate extravertita, care se incarca cu energie prin socializare, probabil se va simti mai bine intr-un spatiu deschis. Te sfatuim sa analizezi cum petreci timpul liber si sa incerci sa iti dai seama ce tip de activitati iti ofera senzatia de relaxare si refacere, pentru a putea astfel sa stii cum iti poti optimiza locuinta in concordanta cu personalitatea ta si a stilului tau de viata.
Ti-am spus si un secret despre cum sa iti gasesti inspiratia. Iti mai aduci aminte?
Pentru a-ti intelege mai bine gusturile selecteaza cateva imagini care nu iti plac si analizeaza-le astfel incat sa iti poti da seama despre motivul pentru care nu le agreezi. Cand dezvolti o amenajare de interior este bine sa te gandesti in paralel la ce vrei sa obti si la ce vrei sa eviti, astfel afli mai multe despre propriile gusturi si reusesti sa dai nastere unui fir rosu al amenajarii. De asemenea este foarte important sa tii cont si de parerile copiilor. Si ei, la fel ca noi, pot avea alegeri diferite in ceea ce priveste activitatile sociale si reactiile la stimuli externi, lucru la care se mai adauga si faptul ca acestia se afla intr-o continua dezvoltare deci nevoile lor nu vor raman mereu aceleasi.
Acum ca ti-ai facut o ideie despre cum trebuie sa incepi o amenajare de interior, ti-ai luat cateva momente pentru a te cunoaste mai bine, ai sortat culorile care iti plac si cele care nu iti plac, ti-ai dat seama de zonele pe care vrei sa le creezi in casa ta si ai selectat o serie de imagini care sa te inspire, este momentul sa trecem la pasul urmator si sa afli despre cele mai importante principii ale design-ului de interior, de care se folosesc toti arhitectectii si designerii pentru a crea amenajari echilibrate si pline de stil.
Sectiunea de aur este regula proportiei care sta la baza organizarii armonioase a tuturor lucrurilor din jurul nostru, din ea derivand deptunghiul de aur si spirala de aur. Aceste principii te ajuta sa creezi compozitii echilibrate in casa sau chiar sa stabilesti modul in care vei distribui schema cromatica intr-o incapere, pe baza formulei 60/ 30/ 10. Sunt multe de spus despre aceste reguli astfel, daca ai ratat cumva postarea noastra anterioara iti recomandam sa o parcurgi rapid inainte de a merge mai departe.
Un alt principiu care te ajuta sa cresti calitatea amenajarii tale de interior este cel al treimii. Sigur te-ai mai intalnit cu el, este foarte utilizat in fotografie si cinematografie si presupune impartirea spatiului in trei parti egale, fiind mai pragmatic si mai putin complicat decat sectiunea de aur deci automat mai usor pentru tine sa il aplici in viata cotidiana. Si in cazul amenajarilor interioare poti urma aceste linii directoare si poti intelege repede cum poti dispune mobila sau diferite elemente decorative pentru a obtine un design armonios. Ele te ajuta sa plasezi obiectele intr-o camera sau pe un perete astfel incat tu sa obti echilibru si armonie prin impartirea interioarelor in treimi, nu in jumatati.
Hai sa trecem astazi la pasul urmator si sa discutam despre inca trei secrete ale arhitectilor de interior care aplicate in proiectele tale vor oferi garantat un plus de stil, astfel incat designul tau sa nu fie cu nimic deiferit de al celor care au ales sa plateasca bani grei pentru asta.
Regula triunghiului
Din nou iti recomandam ca dupa ce citesti aceste randuri sa iti selectezi cateva imagini cu amenajari de interior care iti plac si sa incepi sa identifici in ele triunghiurile, ti se va parea uimitor cat de des sunt utilizate . Fotografii, arhitectii si designerii se folosec frecvent de ele in munca lor si este o tehnica pe care trebuie sa o aplici si tu, nefiind complicata insa avand rezultate uimitoare. Secretul este sa asezi obiectele intr-o amenajare astfel incat linia imaginara care le incadreaza sa formeze un triunghi, fie el echilateral sau isoscel.
Centrul vizual
Cand am discutat despre sectiunea de aur ai observat ca dreptunghiul de aur este impartit asimetric? Asta se intampla pentru ca cel mai adesea sa centrezi un obiect nu este raspunsul deoarce rezulta compozitii statice si monotone, astfel un alt concept derivat din aceasta ideie si folosit adeasea in arhitectura si design este cel al centrului vizual (punctul dintr-o imagine care este perceput de catre ochiul uman ca fiind centrul imaginii), care cel mai adesea este diferit de centrul geometric (punctul care este cu adevarat centrul acelei imagini). Centrul vizual se afla cu aproximativ 10% mai sus fata de centrul geometric, fiind unul din motivele pentru care in filme, de exemplu, foarte rar se intampla ca punctul principal de focus sa fie exact in mijloc, rezultand in mai mult spatiu liber in partea inferioara a cadrului fata de cea superioara. Iti oferim aici un tip. Tablourile pe care le vei amplasa in camere pentru a decora peretii, vor avea cel mai adesea rame sau paspartuuri mai late in partea de jos, ceea ce inseamna ca subiectul va fi amplasat putin mai sus fata de centrul absolut.
Punctele focale
Traim in perioada in care este la moda ca viata noastra de zi cu zi sa apara imortalizata pe social- media deci mai mult ca sigur obisnuiesti sa folosesti destul de des un aparat de fotografiat iar alegerea punctului focal din pozele pe care le imortalizezi o faci intuitiv. Haide sa dezvoltam putin procesul in cativa pasi simpli pentru a constientiza fiecare actiune. In primul rand alegi un obiect din cadru si il transformi in punct focal, dupa care il scoti in evidenta conferindu-i mai mult spatiu sau plasnadu-l intr-un loc ce il face sa fie vazut cu usurinta. O abordare simpla dar pe care o trecem cu vederea cand ne blocam in mijlocul unui proiect de design interior.
In amenajari este foarte important ca piesele de mobilier si obiectele de design sa aiba o ierarhie, ele nu pot sa atraga atentia in mod egal. Un truc pentru a le sorta este sa folosesti principiul punctelor focale si cel mai simplu mod de a face asta este sa raspunzi la doua intrebari. Care este primul lucru pe care il observi cand intri in camera? Si care ai vrea sa fie? Daca raspunsul nu este acelasi la ambele interbari atunci inseamna ca trebuie sa reorganizezi putin compozitia.
Cateodata se intampla ca o camera sa aiba de la sine un punct focal, cum ar fi un view minunat, o fereastra de dimensiuni mari sau un semineu care atrage atentia. In cazurile de genul acesta problema este ca amenajarea de interior intervine prea puternic in traiectoria fireasca a ochiului. Sunt si cazuri in care nu exista nimic special la care sa te concentrezi sau exista prea multe lucruri asemanatoare care concureaza. In acest caz misiunea ta este sa creezi un punct focal care sa scoata in evidenta incaperea, locuinta sau feeling-ul pe care vrei sa il obti.
Cand incepi sa schitezi proiectul tau de amenajare aminteste-ti aceste principii. Studiaza obiectele si identifica lucrul pe care doresti sa il scoti in evidenta precum si cel pe a carui impact vrei sa il temperezi. Ai grija! Este foarte posibil ca daca petreci foarte mult timp dezvoltand un singur spatiu, sa iti fie greu sa iti mai dai seama singur de problemele care apar si iti poate fi de mare ajutor sa rogi pe cineva sa-ti spuna ce observa prima data cand intra in acea incapere. La fel de bine poti incerca sa faci cateva poze cu telefonul. Privind spatiul printr-un obiectiv iti dai mai usor seama de obiectele care iti atrag privirea si astfel identifici mai rapid ce trebuie sa modifici pentru a scoate in evidenta punctul tau de interes. Cel mai adesea trebuie doar sa reorganizezi putin lucrurile sau sa elimini o piesa decorativa.
Daca ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.