FORMULA 60 / 30 / 10
CUM OBTII SCHEMA CROMATICA PERFECTA
FORMULA 60 / 30 / 10
CUM OBTII SCHEMA CROMATICA PERFECTA
Technotik. | 03 Apr. 2023
Intr-un final, dupa multi ani in care peretii albi si usile wenghe au reprezentat o paleta de culori acceptabila in ochii romanilor, pare ca incet-incet cate-o pata de culoare isi face simtita prezenta in amenajarile interioare realizate ad-hoc de catre proprietarii ce nu isi permit sa beneficieze de indrumarea unui arhitect de interior.
Deschiderea aceasta este un lucru foarte bun insa cel mai adesea rezultatul lor este o mare dezamagire, majoritaea persoanelor care isi doresc sa integreze mai multa culoare realizand la final ca accetele cromatice adaugate in locuintele lor nu se potrivesc in ansamblu ci mai degraba ies in evidenta.
De exemplu, cea mai facila interventie de genul este sa schimbi pernutele decorative, draperiile sau scaunele de dining cu unele ce au nuanta de culoare preferata de tine insa crede-ma ca 4 perne turquoise aruncate la intamplare pe o canapea bej garantat nu se vor potrivi cu restul mobilei ci vor atrage toate privirile iar tu fie vei incerca sa te convingi ca iti plac fie vei scapa de ele in maxim 2 luni.
Acum ca ai acceptat ca pernutele nu se potrivesc in amenajare hai sa iti spun ce poti face cu ele pentru a obtine o compozitie echilibrata, nu le arunca inca, ne vor putea fi de folos.
Deseori se intampla ca pernele, draperiile sau scaunele colorate sa iasa atat de tare in evidenta tocmai din cauza ca sunt integrate in amenajari austere, lipsite de culoare. Astfel, daca in loc sa le indepartezi dupa ce ti-ai dat seama ca nu-ti plac le vei aduce mai multi prieteni colorati in nuante similare care sa atenueze contrastul dintre canapeaua bej si pernutele turqoise vei avea surpriza ca adaugand si distribuind in loc sa tot elimini si inlocuiesti, vei obtine un efect total diferit care are toate sansele sa devina o schema cromatica.
Formula 60 / 30 / 10
Trecand peste introducerea mai lunga ca de obicei vreau sa-ti povestesc astazi despre un principiu bazat pe proportiile sectiunii de aur care-ti va fi foarte utila atunci cand te vei bloca la alcatuirea unei scheme cromatice, ajutandu-te s-o imparti in sectiuni echilibrate pentru a crea o legatura intre culori si nuantele diferite ale acestora. Gandeste-te la aceasta formula ca la o masa de pranz echilibrata care este impartita in 60% fel principal, 30% aperitiv si 10% desert.
Putem aplica modelul de distributie al mesei de pranz si asupra culorilor dintr-o camera divizand schema cromatica astfel:
60% din camera va fi acoperita de o culoare principala (peretii si mobilierul de mari dimensiuni);
30% din camera va fi infrumusetata de culori de accent noi si echilibrate, fara contraste puternice (un perete de accent, draperiile, covoarele si mobilierul de mici dimensiuni);
10% din camera va fi populata de o culoare contrastanta (tablouri, pernute, obiecte decorative);
La final, pentru a scoate in evidenta culorile alese iti recomand sa adaugi si un mic detaliu negru, gandeste-te la asta a la "cireasa de pe tort".
Nu trebuie sa iti placa neaparat culorile puternice pentru ca aceasta formula sa functioneze. Ea poate fi folosita chiar si pentru culori mate sau solide insa in acest caz procentele vor insemna nuante si tonuri diferite ale unei culori care dau viata si asigura echilibrul perfect al incaperii.
Sunt sigur ca acest principiu iti va fi de foarte mare folos asa ca dupa ce ti-ai stabilit schemele cromatice ale fiecarei camere impartaseste-le cu comunitatea noastra pe una dintre retelele de socializare de mai jos pentru a ne servi tuturor ca inspiratie.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.