CUM ALEGI CULORILE INTR-O AMENAJARE
CE ESTE PALETA CROMATICA?
CUM ALEGI CULORILE INTR-O AMENAJARE
CE ESTE PALETA CROMATICA?
Technotik. | 03 Ian. 2023
Dupa ce te-ai decis asupra stilului de design pe care il vei urmari in realizarea amenajarii tale de interior, urmatoarea etapa extrem de dificila este alegerea paletei cromatice. Ea are un foarte mare impact asupra spatiului si deoarece fiecare din noi este diferit (unele persoane prefera culorile puternice si tapetele cu modele, pe cand alte persoane opteaza mai degraba pentru spatii cu cat mai putina culoare), pentru alegerea schemei cromatice nu exista un raspuns concret ci mai degraba un proces pe care trebuie sa il urmezi pentru a putea lua decizia corecta pentru tine.
Oameni diferiti percep culorile diferit. Aceasta este premisa de la care trebuie sa pornesti si la care i se adauga si impactul mediului asupra paletei cromatice. De exemplu lumina diminetii va da o nota mai rece nuantelor de culoare sau o camera cu mobilier in stil clasic, din lemn masiv, prin contrast va scoate mult mai puternic in evidenta culoarea unei canapele moderne. La fel si amintirile noastre ne influenteaza perceptia si ne imping sa facem asocieri diferite intre culori.
Desi pare obositor drumul pe care trebuie sa il urmezi pentru a gasi culorile care iti plac cu adevarat (crede-ma ca stiu, am trecut si eu prin toate aceste etape la inceput si inca mai trec, inca mai identific diferite culori care imi ofera liniste si satisfactie chiar daca acum un an sau doi nici nu mi-ar fi trecut prin cap sa le folosesc in vreuna din camerele in care locuiesc) trebuie sa abordezi intreg procesul ca un copil inarmat cu rabdare si entuziasm, dornic sa cunoasca. Rezultatul va fi unul pe masura, iti vor rezulta o serie de palete cromatice alese in functie de propriile gusturi, in centrul carora vei dori sa traiesti, pe care le vei putea materializa in amenajari timeless.
Ce este paleta cromatica?
Pentru a face lucrurile mai usor de inteles vom parcurge impreuna procesul creativ al unui arhitect.
Cand incep o amenajare de interior, dupa ce stabilesc impreuna cu beneficiarii stilul de design pe care acestia si-l doresc si efectul pe care se asteapta sa il aibe spatiile asupra lor, pregatesc o schema de culori ce functioneaza ca ansamblu in intreaga casa, pana la cel mai mic detaliu. Rare sunt cazurile in care folosesc o singura culoare si crede-ma ca mereu voi alege voit culorile peretilor, ale obiectelor de mobilier si ale materialelor textile. Nici o culoare nu va fi folosita la intamplare.
Sa stabilesti o paleta cromatica inca de la inceput iti salveaza timp si bani pe parcurs ce realizezi efectiv amenajarea. Practic, in acest fel vei stii exact ca decizii sa iei la momentul potrivit si vei avea un ghid pe care sa il urmezi cand va trebui sa achizitionezi canapeaua perfecta pentru camera de zi sau mobilierul din bucatarie.
Cum lucrezi cu schema de culori?
Hai sa incepem cu vopselurile pentru pereti. Un magazin dedicat va avea mereu la dispozitie esantioane de culori sub forma de cartonase pe care le poti lua acasa pentru a putea stabili exact daca o culoare se potriveste cu lumina din camera pe care o amenajezi sau daca iti completeaza cu adevarat spatiul.
Acestea fiind spuse trebuie sa stii ca exista o diferenta substantiala de pret intre vopselurile pe care le gasim in magazinele de bricolaj si cele din magazinele de specialitate, diferenta care se datoreaza in principal pigmentului folosit. Adesea la vopselurile ieftine se foloseste un pigment mai slab care in marea majoritate a timpului, aplicat pe perete nu va semana deloc cu cel de pe esantion. Cel mai bine ar fi sa folosesti aceasta informatie in avantajul tau. De exemplu, daca doresti sa iti faci peretii albi sau o nuanta de culoare pastelata, foarte deschisa la culoare poti opta pentru o vopsea mai ieftina, insa cel mai bine este sa comanzi inainte o cantitate foarte mica pe care sa o aplici pe 1 metru patrat de perete pentru a te asigura ca diferenta de pret vine doar din intensitatea pigmentului, nu si din nuanta acestuia (am patit sa gasesc un bej foarte deschis care pe paletar arata ca o derivata din galben iar pe perete el avea o nuanta de rosu, rezultatul nefericit fiind mai degraba un roz).
Acelasi principiu se aplica si in cazul tapetului sau materialelor textile. Un magazin dedicat iti va oferi mereu un esantion pe care sa il duci acasa pentru a-l aprecia in camera in care urmeaza sa il folosesti deoarece dupa cum am spus si mai sus, mobila, culorile si lumina dintr-un spatiu influenteaza foarte mult modul in care percepi o culoare.
Exemple de palete cromatice
Toate paletele de culori pornesc de la cercul cromatic, despre care ar fi bine sa cunosti cateva informatii de baza.
Discul cromatic este format din 12 culori, forma sa fiind rezultata din relatia pe care o au culorile intre ele, ajutandu-te astfel sa intelegi care culori se potrivesc si care tind sa contrasteze.
Culorile primare, rosu, galben si albastru sunt amplasate diametral opus pe cercul cromatic deoarece concureaza una cu cealalta, in acelasi timp ele neputand fi obtinute dintr-o combinatie de culori. Culorile secundare rezulta prin amestecarea a cate doua culori primare apropiate (de exemplu galben + albastru => verde, albastru + rosu => violet, etc.) Ultimele "6 felii de pizza" ramase necolorate se formeaza prin combinarea unei culori secundare cu cea mai apropiata culoare primara, dand nastere astfel culorilor tertiare.
Albul, negru si griul sunt culori neutre. Ele nu apar pe cercul cromatic insa daca alegem sa le folosim prin mixarea lor cu oricare dintre culorile primare, secundare sau tertiare putem obtine o varietate uriasa de nuante.
Acum, pornind de la cercul cromatic putem vedea impreuna care sunt paletele cromatice de care te poti folosi in amenajarea locuintei tale:
Paleta complementara - se bazeaza pe contrastul dintre culori si rezulta din alegerea a doua tonuri aflate diametral opuse pe disc. Culorile complementare se scot puternic in evidenta una pe cealalta si se amesteca perfect in amenajarile dinamice si vii cum sunt cele Art Nouveau sau Eclectice;
Paleta analoga - este cea mai usor de obtinut si folosit. Trebuie sa algi o culoare de pe cerc urmand ca mai departe sa lucrezi cu aceasta si cu cele 2 culori adiacente ei. Tipul acesta de paleta se potriveste cel mai bine intr-o amenajare in stil Boho sau Japandi;
Paleta triara - Este alcatuita din trei culori principale, aflate la distanta egala pe cerc. Partea buna este ca iti ofera o mare varietate de culori cu care sa lucrezi dar tocmai acest numar mare de optiuni iti poate face viata mai grea daca nu ai o inclinatie in acest sens. O amenajare in stil Tropical sau Modern poate incorpora perfect o paleta triara;
Tips and tricks
Pentru ca alegerea culorilor intr-o amenajarea este din punctul meu de vedere cel mai greu pas pentru cineva neexperimentat, iti las mai jos cateva resurse sau idei care sa te ajute in drumul tau:
Adobe Color Wheel - este un site pe care il poti folosi gratuit pentru a experimenta cu diferite palete cromatice pornind de la o culoare preferata;
Sistemul NCS - este un sistem cromatic dezvoltat in Suedia si folosit in industria vopselelor din intreaga lume. Cand te hotarasti asupra unei nuante, cel mai bine este sa identifici si sa iti notezi codul ei NCS, te va ajuta si cand vei achizitiona vopseaua si pe viitor cand vei avea nevoie sa faci mici retusuri;
Pastreaza resturile de vopsea - Depoziteaza-le in recipiente inchise si pastreaza-le pentru cand vei avea nevoie sa executi reparatii minore;
Inspira-te din natura - am mai vorbit despre asta si in alte postari legate de design, natura are felul ei de a se echilibra si iti poate servi ca inspiratie pentru o paleta uimitoare de culori. Poti folosi Adobe Color Wheel si pentru a extrage paleta de culori dintr-o imagine aleasa de tine;
Nu te lasa prada trendurilor - doar pentru ca o nuanta este la moda anul acesta nu inseamna ca si tu trebuie sa o folosesti in amenajarea ta. Identifica mai bine culorile care te relaxeaza si foloseste-le pe acestea pentru a crea interioare ce vor supravietuii trecerii timpului si iti vor fi croite tie;
Daca ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.