IDEI DE DEPOZITARE PENTRU O CASA ORGANIZATA
PRINCIPIUL 2 : 8
IDEI DE DEPOZITARE PENTRU O CASA ORGANIZATA
PRINCIPIUL 2 : 8
Technotik. | 22 Dec. 2022
Cauti poze pe internet care sa te inspire in realizarea amenajarii tale, ceri sfaturi si idei in diferite grupuri si pana la urma gasesti acele spatii care sunt pe gustul tau, mobilate foarte cosy, in culori care te relaxeaza si te revigoreaza dar ceva nu se leaga in relatie cu apartamentul tau. In imaginile alea totul este perfect organizat, fiecare lucru sta la locul lui si nu vezi nicaieri multitudinea de obiecte de care ai nevoie de fapt in viata de zi cu zi.
Adevarul este ca marea majoritate a apartamentelor sunt micute si le lipsesc spatiile de depozitare, lucru care ar face chiar si o persoana care isi ghideaza viata dupa regulile minimalismului sa simta ca ii lipsesc locurile in care ar putea sa ascunda hainele de sezon, jucariile copiilor sau ultima achizitie de pe internet despre care ai zis ca iti va revolutiona viata iar acum sta intr-un colt si aduna praf.
Salvarea ta in acest caz poate veni din doua parti. Fie dai o tura de decluttering, scapi de acele lucruri de care nu mai ai nevoie dar le pastrezi pe ideia ca “…poate intr-o zi!” si faci loc pentru ceea ce iti este cu adevarat de folos, fie inveti despre cum gandesc arhitectii zonele de depozitare cand proiecteaza un spatiu si incepi sa organizezi totul pe principiul 2:8.
O luam acum pe rand, probabil cand ai citit de decluttering ai simtit nevoia sa tragi adanc aer in piept, inima a inceput sa bata puternic, deja simteai cum te lua anxietatea. Stai fara grija, pentru ca vrem sa incepem anul 2023 in forta, am pus cap la cap un program care sa te ajute sa scapi de obiectele care iti incurca viata, program pe care vom incepe sa il postam de pe la jumatatea lunii Ianuarie si pe care il vom urmari impreuna pentru ca adevarul este ca avem nevoie si noi sa mai facem putina ordine la birou.
Astazi vom discuta despre ceva mai simplu, principiul 2:8, un concept usor de aplicat ce merita folosit in orice spatiu vei locui.
Principiul 2:8
El presupune ca 80% din obiectele pe care le detinem ar trebui ascunse, lasand la vedere doar acei 20% care iti completeaza amenajarea si o fac sa arate luxos. Practic te ajuta sa ascunzi excesul vizual ceea ce garantat va face toate camerele sa se simta mult mai relaxante. Creierul nostru proceseaza tot ceea ce vede in jur, deci cu cat o camera este mai plina de lucruri care nu se potrivesc compozitional, cu atat ea se va simti mai obositoare.
Spatiile pentru depozitare trebuie sa le amplasezi strategic, pe de-o parte in functie de planul casei tale, de preferinta alaturate blocajelor din trafic pentru a nu ajunge sa te incurce, iar pe de alta parte in functie de suprafata camerei si a necesarului de dulapuri din aceasta.
De exemplu, ai o baie mica de apartament, aproximativ 3 metri patrati in care intra si toaleta si chiuveta si cada. E clar ca ai nevoie de un minim de spatiu de depozitare aici deci poti face o masca cu sertare sub chiuveta care nu te va deranja nici vizual nici fizic dar nu incerca sa bagi tot aici si un dulap pentru prosoape, haine de pat si uscator de par. Nu vei face decat sa aglomerezi spatiul asa ca, pentru asta, mai bine folosesti holul lung de la intrare unde ai pantofii si hainele de exterior si inca mai ai loc lejer si pentru alte lucruri.
Ca sa iti fie mai simplu sa iti dai seama cum poti organiza zonele de depozitare in fiecare camera, fa o schita a apartamentului, ia doua markere de culori diferite si incepe sa marchezi pe plan zonele de depozitare inchisa cu o culoare si cele de depozitare deschisa cu o alta culoare. Cu ocazia asta poti vedea daca mai ai locuri in care ar incapea strecurat un dulap, dar inainte sa dai comanda verifica si in realitate sa nu te trezesti ca aglomerezi camera.
Acum ca ai finalizat schita si ai marcat pe ea cele doua tipuri de depozitare, iti poti da seama foarte usor unde este problema in cazul casei tale. Pe de-o parte poti avea prea putine spatii de depozitare si pur si simplu ar fi imposibil sa iti ajunga, pe de alta parte poti avea prea multe spatii de depozitare deschise care chiar daca iti acomodeaza cu brio toate posesiile, din cauza ca le vezi mereu dau impresia de lipsa de organizare. Ada-ti aminte ce am scris mai sus, creierul nostru proceseaza incontinuu ceea ce vede in jurul lui.
Sfaturi de depozitare
Un dulap de haine trebuie sa aiba minim 60 de centimetri latime ca sa iti incapa in ele umerasele asezate transversal si astfel sa castigi spatiu. De asemenea in dulap ar trebui sa ai tot felul de accesorii care sa te ajute cu organizarea cum sunt cosuletele pentru lenjerie, agatatoarele pentru pantaloni sau simplele rafturi si sertare. Nu fa un dulap de 60 de centimetri in care sa pui doar o bara pentru umerase, in felul asta vei pierde lejer aproape 1 metru de spatiu pe verticala. Adauga 2 sertare, 3- 4 polite si deja ai reusit sa acomodezi o buna parte din garderoba.
Nisele sunt prietenul tau cel mai bun. Foloseste acel spatiu irosit de la intrare, pune-i 2 usi, polite si sertare si ai obtinut un dulap de haine inzidit care nu iti va acapara spatiul vizual. Foloseste-l cu cap, lasa si o zona unde sa poti ascunde aspiratorul, mopul si produsele de curatat. La fel, multe apartamente mai au o nisa pe langa baie, ascunde acolo masina de spalat si uscatorul, inchide-le cu usi si dintr-o data holul tau va arata mult mai organizat.
Cand iti alegi o canapea sau un pat urmareste ca acestea sa aiba lazi de depozitare. Stiu ca un pat modern este mai frumos daca sta pe picioare si da impresia ca pluteste sau o canapea minimalista, pufoasa si relaxanta nu va avea o lada dedesubt. Trebuie sa tii cont si de stilul tau de viata si de dimensiunea casei cand iti faci amenajarea si sa tragi o concluzie fata de ceea ce ai tu nevoie. Sa zicem ca nu vrei sa renunti la acea canapea WOW! E foarte OK, pana la urma in zona de zi iti petreci cel mai mult timp si vrei sa arate excelent dar atunci achizitioneaza un pat cu lada in care sa poti baga plapumile si hainele de pat. Deja ai eliberat un dulap!
Comoda si bancuta cu depozitare sunt inca doua obiecte de mobilier ce iti pot face viata mai usoara. In hol sau in dormitor sigur iti va prinde bine un loc pe care sa stai cand te pregatesti de plecare si de ce sa nu aiba un dublu rol? Eventual in living poti integra o comoda sub televizor pe care sa pui soundbar-ul si care in interior poate ascunde zone de depozitare inchise unde vei putea piti toate lucrurile de care nu ai momentan nevoie si de care vei putea scapa in Ianuarie cand vei urmari alaturi de noi cursul de decluttering (E gratis si te va ajuta atat fizic cat si psihic).
Incheiem cu cel mai dificil de mobilat spatiu, bucataria. Aici trebuie sa-ti dai drumul la creativitate si sa folosesti fiecare centimetru al peretelui pe care pui corpurile de mobilier, asa vei castiga si spatiu de depozitare si vei scadea aglomerarea vizuala. Ti-au ramas 10-15 centimetri intre dulap si perete si nu stii ce sa faci cu ei? Simplu, ascunde acolo un jolly. Sifonul de la chiuveta si tevile iti mananca spatiu? Fa sub chiuveta 2 sertare, cel de jos, sertar normal, il poti folosi pentru cosurile de gunoi, cel de sus, decupat pe mijloc iti poate servi ca depozitare. Nu fa 4 sertare mici intr-un corp de mobila care il vor fragmenta si il vor face sa arate urat, mai bine fa 2 sertare mari pe care le fragmentezi la interior cu cate 2 sertare intermediare.
Nu uita, amenajarea casei tale trebuie sa fie o activitate placuta pentru a avea rezultate deci, daca te-ai impotmolit si ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.