ILUMINATUL IN AMENAJARILE INTERIOARE
CUM SCOTI IN EVIDENTA DESIGNUL INTERIOR CU AJUTORUL LUMINII
ILUMINATUL IN AMENAJARILE INTERIOARE
CUM SCOTI IN EVIDENTA DESIGNUL INTERIOR CU AJUTORUL LUMINII
Technotik. | 30 Ian. 2023
Saptamana trecuta am fost rugat sa pregatesc un material despre modul in care ne folosim de lumina in amenajarile de interior iar pe aceasta cale tin sa ii multumesc Roxanei pentru ca s-a aratat interesata de subiect. Ma bucur sa vad ca incet- incet se formeaza o comunitate care intelege ca modul in care locuim afecteaza starea noastra de spirit si calitatea vietii, incercand astfel sa inteleaga care sunt pasii ce trebuiesc urmati pentru a ne putea imbunatatii.
Lumina, la fel ca si culoarea sau stilul amenajarii, este o unealta de care ne folosim pentru a altera perceptia spatiului si pentru a crea senzatii in diferite camere. Tipul corpurilor de iluminat, orientarea si pozitionarea lor sau modul in care le combinam pot estompa sau accentua anumite zone deci, fiind un subiect complex, materialul nostru se va intinde pe o perioada de 2- 3 saptamani, urmand ca la final sa detii toate informatiile de care ai nevoie.
Cred ca este clar pentru toata lumea ca pentru a avea o camera confortabila ai nevoie ca aceasta sa fie corect iluminata. Am sa iti dau un exemplu extrem, gandeste-te la ce se intampla cand are loc o pana de curent. Prima ta reactie este sa cauti o lanterna sau o lumanare iar cel mai adesea spatiul va deveni incomod pana cand lucrurile vor reveni la normal. Ai nevoie de lumina pentru a putea vedea si implicit pentru a te putea simti bine, iar ca un bonus, cu ajutorul ei putem accentua zonele care ne plac sau ascunde punctele de care nu suntem multumiti, prin variatia intensitatii sau a modului de amplasare.
Cu toate acestea, de-a lungul timpului am observat ca foarte putini oameni iau in serios iluminatul interior, cel mai adesea cumparand lampi sau lustre influentati fiind numai de aspectul acestora. Calitatea luminii nu este data numai de forma pe care o are sursa ci si de modul in care ea pune in evidenta elementele de design.
Forma urmareste functiunea
Arhitectul Louis Sullivan (1856- 1924) a elaborat aceasta maxima celebra, "Form follows function" pentru a articula principiul ca forma unei cladiri sau a unui obiect trebuie sa se afle in relatie directa cu functia sau scopul pe care acesta trebuie sa il indeplineasca.
Construirea unei case sau amenajarea ei este un proces de durata care se intinde pe o perioada destul de lunga de timp in care interactiunea cu beneficiarii este constanta astfel ca cel mai adesea se intampla ca intre noi sa se lege o relatie de prietenie urmand ca dupa o perioada de timp ei sa revina cu intrebari legate de obiecte pe care ar vrea sa le achizitoneze pentru a da un refresh amenajarii. Problema este ca atunci cand vine vorba de corpuri de iluminat, cel mai adesea lampi de birou sau de pardoseala, ei ma intreaba daca aceasta se potriveste cu stilul amenajarii, fara a tine cont de latura lor practica.
Cand planifici designul interior al locuintei si ajungi la problema iluminatului, este foarte important sa tii cont intr-o egala masura atat de liniile corpurilor de iluminat cat si de modul in care acestea iti vor servi. Intreaba-te prima data care sunt locurile din camera ce trebuiesc scoase in evidenta cu ajutorul luminii iar mai apoi relationeaza-le cu sursele deja amplasate pentru a stabilit ce tip de lumina trebuie sa adaugi. O singura sursa de iluminat nu este niciodata suficienta si cum nu poti decide treptat, ele trebuiesc adaugate toate odata.
O camera prost luminata necesita un efort mai mare cand vine vorba de observarea detaliilor, lucru care te oboseste si poate duce la aparitia migrenelor. In acelasi timp, fiind obligati sa depunem un efort mai mare pentru a vedea, concentrarea noastra se ingreuneaza, lucru care duce la scaderea nivelului de rabdare si energie.
Ca sa rezum, lumina adecvata nu influenteaza doar aspectul ci si starea de bine pe care o resimtim intr-un spatiu, astfel te rog renunta la becurile agatate de un fir, fara vreun difuzor, doar pentru ca arata bine in amenajare.
In aceeasi ordine de idei, o camera spalata in totalitate de lumina, lipsita de joc de umbre, reduce atat dinamismul cat si senzatia de spatiu din camera, deci daca vrei sa delimitezi sau sa evidentiezi un spatiu, o lumina de accent corect amplasata poate fi extrem de eficienta.
Ritm si contrast
Cum am mai spus si mai sus, creand jocuri de lumini si umbre cu ajutorul lampilor poti scoate in evidenta si oferi profunzime anumitor zone importante din incapere sau te poti folosi de ele pentru a insela privirea.
Trebuie sa te detasezi de ideia ca lumina are unicul rol de a ne ajuta sa vedem in intuneric si sa incepi sa vizualizezi modul in care te poti folosi de ea pentru a scoate in evidenta lucrurile care iti plac. De exemplu daca ai decorat un perete cu tablouri interesante, le poti scoate in evidenta cu ajutorul unui con de lumina. O canapea scumpa spalata de o lumina de accent va deveni cu adevarat o piese centrala in amenajare sau accel accent wall din lemn sau caramida aparenta accentuat de 3 spoturi va capata instant acel aspect luxury.
Un lucru care nu imi place si la care trebuie sa ai mare grija este modul in care magazinele expun corpurile de iluminat. Mereu raionul este puternic luminat cu becuri cu temperatura calda sau rece care elimina orice umbra iar astfel tu nu iti vei putea da seama de cum se va integra lampa in amenajarea ta. Cred ca in acest caz singura varianta pe care o ai este sa soliciti catalgoul de prezentare al colectiei, in care gasesti poze cu fiecare lampa amplasata intr-un context mobilat. Mereu magazinele specializate detin genul acesta de materiale informative care tie iti sunt de foarte mare folos.
Tipurile de lumini
Ca intotdeauna cel mai important lucru cand iti stabilesti tipurile de lumini ce le vei folosi in amenajare, ete sa creezi un echilibru intre lumina directa, lumina indirecta si lumina difuza, ale caror caracteristici le enumar mai jos:
Lumina directa: proiecteaza un con de lumina directionala;
Lumina difuza: este lumina filtrata printr-un ecran (abajur);
Lumina indirecta: lumina reflectata pe o suprafata orizontala sau verticala;
Am sa iti dau si cateva exemple de cum te poti folosi de tipuri diferite de lumini in functie de nevoi. O lumina directa iti este de folos in zone in care lucrezi, fie ca este vorba de un birou sau un reading corner, o lampa pe picior amplasata pe birou sau pe jos te va ajuta cand lucrezi sau citesti.
Lumina indirecta sau difuza este potrivita pentru decor sau pentru a crea atmosfera. Filtrand lumina printr-un difuzor (un ecran textil alb sau un abajur opac), ea te ajuta daca ceea ce cauti este un element prin care vrei sa creezi atmosfera intr-o camera sau sa iluminezi un colt intunecat.
Ce trebuie sa tii minte:
Un abajur cu modele va arunca in camera unde de lumina inegala ce vor jocuri de lumina si vor oferi dinamism;
Un abajur colorat iti va oferi o lumina difuza, nuantata, care va altera temperatura becului utilizat;
Un abajur textil, alb la interior, colorat la exterior va reflecta lumina pe suprafata alba iar astfel aceasta nu va fi afectata de culoarea abajurului;
Controleaza umbrele!
Cand planifici pozitia corpurilor de iluminat, este foarte important sa tii cont de pozitia utilizatorilor in camera. Jocul de umbre poate crea o atmosfera atragatoare intr-un spatiu insa, cand vine vorba de luminile de lucru lucrurile stau total diferit.
De exemplu, intr-o bucatarie iluminata de o singura sursa montata pe tavan, lumina va cadea oblic, din spatele blatului de lucru ceea ce va face ca persoana care gateste sa umbreasca suprafata de lucru. In acest caz ceea ce poti face foarte simplu este sa adaugi un corp de iluminat la intradosul dulapurilor suspendate. Acelasi principiu se aplica si in cazul altor incaperi cum sunt biroul, garajul sau spatiile de relaxare.
Cate surse de lumina ai in fiecare camera?
Un iluminat complet al unei camere ar trebui sa aibe intre 5 si 7 surse diferite de lumina. Daca intervi pe un spatiu existent, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te plimbi prin camere si sa identifici sursele de lumina, cum sunt ele distribuite si care este intensitatea lor. Transmit in camera efectul dorit de tine?
Intr-o situatie ideala, ar trebui sa ai 5- 7 surse de lumina, bifand macar cate un tip de sursa din fiecare categorie de mai sus. Iar acum, ca sa iti fie mai usor sa urmaresti ce ai de facut iti las un check-list sub forma de inspiratie:
Lumina generala: lustra sau lampa de tavan ce raspandeste lumina in toata incaperea;
Lumina de lucru: lampa pentru citit amplasata pe birou sau langa canapea;
Lumina de accent: spot care directioneaza conul de lumina inspre un element decorativ ori care genereaza un joc de umbre pe un perete;
Lumina ambientala: becuri cu potentiator de tensiune, lumanari sau ghirlande luminoase;
Te las acum sa pui in aplicare tips-urile de mai sus dar nu uita, daca ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.