ASEZAREA TABLOURILOR IN LOCUINTA
IDEI SI SOLUTII PENTRU DECORAREA PERETILOR
ASEZAREA TABLOURILOR IN LOCUINTA
IDEI SI SOLUTII PENTRU DECORAREA PERETILOR
Technotik. | 17 Apr. 2023
Intotdeauna am fost fascinat de capacitatea operelor de arta de a infrumuseta un spatiu. Sunt sigur ca intelegi despre ce vorbesc! Acea poza moderna, minimalista, amplasata intr-un living luminos, care dintr-o data te face sa percepi spatiul ca fiind mai scump. Acele tablouri pictate, cu rame ornate manual, amplasate in vestibul sau pe holul de acces in casa, care imediat ce le percepi te fac sa te simti intr-o alta lume, intr-un alt tip de casa, unde fiecare lucru isi are locul lui si a fost atent ales de cineva pentru a inchega compozitia.
In perioada acestor sarbatori de Paste m-am trezit de mai multe ori admirand pozele si tablourile ce impodobesc peretii caselor si apartamentelor apropiatilor mei. Totusi, ceva nu era la locul lui, unele piese pareau asezate total aleatoriu, intre ele nu exista o legatura. Imagineaza-ti ca citeai o poveste si in mijlocul ei te trezeai cu fragmente din total alt film.
Ca o concluzie puteti sa le multumiti rudelor si prietenilor mei pentru postarea de astazi. Peretii lor decorati impropriu mi-au servit drept inspiratie. Compozitia este intotdeauna cea care salveaza estetica unei incaperi atata timp cat ea nu este tratata ca o idee ulterioara. Facandu-ti timp sa selectezi si sa aranjezi cu atentie operele de arta, poti crea un spatiu care va reflecta si stilul si personalitatea ta unica, iar in randurile de mai jos iti voi oferi cateva sfaturi si reguli pe care zic eu ca ar fi bine sa le urmezi cand iti aranjezi tablourile.
Introducere in lumea tablourilor
Inainte sa alegi imaginile ce iti vor decora peretii este foarte important sa te decizi asupra impresiei generale pe care doresti sa o transmiti. Vrei sa obtii aprecieri discrete ale celor ce iti viziteaza locuinta sau reactii uimitoare, pline de energie?
Sa stii ca in 90% din timp rama este cea care scoate in evidenta tabloul iar atitudinea celor ce "asorteaza" ramele cu mobila este fundamental gresita. Estenta lemnului, tipul de metal, culoarea si grosimea ramei sunt caracteristici ce fac cu adevarat diferenta chiar si in cazul unor simple imagini scoase la imprimanta. Desigur, voi exagera putin si iti voi mai spune si despre sticla. Daca piesele tale de arta au totusi o oarecare valoare iti recomand sa le imperechezi cu o sticla de calitate cu protectie UV si tratament antireflex, care va oferi un plus de durabilitate operei si va ajuta subiectul sa aiba un impact total diferit.
Haide sa-ti dau si cateva idei generale pentru ca mai apoi sa putem intra in detaliu pe fiecare subiect in parte:
Ramele de culori inchise creeaza contrast si stabilesc un echilibru intre ele si subiect;
Ramele deschise la culoare, luminoase, scot mai tare in evidenta subiectul;
Paspartuurile nu lasa tabloul sa intre in contact direct cu sticla, scot subiectul in evidenta si echilibreaza compozitia;
Tablourile amplasate in spatele unei canapele sau a unui pat nu au voie sa atinga marginea mobilei si este indicat sa acopere 2/3 din suprafata peretelui;
Nu agata tablourile prea sus sau prea jos, desi pozitia optima depinde de inaltimea tavanului si de mobila din jur, linia centrala a imaginii ar trebui sa fie la o distanta de 2/3 fata de podea;
Regula 57"
Prima data m-am lovit de acest principiu cand lucram ca intern intr-un birou de arhitectura din Statele Unite. Arhitectii de interior din cadrul biroului foloseasu mai mereu regula celor 57 de inchi cand stabileau pozitia tablourilor intr-o amenajare.
Ce trebuie sa faci este sa agati tabloul astfel incat centrul acestuia sa se afle la 145 de centimetri fata de podea, in acest fel el va putea fi privit fara efort.
Cum spuneam si mai sus, pozitia optima de agatare a unui tablou depinde atat de inaltimea tavanului cat si de mobila din jur deci, daca ai o camera cu tavan inalt iti va putea fi destul de dificil sa respecti aceasta regula, insa ea reprezinta un bun punct de plecare cand doresti sa stabilesti o inaltime optima la care sa agati tablourile.
Compozitii cu tablouri
Poti avea moduri diferite de abordare in realizarea compozitiilor cu tablouri. Fie lucrezi repetitiv, cu rame de dimensiuni identice, fie folosesti dimensiuni diferite, pentru o solutie mixta, cu rame de cel putin 3 dimensiuni distincte pentru a crea o armonie a peretelui cu tablourile. Tine cont si ca o rama poate fi montata atat pe orizontala cat si pe verticala.
Cel mai uzual este sa asezi tablourile cu marginile superioare ale ramelor aliniate. Poate fi o varianta utila daca amenajarea ta este intr-un stil mai clasic.
Poti agata tablourile si aliniate la baza, urmand ca toate marginile inferioare ale ramelor sa se alinieze. Tipul acesta de aliniere este potrivit atat pentru forme regulate cat si neregulate (nu uita, cu cat formele sunt mai regulate cu atat compozitia va avea un aer mai modern).
Poti aplica usor Regula 57" pe o compozitie cu tablouri de tip linie centrala, unde tablourile vor fi agatate in linie astfel incat acestea sa genereze o linie centrala comuna.
Daca ceea ce iti doresti sa obtii este o compozitie mai dinamica, poti agata tablourile urmarind o linie imaginiara diagonala, insa nu uita ca directia acesteia trebuie sa fie mereu ascendenta, privirea ta fiind directionata obligatoriu din stanga-jos spre dreapta-sus. Combina rame amplasate vertical si orizontal, pastrand mereu o distanta egala de 5-10 centimetri intre ele.
Poti schimba senzatia data de o camera cu inaltime mica agatand tablourile intr-un sir vertical, astfel incat intre acestea sa existe o linie centrala comuna.
In cazul in care doresti sa decorezi un perete cu mai multe tablouri de dimensiuni diferite, trebuie in primul rand sa-ti alegi un protagonist, un subiect central de la care vei incepe, alegand apoi alte opere ce il vor scoate in evidenta.
Chiar daca folosesti rame de dimensiuni diferite poti da impresia unei compozitii omogene atata timp cat le aranjezi astfel incat marginile acestora sa se incadreze intr-un patrat sau dreptunghi imaginar.
Daca ai ceva mai multa experienta cu amenajarile interioare, o idee interesanta pentru a rupe monotonia este sa organizezi ramele urmarind curbe imaginare. Alege un tablou central de la care vei porni si agata celelalte tablouri pe linii curbe, creand astfel o compozitie fluida.
Moda americana a tablourilor pe scari
Desi nu sunt eu un mare fan al acestui mod putin cam clasic de decorare a peretilor din apropierea scarilor, sunt sigur ca intre voi exista si persoane ce doresc sa scoata in evidenta in acest fel spatiul si inaltimea.
Deisgur, poti agata mai multe tablouri similare formand un model repetitiv, pe alocuri monoton chiar, sau poti combina rame de dimensiuni diferite pentru un plus de dinamism.
Traseaza-ti o linie imaginara la 120 de centimetri inaltime fata de prima si ultima treapta. Partea inferioara a ramelor tablourilor tale nu vor avea voie sa depaseasca aceasta linie. Desigur, linia centrala o vei pastra conform Regulii 54", la 145 de centimetri fata de trepte.
Cateva sfaturi utile
Peretele din spatele canapelei si a patului iti este foarte la indemana sa il decorezi cu tablouri insa te-ai gandit vreodata cum ar fi daca de exemplul in coltul tau de lectura ai crea o compozitie? In aceeasi ordine de idei iti las mai jos cateva sfaturi practice:
Amplaseaza mereu tablourile mai incarcate vizual in partea din stanga a unui perete;
Tablourile de mari dimensiuni au o greutate vizuala mai mare deci este bine ca acestea sa le amplasezi in partea de jos a unei compozitii cu tablouri;
In cazul unui tablou agatat in spatele unei canapele, rama inferioara a acestuia trebuie sa fie obligatoriu la 15-30 de centimetri deasupra spatarului;
Poti combina rame diferite pe acelasi perete atata timp cat pastrezi un numitor comun intre acestea (culoarea ramei, esenta lemnului, etc.);
Obiectele de arta de mari dimensiuni au nevoie de distanta pentru a fi percepute corect, tine cont de acest lucru cand stabilesti dimensiunea celui mai mare tablou din camera;
Masoara de trei ori, gaureste o singura data
Inainte sa incepi sa gauresti peretii planifica exact compozitia pe care urmeaza sa o creezi. Poti face asta jucandu-te cu ramele pe podea, in fata suprafetei pe care urmeaza sa o decorezi. Aseaza pe jos in forma dorita de tine toate tablourile pe care doresti sa le agati pentru a-ti da seama care este combinatia castigatoare.
Desigur, ai oricand acces si la varianta de a-ti desena la scara peretele pe o foaie milimetrica sau sa decupezi bucati de hartie de dimensiunea tablourilor pe care urmeaza sa le montezi si sa lipesti aceste hartii pe perete cu ajutorul benzii adezive pentru a obtine compozitii diferite.
In incheiere iti spun ca la fel ca tine, si casa ta se afla intr-o continua schimbare deci nu ar trebui sa te simti rau daca peste o perioada scurta de timp unul dintre tablouri ti se pare ca nu se mai potriveste in amenajare. Poti oricand sa umpli o gaura cu un spaclu si putin chit de cutit asa ca da-ti frau liber laturii tale creative!
Te las acum sa pui in aplicare tips-urile de mai sus dar nu uita, daca ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa-ti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa-ti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.