CASA EFICIENTA ENERGETIC
CAND DEVINE NERENTABILA TERMOIZOLAREA CASEI?
CASA EFICIENTA ENERGETIC
CAND DEVINE NERENTABILA TERMOIZOLAREA CASEI?
Technotik. | 24 Apr. 2023
Transferul termic si transferul de vapori sunt doua subiecte prin care am trecut de curand, direct relationate cu consumul de energie al unei case si cu sanatatea utilizatorilor acelui imobil. Cel mai interesant comentariu lasat de un membru al comunitatii noastre. se lega de momentul in care investitia intr-o casa nu mai este rentabila, ajungand sa dai mai multi bani pe materiale termoizolante, panouri si centrale de productie a energiei din resurse regenerabile, decat vei reusi sa amortizezi in perioada de functionare a constructiei.
Astfel, in postarea de astazi, am ales sa discut despre modul in care se echilibreaza balanta dintre cantitatea de energie consumata pentru incalzirea si racirea unei case si felul in care alegi sa-ti termoizolezi casa. Cred sincer ca cea mai interesanta informatie pe care o vei putea deprinde din acest articol este momentul in care incepe sa renteze cu adevarat utilizarea unor surse alternative de producere a energiei si eliminarea centralelor termice bazate pe combustie pentru incalzirea agentului termic.
Inainte sa-i dau drumul simt nevoia sa subliniez ca reducerea consumului de energie intr-o casa duce automat si la reducerea amprentei de carbon a imobilului si a utilizatorilor lui. O amprenta de carbon mai mica inseamna o planeta mai sanatoasa si un aer mai curat respirat de tine. In concluzie, rentabilitatea unei astfel de investitii este data si de impactul pe care il ai asupra planetei si cred ca este momentul sa incepem sa ne aliniem la standarde vestice si sa ne aducem aminte ca la finalul zilei fiecare din noi are nevoie de o natura sanatoasa pentru a putea trai sanatos.
Cele 5 nivele de termoizolare a unei case
Ca sa incep cu inceputul voi lua situatia ipotetica in care ai o casa netermoizolata, strict la nivel de structura, cu ferestre PVC foarte accesibile din punct de vedere financiar si finisaje de rigoare, astfel incat sa arata saraca de ea a casa. Pentru a locui in aceast imobil vei avea nevoie de o centrala cu gabarit mare si consum foarte mare, ce va avea rolul de a incalzi spatiile si de a acoperi in acelasi timp si intreaga cantitate de energie ce o vei pierde prin fundatii, pereti si acoperis. Daca ar fi sa incadram aceasta constructie intr-o clasa de consum energetic am putea sa o situam lejer la capatul clasamentului, litera G sau nota 4.
Sa zicem ca dupa ce ai ars la propriu o suma mare de bani pentru a te incalzi te-ai decis sa termoizolezi casa sumar, 10 centimetri de polistiren pe pereti, inca vreo 10 centimetri de vata in pod. Reusesti astfel sa scazi pierderile de energie dar in continuare ai nevoie de o centrala termica pe gaz sau pe lemne care sa iti produca intreaga cantitate de caldura necesara pentru a mentine confortul la interior. Acum iti este deja rentabil sa completezi constructia cu panouri solare cu ajutorul carora sa iti produci apa calda menajera. Acum te situezi deja la litera E pe graficul de consum energetic.
Cu aceasta ocazie iti readuc aminte ca pentru a ne asigura confortul la interior avem nevoie de o temperatura cuprinsa intre 20-25O Celsius iarna-vara si o umiditate relativa a aerului cuprinsa intre 40-60%. Parametrii acestia trebuie sa se pastreze constanti in timp ce la exterior avem vara temperaturi de 40O Celsius cu umiditate relativa de 80% si iarna -20O Celsius si umiditate relativa de 20%, aceste variatii fiind preluate obligatoriu de sistemul de termoizolare a casei.
Pentru un consum cu adevarat redus de energie trebuie sa incepi sa te gandesti deja la termoizolarea fundatilor, eliminarea pe cat posibil a puntilor termice, termoizolarea podului cu macar 20 de centimetri de vata si utilizarea unui sistem de incalzire in pardoseala. Desigur in aceasta etapa pot deja sa apara si panourile fotovoltaice care te vor ajuta cu un consum mai mic de curent din retea. In functie de cat de bine este facuta lucrarea, casa ta se va incadra fie la litera B fie la litera C pe graficul de consum energetic.
Am ajuns intr-un final si la momentul in care incepe sa-ti rentez sistemele alternative pentru producerea energiei termice si implicit eliminarea centralei termice bazate pe arderea combustibilului, iar pentru asta ai nevoie sa folosesti tamplarii performante energetic combinate cu termoizolarea corecta a casei in baza unui calcul tinand cont si de orientarea imobilului fata de punctele cardinale, pentru a te putea folosi si de energia solara. Abia acum, cand indeplinesti toate aceste cerinte vei putea incepe sa observi cu adevarat un consum redus de energie. Panourile solare iti vor produce apa calda menajera si eventual iti vor face si o preincalzire a agentului termic daca sunt corect gabaritate, iar panourile fotovoltaice vor lucra impreuna cu pompa de caldura, reducand consumul de curent electric din retea. Castigul este ca in aceasta etapa elimini in totalitate consumul de lemne sau gaz. In acest caz imobilul se va situa din nou intre clase, daca lucrarea este facuta cu adevarat corect avand toate sansele sa intre in clasa A de consum energetic.
Ultimul nivel este cel al casei pasive. Daca pe langa toate principiile prezentate mai sus vei alege sa te ocupi si de etansarea la aer a constructiei si sa dotezi imobilul cu un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, iti va rezulta prin calcul necesitatea unei pompe de caldura indeajuns de mici incat sa poata functiona exclusiv cu energia electrica produsa de panourile tale fotovoltaice. Casa pasiva se situeaza la varful graficului de consum energetic iar in acest caz deja nu mai avem voie sa vorbim despre greseli in faza de proeictare sau implementare.
Etanseitatea la aer si sistemele de ventilatie
Cred ca acum ti-au aparut doua intrebari asa ca am sa incerc sa iti raspund la ele.
De ce este important sa urmaresti etanseitatea casei la aer? Pentru ca in momentul in care constructia este termoizolata corect, reusesti sa scapi de pierderile de energie prin transfer termic. Caldura nu mai dispare prin pereti, acoperis, pardoseala sau tamplarii insa ea se pierde fie prin ventilarea naturala a aerului fie prin anumite zone din constructie rezolvate gresit. Practic tot acest aer cald pierdut afecteaza temperatura din casa lucru care face termostatul sa cupleze si centrala sa functioneze.
De ce ai nevoie de un sistem de ventilatie cu recuperare de energie? Acest sistem extrage caldura din aerul din casa inainte de a-l evacua la exterior (fiind aer viciat) si transfera caldura in aerul proaspat inainte ca acesta sa fie introdus in casa. Stai linistit, intregul procedeu este foarte bine gandit, aerul din casa nu se amesteca deloc cu aerul proaspat.
Sa stii ca un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura te poate ajuta foarte mult si daca alegi sa-l folosesti in sistem descentralizat, sa zicem chiar in cazul unui apartament, pentru ca pe de-o parte iti va asigura numarul de schimburi de aer necesare pentru a avea mereu aer proaspat la interior, iar pe de alta parte se va ocupa de tratarea aerului astfel incat aerul proaspat sa intre in casa filtrat de toti agentii poluanti de la exterior.
Principiile unei case pasive
Ca sa fac un rezumat, aplicand principiile de mai sus poti ajunge sa te folosesti de o pompa de caldura alimentata de panourile tale fotovoltaice, obtinand astfel independenta energetica, asadar cele 5 principii ale unei case pasive sunt:
Rezolvarea continua a anvelopei termice – termoizolarea tuturor elementelor casei;
Eliminarea puntilor termice – acoperirea zonelor cu transfer termic mare;
Rezolvarea etanseitatii la aer – oprirea transferului necontrolat de aer intre interior si exterior;
Utilizarea unor tamplarii performante energetic – reducerea pierderilor de energie prin ferestre si utilizarea energiei solare;
Utilizarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura;
Clasele de performanta energetica
Cum pe parcurs am tot discutat despre clasele de performanta energetica, acum este momentul sa iti si explic care este treaba cu ele de fapt. Clasa de performanta energetica este definita atat in Romania cat si in Uniunea Europeana ca fiind cantitatea de energie necesara pentru incalzirea pe timp de iarna sau racirea pe timp de vara a unui metru patrat util de locuinta pe perioada unui an de utilizare a casei. Aceasta valoare iti arata cata energie consuma casa pentru a o mentine in parametrii de confort.
Clasele de performanta energetica au valori cuprinse intre 15 si 400 kWh/mp/an, unde 15 kWh/mp/an reprezinta litera A iar 400 kWh/mp/an reprezinta litera G. Aceeasi diagrama o poti vedea si pe electrocasnice sau in certificatul de performanta al casei.
La final iti propun sa revenim la realitatea din Romania. 150-200 kWh/mp/an este consumul mediu real la care se proiecteaza si se implementeaza o casa de la noi, dar la acest moment iti este rentabil sa investesti intr-o casa noua pentru a o aduce la un consum de 50kWh/mp/an. Tine minte ca o casa pasiva are un consum de 15kWh/mp/an deci cu valoarea propusa de mine mai sus am putea spune ca te incadrezi mai degraba in categoria unei case eficiente energetic.
Ca sa concluzionam, rentabila in Romania la momentul de fata este o casa eficienta energetic, daca ceea ce iti doresti este ca aceasta sa isi amortizeze costurile de implementare pe perioada ei de viata, iar pentru a ajunge la o casa eficienta energetic ai nevoie sa treci treptat prin principiile enumerate de mine mai sus pentru a aduce casa la un consum de maxim 50kWh/mp/an fara un efort financiar urias, termoizolarea casei cu 20 de centimetri de vata minerala si montarea unor tamplarii tripan nefiind indeajuns pentru a scadea consumul de energie pana la acest nivel.
Materialul acesta include foarte multe informatii si este posibil ca dupa ce il citesti sa iti ridice anumite intrebari. Poti oricand se ne contactezi pe email, whatsapp sau pe retelele de socializare de mai jos in cazul in care doresti o sesiune de consultanta gratuita. De asemenea poti sa ne transmiti si idei cu privire la subiecte pe care ai dori sa le tratam mai departe pentru a ajuta intreaga comunitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.