GRESELI DE EVITAT LA MONTAREA TAMPLARIILOR
SOLUTIA ACCESIBILA DE MONTAJ A FERESTRELOR DIN PVC
GRESELI DE EVITAT LA MONTAREA TAMPLARIILOR
SOLUTIA ACCESIBILA DE MONTAJ A FERESTRELOR DIN PVC
Technotik. | 22 Mai 2023
Ferestrele sunt punctul sensibil al unei constructii si un subiect ce il voi detalia trepatat in timp. Ai nevoie de ferestre pentru a aduce la interior lumina naturala si chiar energia solara insa realitatea din santier este ca cel mai adesea ele sunt montate gresit, lucru care duce la scaderea drastica a confortului familiei tale.
Daca te raportezi la metrul patrat de piesa poti spune ca ferestrele sunt cele mai scumpe materiale folosite la construirea casei insa in acelasi timp ele sunt si cele mai vulnerabile. Rama, vitrajul, fixare corecta dintre rama si vitraj si montajul corect influenteaza performanta energetica a ferestrei, degeaba ai o tamplarie de calitate daca pe santier ea ajunge sa fie montata gresit.
Tamplariile cu dublu vitraj au fost folosite in mod legal in Romania pana in anul 2019, nefiind tocmai cele mai performante solutii. Montate pe un perete din zidarie termoizolat cu 10 centimetri de polistiren expandat sau vata minerala, generau o punte termica ce nu avea un impact semnificativ asupra performantei energetice a ferestrei respective.
Odata cu introducerea in 2020 si modificarea in 2023 a normativului nZEB s-a stabilit obligativitatea utilizarii unor ferestre cu vitraj triplu si montarea a minim 15 centimetri de material termoizolant la o casa construita pe sistem de zidarie.
Utilizarea ferestrelor si a ramelor performante face mult mai perceptibila montarea gresita a ferestrei ceea ce rezulta in complicarea detaliului de montaj daca ceea ce-ti doresti cu adevarat este confortul familiei tale si amortizarea in timp a investitiei in tamplarii si in termoizolatie.
Montajul corect dar scump al ferestrelor
In ultima vreme un subiect extrem de dezbatut este montarea tamplariilor cu precadre, lucru care creste drastic costul unei ferestre.
Pozitia ideala de montaj este cea in care, tinand cont de temperaturile exterioare de calcul, identifici pozitia punctului de 0O din termosistem si il echivalezi cu pozitia punctului de 0O din profilul tamplariei, indiferent de tipul de profil cu care lucrezi.
Desigur exista solutii in care nu este necesara montarea precadrelor, in functie de grosimea materialelor utilizate in stratificatie si de proprietatile lor termice, cum este cazul structurilor din lemn de tip Timber Frame, unde termoizolatia este amplasata in interiorul peretelui.
Momentan hai sa luam ca exemplu sistemul structural cel mai des intalnit in Romania. Peretii exteriori realizati din caramida cu goluri verticale de 25 de centimetri grosime, termoizolati cu 15 centimetri de vata minerala sau polistiren expandat, au punctul de 0O la aproximativ 35 de centimetri catre exterior, masurati de la fata interioara a peretelui.
In acest caz este necesar sa montezi tamplaria cu precadru daca doresti sa elimini in totalitate puntea termica, insa date fiind costurile mult mai mari si realitatea din santiere iti voi prezenta mai jos o solutie accesibila de montaj relativ corect a unei ferestre din PVC.
Montajul uzual, ieftin si gresit al ferestrelor
Cel mai adesea vei vedea ca ferestrele se monteaza cand casa este „la rosu”.
In functie de dimensiunea golului pe lateralele acestuia poti avea fie caramida cu goluri verticale fie stalpisori din beton armat, la baza golului vei avea fie placa din beton fie caramizi cu goluri verticale iar deasupra golului vei regasi un buiandrug prefabricat sau turnat in situ din beton aramat.
Ca prim pas ferestrele sunt puse pe pozitie, cu interaxul amplasat la aproximativ 1/3 din grosimea peretelui de caramida. Ele sunt fixate cu ajutorul unor pene din lemn si a holsuruburilor care penetreaza profilul din PVC pe toata grosimea lui iar golul de montaj ramas de jur imprejur este umplut cu spuma care dupa ce se intareste este taiata cu cutterul pentru a putea realiza finisajul.
Pozitionarea gresita a ferestrei, mult prea mult catre interiorul peretelui si penetrarea profilului din PVC cu holsuruburi metalice rezulta in aparitia imediata a unor punti termice mari.
Spuma poliuretanica folosita la montaj ti se va faramita in 4-5 ani, lucru ce va duce la aparitia a inca unei punti termice de jur-imprejurul tamplariei, iar toate acestea se vor intampla in timp ce etanseitatea la aer a ferestrei nu a fost rezolvata niciodata.
Partea proasta este ca daca vrei sa repari greselile aparute la montajul ferestrei singura ta sansa este sa le demontezi integral, sa refaci montajul corect si sa refaci finsajul, asa ca daca nu esti doritor sa arunci la propriu banii pe fereastra hai sa vedem cum poti monta corect si accesibil o fereastra din PVC.
Montajul corect si accesibil al ferestrelor din PVC
Primul pas pentru a putea obtine un montaj corect al tamplariei intr-o casa realizata pe structura din zidarie portanta este sa aplici o tencuiala subtire pe baza de mortar pe tot conturul ferestrei, atat in sectiunea golului cat si in jurul acestuia la exterior, pentru a obtine o suprafata plana pe care se vor putea lipi materialele de etansare.
O caracteristica extrem de importanta a anvelopei este etanseitatea la aer. Pentru a rezolva acest lucru, legatura dintre perete si fereastra se va face cu ajutorul benzilor de etansare ce se monteaza atat la interior cat si la exterior, pe lateralul tamplariei.
Cea mai simpla varianta este sa alegi o banda de etansare cu factor Sd variabil pe care o vei putea folosi pe ambele fete. In functie de diferenta de temperatura si umiditate dintre interior si exterior ea isi va regla permeabilitatea la vapori. Practic optimizezi astfel consumul de material si reduci posibilitatea de aparitie a greselilor in santieri.
Tamplariile in sine le montezi cu ajutorul unor bride metalice. Bucati de platbanda pregaurite special pentru a asigura montarea cu diferite tipuri de suruburi alese in functie de stratul suport. Dupa ce ferestrele sunt fixate, bridele se taie la lungimea necesara data de banda de etansare.
In detaliul meu banda se lipeste pe cant la interior iar la exterior se aplica la fata profilului, urmand ca ulterior sa fie acoperita cu termoizolatie (cei 2-3 centimetri care ne asigura ca nu va aparea astfel o punte termica). In acest caz spatiul dintre benzi se poate umple cu spuma, nemaifiind afectata nici de vaporii de apa ce rezulta din utilizarea zilnica a casei si nici de razele UV daca santierul va sta deschis o perioada mai lunga de timp.
Atat benzile de etansare cat si bridele sunt materiale ce se gasesc pe piata in ziua de astazi, tot ce trebuie sa faci este sa porti o discutie cu furnizorul de ferestre inainte de a da comanda pentru ca el sa aiba posibilitatea sa comande accesoriile specifice necesare unui montaj corect.
Greseli de evitat la montarea tamplariilor
Iti propun sa incheiem acest articol cu un fel de check list al celor mai uzuale greseli de montaj a tamplariilor pe baza caruia sa poti purta o discutie cu furnizorul de ferestre si usi pentru a te asigura ca nu vei avea o surpriza in santier:
Montarea tamplariei intr-un gol nefinisat;
Pozitionarea gresita a ferestrei la interiorul peretelui de zidarie;
Rezolvarea neetansa a legaturii dintre tamplarie si perete;
Fixarea mecanica a tamplariilor cu ajutorul holsuruburilor ce strapung profilele din PVC;
Utilizarea unui gol mult prea mare de montaj;
Termoizolarea peretelui pana la limita tamplariei, fara a suprapune termoizolatia peste profilul din PVC;
Omiterea montarii accesoriilor din PVC pentru a rezolva etanseitatea la apa;
Utilizarea la baza ferestrelor a unor suporti de glaf cu capacitati termice slabe;
Utilizarea penelor din lemn pentru a inalta usile exterioare;
De data aceasta am sa inchei articolul cu o intrebare: daca ai optat pentru proiect tehnic cand ai contractat arhitectul, cat de mult ti-au folosit tabloul de tamplarie si caietul de sarcini in alegerea tamplariei? Lasa-ne un comentariu pe una dintre retelele de socializare de mai jos, la postarea dedicata transferului de vapori pentru a ne spune parerea ta.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.