TERMOIZOLAREA EFICIENTA A CASEI
SPUMA CU CELULE DESCHISE V.S. SPUMA CU CELULE INCHISE
TERMOIZOLAREA EFICIENTA A CASEI
SPUMA CU CELULE DESCHISE V.S. SPUMA CU CELULE INCHISE
Technotik. | 24 Iul. 2023
Ce poate fi mai important la o casa daca nu confortul pe care aceasta ti-l ofera?
Unul dintre secretele unui confort ridicat il reprezinta o termiozlare corecta, iar pentru asta am ales ca de astazi sa deschid un nou capitol si sa incep o discutie cu tine, avand la baza spuma poliuretanica, un material termoizolant mai bun ca polistirenul, care a inceput sa prinda avant tot mai mare in domeniul rezidential, industrial si comercial.
Aceasta se imparte in doua categorii principale:
Spuma poliuretanica cu celule deschise;
Spuma poliuretanica cu celule inchise;
Desigur, fiecare din cele doua solutii are anumite proprietati care o fac ideala in anumite situatii, insa din punctul meu de vedere utilizarea spumei poliuretanice se preteaza in urmatoarele cazuri:
La termoizolarea mansardelor;
La termoizolarea planseelor din lemn;
La termoizolarea peretilor exteriori din lemn;
La termoizolarea peretilor interiori din lemn;
La termoizolarea la interior a subsolurilor tehnice in cazul lucrarilor de reabilitare termica a unei constructii existente;
La termoizolarea halelor industriale;
Insa acum hai sa aruncam o privire mai atenta la aceste doua tipuri de spuma poliuretanica si sa descoperim comparativ unde si cand sunt ele potrivite pentru a asigura o izolare termica eficienta.
Spuma cu celule deschise V.S. Spuma cu celule inchise
Inventata de catre Otto Bayer, spuma poliuretanica este un produs rezultat din amestecul a doua substante: poliol si isocianat. In functie de conditiile in care cele doua substante se amesteca, sub influenta aditivilor, rezultatul poate fi o spuma neteda sau poroasa, rigida sau flexibila, cu celule inchise sau deschise.
Spuma poliuretanica este cunoscuta pentru conductivitatea sa termica scazuta, cea cu celule deschise variind intre 0.030 - 0.045 W/mK, iar cea cu celule inchise intre 0.019 - 0.030 W/mK. Aceste diferente sunt cauzate in special de variatiile in reteta spumei si producator. In spuma cu celule deschise, agentul de expansiune este apa, in timp ce in cazul celei cu celule inchise se folosesc gaze inerte cu temperaturi de fierbere joase, cum este freonul. Rezultatul este ca celulele spumei cu celule inchise sunt pline cu gaz inert, ceea ce ii mareste capacitatea de izolare termica.
Din perspectiva texturii, spuma cu celule deschise este moale si flexibila, in timp ce spuma cu celule inchise, din cauza duritatii sale este cunoscuta si sub numele de spuma rigida. Acest lucru se datoreaza faptului ca spuma cu celule deschise are celule mici, neermetice, umplute cu aer, ceea ce o face un material izolant mai slab, dar cu o elasticitate crescuta. Pe de alta parte, spuma cu celule inchise are o structura inchisa cu gaz inert in microspatii, care ii mareste capacitatea de izolare termica, dar o face rigida la atingere.
In ciuda acestei impartiri clare a materialului in doua categorii principale, trebuie sa notam ca atat spuma cu celule deschise are in componenta sa un numar de celule inchise (in jur de 70 - 90% sunt deschise si 10 - 30% sunt inchise), cat si spuma cu celule inchise are in componenta sa un numar de celule deschise (aproximativ 8 - 10% celule deschise si 90 - 92% celule inchise).
Densitatea este o alta caracteristica ce difera intre cele doua tipuri de spuma. In cazul spumei cu celule deschise, aceasta variaza intre 5 - 30 kg/m3. Insa, pentru cea cu celule inchise, variatia este mult mai mare, datorita diferentelor de reteta, producator si procentajul de celule inchise sau deschise. Aceste lucruri duc la o densitate intre 35 - 60 kg/m3 in medie, insa in cazuri speciale, poate fi ceruta o spuma cu rigiditate foarte mare de 300, 500 sau chiar 700 kg/m3.
De retinut este ca densitatile mai mari de spuma au un indice de elasticitate mai mic, deci un risc crescut de crapare, deoarece spuma interactioneaza cu suprafata pe care a fost pulverizata si pe care s-a intarit. De exemplu, daca a fost aplicata gresit, pe o structura din lemn cu umiditate mai mare de 12%, acesta va lucra si in functie de sezon va introduce dilatari sau contractii in stratul de spuma, rezultand in aparitia crapaturilor.
Totusi, cand se solicita pe un santier spuma cu celula inchisa, in mod uzual densitatea acesteia va fi cuprinsa intre 35 - 40 kg/m3. Insa daca vei dori sa termoizolezi la exterior cu spuma poliuretanica, un acoperis tip terasa, este indicat sa folosesti o spuma cu densitate de minim 50kg/m3, cu o rezistenta la compresiune de minim 320 kPa, urmand ca peste ea sa aplici fie o sapa armata cu rol de suport pentru hidroizolatie, fie in cazul unei terase necirculabile vei putea aplica direct peste spuma un strat de poliuree, un material hidroizolant, pensulabil.
Permeabilitatea la vapori si capacitatea de a absorbi apa difera si ele de la un tip de spuma la altul. Spuma poliuretanica cu celule deschise este permeabila la vapori si poate absorbi intre 0.3 - 0.5 kg de apa/mp, in timp ce spuma cu celule inchise este slab permeabila la vapori si nu absoarbe aproape deloc apa.
In ceea ce priveste izolarea fonica, spuma cu celule deschise are coeficientul de absorbtie a undelor sonore α = 0.40 - 0.50, in timp ce spuma cu celule inchise are un coeficient α = 0.30 - 0.35 (unde o valoare α = 1 se considera a fi o valoare buna ce confera materialului proprietati fonoabsorbante), deci spuma cu celule deschise absoarbe mai bine sunetul. In termeni de decibeli, 10 centimetri de spuma cu celule deschise izoleaza 40 - 50 db, pe cand cea cu celule inchise izoleaza 15 - 30 db.
Din punct de vedere a sigurantei in caz de incendiu, spuma poliuretanica se incadreaza in clasa E de reactie la incendiu. Prin urmare, daca aplici spuma la interior, iti recomand sa o plachezi cu un strat de protectie la foc, cum sunt placile din gips carton ignifugate care nu lasa materialul expus si ofera o protectie suplimentara impotriva incendiilor.
Aderenta spumei cu celule deschise este mai slaba in comparatie cu cea a spumei cu celule inchise. Tocmai din acest motiv aplicarea spumei cu celule deschise se face dintr-un singur strat ce poate expanda intre 5 - 25 cm, evitand astfel aparitia problemelor de aderenta intre mai multe straturi. In schimb, in cazul spumei cu celule inchise, aplicarea se face in straturi mici, de maxim 4 centimetri grosime, cu pauze de racire minim 30 de minute intre straturi.
Ca regula generala, spuma cu celula deschisa se foloseste mereu la interior, in locuri fara apa si umiditate, pe cand spuma cu celule inchise se poate utiliza atat la interior cat si la exterior.
In functie de producator si reteta, termosistemul realizat cu spuma poliuretanica poate avea o garantie cuprinsa intre 10 si 20 de ani, insa pentru o buna exploatare spuma trebuie ferita atat de razele UV cat si de umiditate.
Daca faci o comparatie intre cele doua materiale din punct de vedere a pretului, vei vedea ca spuma cu celule inchise este de aproape doua ori mai scumpa ca spuma cu celule deschise. Insa trebuie sa retii ca spuma cu celule inchise este mai eficienta termica ceea ce inseamna ca vei obtine un pachet de termoizolatie cu grosime mai mica.
In concluzie, alegerea dintre spuma poliuretanica cu celule deschise si cea cu celule inchise depinde in mare masura de cerintele proiectului tau. Ambele materiale au avantajele si dezavantajele lor, asa ca este foarte important sa te informezi temeinic inainte de a lua o decizie. Daca alegi sa utilizezi spuma poliuretanica pentru temroizolarea imobilului tau, asigura-te ca alegi o companie consacrata, care foloseste materiale de calitate si detine eperienta si utiliajele necesare pentru aplicarea corecta.
Spuma poliuretanica fiind un material mai nou pe piata din Romania care acum incepe sa prinda tractiune, planuiesc sa mai scriu inca 2 - 3 articole dedicate ei, ca sa afli si despre ce lucruri trebuie sa tii cont cand alegi spuma poliuretanica, cum se realizeaza o stratificatie corecta cu spuma si un montaj corect si poate chiar o comparatie cu vata minerala.
Desigur daca intre timp ai intrebari te invit sa ne dai un telefon sau un email. Daca te afli intre primele 5 persoane care imi vor scrie pana luni (31.07.2023), am de gand sa iti ofer o sesiune de consultanta gratuita de o ora pe detaliile de termoizolare ale casei tale!
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.