CE ITI PLACE?
PRIMUL PAS INTR-O AMENAJARE DE INTERIOR
CE ITI PLACE?
PRIMUL PAS INTR-O AMENAJARE DE INTERIOR
Technotik. | 21 Oct. 2022
Poate urmeaza sa te muti in noua ta casa, vrei sa iti reamenajezi spatiul in care locuiesti sau poate doar sa ii insufli o noua viata prin cateva touch-uri alese. Ai cautat carti sau articole despre amenajari interioare insa ai descoperit ca majoritatea sunt dedicate arhitectilor sau designerilor, fiind mult prea tehnice si nu iti sunt de folos deoarece nu iti explica principiile de baza, o serie de reguli esentiale in amenajarile de interior si cateva concepte pe care sa le pui in aplicare pentru a-ti atinge rezultatul. Pot sa presupun ca acum esti in faza in care scroll-uiesti imagini sau videorui, vezi nenumarate lucruri care iti plac dar nu prea stii de unde sa incepi.
Ca si in cazul unui proiect de arhitectura, si in amenajarile de interior cea mai importanta este faza de proiectare in care stabilesti exact fiecare detaliu pentru ca, la final, sa nu ai surpriza ca elemente preluate din diferite parti, atent amplasate intr-un spatiu, de fapt nu creeaza o compozitie armonioasa, nu comunica intre ele, ba chiar mai rau, se opun si rezulta fie un amalgam de stiluri fie o lupta de suprematie intre canapea, masuta de cafea si biblioteca.
In mod normal cand lucrezi cu un designer de interior, proiectul incepe cu un dialog intre tine si designer, la finalul caruia rezulta o tema de proiectare sau un caiet de sarcini. In esenta designerul isi da seama de nevoile si dorintele tale si cel mai important de cum locuiesti tu, pentru ca ulterior, cu ajutorul experientei sale sa analizeze si sa filtreze toate aceste informatii astfel incat sa rezulte ceea ce ai tu nevoie. Desigur, nu toata lumea isi permite sa lucreze cu un designer dar asta nu inseamna ca trebuie sa sarim peste pasii unui proiect de amenajari interioare, cum te indeamna tentatia sa faci deoarece e mult mai interesant sa dezvolti direct partea estetica si sa achizitionezi decoratiuni sau piese de mobilier, dar haide totusi sa incepem cu pasi marunti si sa facem impreuna o analiza detaliata.
Cum locuiesti si pentru cine traiesti?
Daca pana acum cativa ani in casa petreceai un timp relativ scurt si reprezenta locul in care iti desfasuri activitatile principale necesare vietii, astazi, datorita retelelor de socializare si a unor schimbari la nivel global, ea reprezinta mai mult decat un adapost. Pe de-o parte, datorita social-media spatiul nostru privat a devenit in cel mai bun caz o zona semi-privata, unde au acces persoane cu care ne-am intalnit trecator la un momentdat, astfel ca simtim presiunea ca locuinta noastra sa reflecte un anumit statut social considerand ca acest lucru ne reflecta personalitatea. Pe de alta parte, prin trecerea joburilor in regim WFH (Work From Home) si migrarea hobby-urilor in living din zone special amenajate, casa a devenit dintr-o data locul in care ne petrecem majoritatea timpului, unde ne servim cafeaua dimineata, unde lucram, facem sport, ne relaxam, gatim si mancam.
Rezultatul este ca dezvoltam o “imagine” pornind de la designul de interior si stilul spatiilor, o imagine care nu ne reprezinta astfel ca dupa o perioada de timp realizam ca nu ne face fericiti si nu ne simtim confortabil, intrand intr-o cursa de a avea tot ceea ce vedem la membri grupurilor din care facem parte.
Scopul unei amenajari de interior este sa modeleze spatiul casei astfel incat acesta sa raspunda tuturor nevoilor utilizatorilor pastrand aspectul placut si armonios, iar sansa de a te ocupa singur de interiorul loucintei reprezinta mai mult decat o simpla posibilitate de expunere a personalitatii, reprezinta adaptarea zonelor la felul tau de a fi si la modul in care tu locuiesti.
Sfatul nostru este ca tu sa te folosesti de lucrurile care iti declanseaza amintiri placute si iti ofera o stare de bine in intimitatea ta, sa le imbini cu detalii din medii in care te simti bine sau la care reactionezi placut si sa le echilibrezi cu eventuale elemente de design provenite din grupul tau, astfel poti transforma interiorul dintr-o casa in acasa.
Cum alegi culorile intr-o amenajare de interior?
De-a lungul anilor am avut sansa de a interactiona cu oameni foarte diferiti care ne-au aratat ca o culoare poate fi perceputa in mai multe moduri, astfel, daca pe de-o parte o persoana prefera sa isi amenajeze locuinta folosindu-se de culori neutre si luminoase deoarece simte ca aceste tonuri o relaxeaza si ii ofera o stare generala de confort, pe de alta parte, o alta persoana se poate simti in largul ei in locuri pline de culoare, care o entuziasmeaza si o incarca cu energie.
Important este sa ne dam seama ca oamenii au trasaturi diferite de personalitate si reactioneaza diferit la stimuli externi, astfel un punct important de plecare in amenajarea casei tale este sa iti dai seama de efectul culorilor asupra ta si sa le identifici pe cele care te afecteaza pozitiv, pentru ca atunci cand esti acasa sa te simti confortabil atat din punct de vedere fizic cat si mental.
Cum amenajezi spatiile interioare?
Din nevoia de a grabi procesul de productie, in cazul elementelor de mobilier, la fel ca si in cazul hainelor, s-au identificat o serie de dimensiuni considerate a fi ergonomice pentru marea majoritate a oamenilor, un fel de one size fits all, ceea ce a facut ca in zilele noastre sa alegem acelasi tip de mobilier de baza in majoritatea amenajarilor interioare, fara a mai tine cont de felul in care dorim sa ne folosim casele.
Elementele de mobilier si planimetria casei sunt cele care influenteaza modul in care traim, de exemplu daca esti o persoana care se relaxeaza in timpul liber citind o carte sau vizionand un serial, are mai mult sens sa iti achizitionezi un fotoliu confortabil, in comparatie cu o persoana care prefera sa isi petreaca dupamiezele in compania prietenilor si care implicit au nevoie de zone largi de adunare, amenajate ca atare, cu o canapea de mari dimensiuni sau cu o masa ce acomodeaza mai multe locuri. O personalitate introvertita, care simte ca trebuie sa se retraga pentru a se reface, ar putea sa prefere camerele cu usi in defavoarea open-spaceurilor pentru a se putea refugia la nevoie, in schimb o personalitate extravertita, care se incarca cu energie prin socializare, probabil se va simti mai bine intr-un spatiu deschis.
Te sfatuim sa analizezi cum petreci timpul liber si sa incerci sa iti dai seama ce tip de activitati te fac sa te simti relaxat si refacut, pentru a putea astfel sa stii cum iti poti optimiza locuinta in concordanta cu personalitatea ta si a stilului tau de viata, urmand ca noi sa iti oferim cateva idei:
Daca esti o persoana sociabila care prefera sa petreaca timp alaturi de prieteni, investeste intr-o canapea de mari dimensiuni, o masa pentru mai multe persoane si asigura-te ca ai mai multe scaune disponibile decat membri ai familiei, astfel, cand iti vor veni prietenii in vizita nu veti sta inghesuiti;
Esti o persoana care se bucura de hobby-uri? In acest caz are mai mult sens sa investesti in piese de mobilier de dimensiuni normale, sa economisesti astfel o suma de bani pe care ulterior sa ii investesti in amenajarea unui spatiu in care sa iti dezvolti pasiunea, fie ca este o zona de citit cu fotoliu si biblioteca, fie ca este un studio de pictura cu sevalet, vitrina pentru obiectele de arta si un colt verde;
Viata ta de zi cu zi iti creste foarte mult nivelul de stres? Poti crea in camera de zi un nucleu central care sa te linisteasca, cum ar fi un semineu sau un tablou care inspira calm. Amenajeaza in casa ta zone de relaxare, in care sa te poti odihni, sa poti asculta muzica sau sa citesti o carte, fiind in acelasi timp usor accesibile, astfel iti poti satisface nevoia de odihna si relaxare;
Te deranjeaza zgomotul? Pe langa simpla achizitionare a obiectelor electrocasnice ce produc un zgomot redus, te mai poti folosi si de elemente de mobilier care sa atenueze ecoul sau de finisaje interioare fonoabsorbante care sa reduca reverberatia;
Dezordinea este ceva ce te deranjeaza? Iti poti amenaja casa cu locuri de depozitare inchise care te ajuta sa ascunzi obiectele mici din viata de zi cu zi, reducand astfel efectul vizual neplacut;
Tips& tricks
Adesea cand cautam inspiratie preferam sa facem o slectie de lucruri care ne plac insa, un truc eficient pentru a ne intelege mai bine gusturile este sa selectam imagini care nu ne atrag si sa le analizam astfel incat sa ne facem o imagine mai clara asupra motivului pentru care nu le agream pentru a sti ce dorim sa evitam. Cand dezvolti o amenajare de interior este bine sa te gandesti in paralel la ce vrei sa obti si la ce vrei sa eviti, astfel afli mai multe despre propriile gusturi si reusesti sa dai nastere unui fir rosu al amenajarii.
De asemenea este foarte important sa tii cont si de parerile copiilor. Si ei, la fel ca noi, pot avea alegeri diferite in ceea ce priveste activitatile sociale si reactiile la stimuli externi, lucru la care se mai adauga si faptul ca acestia se afla intr-o continua dezvoltare deci nevoile lor nu vor raman mereu aceleasi.
Start!
Acum ca am lamurit aceste lucruri, dorim sa iti lasam mai jos cateva intrebari care consideram noi ca te vor ajuta in a-ti contura o ideie clara despre dorintele si nevoile tale, astfel iti propunem sa le parcurgi si sa iti notezi raspunsurile pentru ca ulterior sa le poti analiza:
Gandestete la copilarie, ce amintire fericita iti vine prima data in minte? Incearca sa descri in cuvinte imaginea pe care o vizualizezi iar mai apoi selecteaza elementele ce iti pot fi de folos intr-o amenajare;
Cand te simti relaxat si plin de energie si de ce?
Ce culori iti plac?
Ce culori nu iti plac?
Iti place mobilierul clasic sau designul modern, minimalist?
Preferi interioare elegante sau atmosfere rustice?
Ce tipuri de lemn si ce fel de finisaje iti plac (deschis la culoare, lacuit, vopsit, etc.)?
In care magazin de design interior simti cel mai adesea ca gasesti elemente care iti plac? De ce?
Ai un hotel preferat? De ce?
Ai o cafenea sau un restaurant preferat? De ce?
Care este bugetul tau? Ce suma consideri ca merita cheltuita pentru fiecare camera? Dar pentru intregul proiect?
Daca ai idei cu privire la subiecte pe care doresti sa le tratam mai departe nu ezita sa ne contactezi deoarece in primul rand scopul nostru este sa oferim celor aflati la inceput de drum informatia necesara astfel incat alegerile pe care le vor face ulterior sa fie asumate si in cunostiinta de cauza. De asemenea nu uita sa urmaresti paginile noastre de socializare pentru a nu rata postarile noastre ce pot aduce un plus in realizarea proiectelor tale.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.