STILURILE DE DESIGN INTERIOR
CE ITI DORESTI? O AMENAJARE TIMELESS SAU TRENDY?
STILURILE DE DESIGN INTERIOR
CE ITI DORESTI? O AMENAJARE TIMELESS SAU TRENDY?
Technotik. | 15 Dec. 2022
Noi, ca si arhitecti, cand alegem piesele de mobilier ce urmeaza sa le folosim intr-o amenajare consideram ca este foarte important sa tinem cont de a anul in care a fost construita casa si de stilul arhitectural al acesteia. Desigur aceste caracteristici nu trebuiesc respectate in totalitate insa ajuta foarte mult sa nu le pierdem din cadru pentru ca rezultatul final sa aiba mai multa greutate si sa devina un statement.
Un ansamblu poate parea mai coerent daca nu privesti separat interiorul si exteriorul unei locuinte, ci alegi ca anumite elemente din amenajare sa comunice cu stilul arhitectural. Povestea casei poate functiona ca inspiratie in alegerea materialelor, a mobilierului si a detaliilor, ea putand veni sub forma de alegeri cromatice, tipuri de tapet sau chiar designeri si stiluri contemporane cu locuinta ta.
Documenteaza-te putin despre perioada in care a fost construit imobilul, indiferent daca locuiesti intr-o casa istorica, un apartament de bloc sau o vila moderna. Poate fi punctul de plecare in amenajarea ta.
Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa te concentrezi exclusiv pe elementele care definesc stilul constructiei si sa iti transformi locuinta intr-o masina a timpului. Axeaza-te pe detaliile distincte ale perioadei si integreaza-le punctual in amenajare.
Inspira-te din trecut
Adevarul este ca moda actuala din amenajarile de interior este o reinterpretare a stilurilor de design din anii '70. De la paharele si vazele din sticla afumata pana la formele funky ale canapelelor si fotoliilor, toate obiectele ce le gasim acum la vanzare in magazinele de specialitate sunt puternic inspirate din trecut si stilizate.
Ceva ce probabil nu stii este ca amenajarile trendy care se folosesc de mobilierul aflat in ton cu cerintele vremii sunt gandite a fi refacute odata la 5- 6 ani in cazul designului locuintelor si odata la 2- 3 ani in cazul restaurantelor si a hotelurilor.
Din mai multe motive evidente, cred ca esti si tu deacord cu mine ca in Romania nu pare tocmai fezabil genul acesta de gandire astfel incearca sa iti pui urmatoarea intrebare:
"Ce imi doresc? O amenajare timeless sau trendy?"
Iti dau un exemplu simplu. Sigur iti mai aduci aminte cum in anii 2000 in romania era la moda combinatia de culori alb- wenghe, cu peretii camerelor vopsiti cu lavabila de culoare alba si tamplariile interioare de culoare maro- inchis, mobilier in tonuri de gri cu dulapioare profilate si aer rustic. Pe langa ca trendul asta a murit rapid, la acea vreme aproape toate casele aratau la fel, ceea ce a dus la alterarea rapida a perceptiei noastre fata de stil, ajungand sa vizualizam aceste amenajari ca fiind reci si lipsite de personalitate.
Acum haide sa facem si un exercitiu impreuna. Cum ar fi fost daca la acea vreme in loc sa ne inspiram din revistele de design, ne-am fi inspirat din istoria casei?
Sa privesti prin ochii celui care a proiectat imobilul la acel moment poate fi amuzant si dificil in acelasi timp, insa, spre norocul tau, nu trebuie sa cunosti toate informatiile despre stilurile de interioare si caracteristicile acestora. Cateva exemple de elemente uzuale, caracteristice fiecarei epoci sunt tot ceea ce ai nevoie.
Stilurile de design interior
Mai jos si in posturile ce vor urma iti vom prezenta treptat caracteristicile stilurilor de design interior intr-o forma simplificata pentru a-ti da seama cu care stil te identifici tu, cu care relationeaza casa ta si cel mai important care sunt punctele comune.
Stilurile de design interior cel mai des utilizate in Romania sunt:
Contemporan
Modern
Minimalist
Neoclasic
Parisian
Japandi
Clasic
Farmhouse
Art Deco
Bohemian - Boho
In repertoriul de stiluri exista si cateva care nu sunt aproape deloc folosite la noi, desi sunt pline de caracter si total iesite din comun:
Eclectic
Tribal
Tropical
Cea mai faina parte este ca stilurile pot fi combinate. Desi poate fi o mare provocare, alegand un stil predominant si un alt stil sub forma de accent, chiar daca ele sunt total diferite, aplicate in proportii corecte vor oferi un dinamism extraordinar interiorului tau.
Daca ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.