TAPETUL
O SOLUTIE STYLISH PENTRU AMENAJAREA CASEI TALE
TAPETUL
O SOLUTIE STYLISH PENTRU AMENAJAREA CASEI TALE
Technotik. | 17 Iul. 2023
Te-ai gandit vreodata cum o simpla rola de tapet poate transforma complet ambianta unei incaperi? Indiferent daca vrei sa aduci o nota de prospetime in living sau sa conferi intimitate dormitorului, alegerea tapetului potrivit este esentiala. Insa cu atatea modele, culori si texturi disponibile, cum poti sa te asiguri ca alegerea ta este cea potrivita?
Cateva trucuri si reguli de baza
Sa alegi tapetul potrivit este o arta in sine iar pentru a lua decizia corecta va fi nevoie sa gasesti echilibrul intre bun-gust, stil si functionalitate. Citeste rapid lista de mai jos, inainte sa incepi sa dai ture prin magazine si sa rasfoiesti cataloage. Am pus cap la cap cateva reguli de baza si trucuri pe care sa le urmezi pentru a te asigura ca alegerea ta va imbunatati aspectul general al amenajarii:
Scaleaza in functie de camera: Dimensiunile si proportiile camerei sau suprafata totala a peretelui sunt detalii pe care obligatoriu trebuie sa le iei in considerare. Modelele mari pot fi coplesitoare in spatii mici, in timp ce modelele delicate se pierd intr-o camera mare. Totusi, urmeaza sfatul cu moderatie, pentru ca poti face praf o amenajare de tip open-space daca alegi un tapet cu modele mari pentru toti peretii.
Coordoneaza culorile: Culorile tapetului trebuie sa fie in ton cu schema cromatica a intregii camere. Cu cat sunt mai multe culori cu atat imaginea este mai complexa. Daca te intimideaza ideia de tapet poti alege o varianta mai blanda, in nuante pale, cu modele care avanseaza de la ton la ton. Insa daca esti in cautarea unui tapet care sa atraga priviri, lasa deoparte modelele monocrome si concentreaza-te pe culorile si nuantele puternice.
Incorporeaza textura: Tapetul nu reprezinta numai culoarea si modelul. Cea mai interesanta caracteristica a lui este tocmai textura care poate adauga un nivel de profunzime si interes vizual pe care vopseaua pur si simplu nu-l poate atinge.
Gandeste-te la durabilitate: In zonele in care peretii sunt pusi la incercare, cum sunt bucataria sau baia, alege un tapet lavabil sau din vinil.
Joaca-te cu peretii de accent: Daca ai un perete prea simplu care functioneaza ca fundal in compozitia camerei si nu stii ce sa-i faci, il poti transforma intr-un accent wall. Alegi un tapet cu model, montezi si 3 spoturi care sa-l scoata in evidenta si ai terminat.
Nu incarca vizual camera: Daca alegi un tapet cu model puternic sau viu colorat, poate fi mai bine sa-l aplici pe un singur perete sau intr-o zona delimitata. Asa eviti sa supraaglomerezi camera.
Inspira-te din arhitectura casei: Indiferent ca alegi sa respecti stilul caldirii sau ai curaj si vrei sa iesi din tipar, este bine sa stii care au fost modelele relevante la momentul construirii casei. Simbolurile specifice fiecarui stil arhitectural se regasesc atat in moedelele de tapet traditionale cat si in cele moderne reinterpretate – asadar ai o multime de optiuni din care sa alegi.
Inainte de a te decide asupra unui anumit model cumpara o mostra de tapet. Aseaz-o pe perete pentru o saptamana si observa cum se schimba in lumina diferita pe parcursul zilei. Daca vrei sa-l vezi in contextul potrivit poti la fel de bine sa-l cauti si pe internet, cel mai probabil exista persoane care l-au testat deja in diferite ipostaze.
Ritmul dintre camere
Planifici sa-ti tapetezi intreaga locuinta? Atunci este obligatoriu sa iei in considerare liniile vizuale! Intreaba-te: “Care sunt camerele pe care le voi vedea simultan?”. Analizeaza atent modelele de tapet alese deoarece ele vor influenta atmosfera din interior. Daca atunci cand te plimbi prin casa percepi vizual mai multe camere simultan, asigura-te ca schimbarea de “tempo” dintre tapete este constienta si in armonie cu ritmul pe care ti-l doresti.
Daca iti doresti un ritm mai lent, poti opta pentru un tapet puternic intr-o camera care sa se piarda in peretii din camera alataurata, acoperiti cu o culoare solida. Sau alege un model simplu pentru o camera si unul expansiv pentru cealalta. Un detaliu cheie insa este sa gasesti o nuanta comuna care sa se regaseasca pe tapetul cu model din camera urmatoare.
Pentru o senzatie dramatica trebuie sa te joci cu contrastele. Fa modelele puternice sa se ciocneasca camera dupa camera. Totul tine de gust, insa nu este o ideie rea sa gandesti amenajarea in ansamblu in loc sa evaluezi individual fiecare camera daca nu vrei sa fii surprins la final de efectul general.
Un truc usor de aplicat este sa alegi tapete cu modele sau culori asemanataore, dar cu texturi sau intensitati diferite. Detaliile acestea pot crea un flux vizual placut si subtil in intreaga ta casa. Alternativ poti alege sa folosesti tapetul ca un accent, diferit in fiecare camera, insa pastreaza o paleta de culori coeziva pentru a asigura unitatea.
Trucuri pentru incepatori:
Alegerea unui tapet poate fi intimidanta daca nu te pricepi la culori. Daca esti la inceput poti alege modele blande, care sa se potriveasca ton cu ton. Nu tapeta intreaga camera sau pe cea in care iti petreci majoritatea timpului.
Iti recomand sa incepi cu camerele mici sau cu zonele in care nu petreci foarte mult timp, fiind ideale pentru experimente. Incearca de exemplu sa tapetezi o camera de oasepti, o baie sau un singur perete din dormitor.
Exista diverse tehnici care te pot ajuta in amenajare:
Poti alege sa creezi un perete de fundal, un perete dintr-o camera tapetat sau vopsit diferit fata de restul.
O margine, formata dintr-un tapet ingust care separa peretele in doua.
Sau poti opta pentru o lambrisare sau boiserie (de la cuvantul francez bois – lemn), adica sa imbraci partea inferioare a unui perete cu lemn si sa zugravesti sau sa tapetezi partea superioara. Daca alegi aceasta optiune, retine ca inaltimea lambriurilor poate varia insa separarea ar trebui facuta la 1/3 sau 2/3 din inaltimea peretelui.
Efectele vizuale si dimensiunea camerei
Efectele vizuale sunt o modalitate minunata de a te juca cu perceptia ta asupra dimensiunii unei camere. Folosind tapetul potrivit poti face o camera mica si inghesuita sa para mai mare si aerisita, in timp ce unei camere mari ii poti conferi o nota de intimitate.
Iluziile optice urmeaza cateva principii de baza. Trebuie sa tii cont de latimea si directia liniilor de pe tapet, de proportiile modelelor si de impactul culorilor intunecate sau luminoase. Alegerea corecta poate transforma complet atmosfera unei incaperi, facand-o sa para cu totul diferita. Prin exploatarea acestor tehnici poti crea un spatiu care nu numai ca arata bine, dar se si simte exact asa cum iti doresti.
Felicitari! Acum stii tot ce trebuie pentru a face alegerile corecte cand vine vorba de tapet, insa nu uita! In timp ce regulile de mai sus te pot ajuta, ele nu sunt fixe. Iti recomand sa experimentezi, sa te joci cu idei si mai presus de toate sa te asiguri ca alegerea facuta reflecta stilul si personalitatea ta.
Si, daca te simti in continuare coplesit, tine minte, nu trebuie sa fii singur in acest proces. Sunt aici pentru a te ajuta! Daca ai nevoie de o consultare nu ezita sa ma contactezi la telefon, prin email, sau pe una dintre retelele de socializare. Te astept sa discutam despre cum putem face ca visurile tale legate de amenajarea interioara sa devina realitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.