TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CERTIFICATUL DE URBANISM
CUM SE OBTINE CERTIFICATUL DE URBANISM SI CE ESTE EL?
TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CERTIFICATUL DE URBANISM
CUM SE OBTINE CERTIFICATUL DE URBANISM SI CE ESTE EL?
Technotik. | 21 Noi. 2022
In Romania, conform legii 50/ 1991, ai posibilitatea de a executa lucrari de constructii numai dupa ce obti o autorizatie de construire sau de desfiintare, formulata de catre presedintele consiliului judetean sau primarul unitatii administrative teritoriale de care apartine imobilul, la solicitarea unuia dintre proprietarii acestuia. Autorizatia se emite pe baza documentatiei pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii (gasesti mai multe informatii in articolul dedicat), atata timp cat aceasta respecta documentatiile de urbanism aprobate in zona.
Primul pas pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii il reprezinta obtinerea certificatului de urbanism, moment in care se considera inceputa procedura de autorizare. Prin certificatul de urbanism se stabilesc o serie de avize si acorduri pe care tu trebuie sa le soliciti si sa le obti de la autoritatile competente in domeniu, inainte sa depui documentatia pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Aceste avize si acorduri, impreuna cu punctul de vedere al autoritatii pentru protectia mediului se anexeaza si devin parte din autorizatia de construire.
Ce este certificatul de urbanism?
Certificatul de urbanism este un document esential daca doresti sa efectuezi lucrari de construire, desfiintare sau intrare in legalitate. Conform deciziilor din aprilie 2019, luate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, dreptul de proprietate asupra unei constructii nu poate fi dobandit in absenta certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire.
Construirea oricarui imobil implica parcurgerea unor etape obligatorii, cum sunt elaborarea studiilor, obtinerea avizelor si dezvoltarea proeictelor de arhitectura, rezistenta si instalatii. Certificatul de urbanism nu tine loc de autorizatie de construire, insa aceasta nu poate fi obtinuta in absenta certificatului.
In certificatul de urbanism de construire, emis la cererea proprietarului, se regasesc urmatoarele informatii:
Modul de amplasare pe teren a constructiei ce urmeaza a fi executata;
Regimul maxim de inaltime al viitoarei constructii;
Procentul maxim de ocupare al terenului (P.O.T.) si valorile coeficientului de utilizare a terenului (C.U.T.);
In concluzie, certificatul de urbanism este un act de informare, prin care autoritatile administrative locale sau judetene impun anumite reguli cu privire la regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor.
In certificat mai sunt cuprinse si:
Cerintele si coditiile urbanistice care urmeaza sa fie indplinite in functie de specificul amplasamentului;
Lista cuprinzand avizele si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii constructiei;
Cadrul legal
Esti important sa stii ca legea 50/ 1991 stipuleaza reglementarile din constructii cu privire la autorizarea lucrarilor, ea suferind modificari masive in anul 2019 pentru a simplifica si clarifica procedura de obtinere a certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire.
Principalele modificari sunt scurtarea duratei de emitere a certificatului de urbanism la 15 zile lucratoare si posibilitatea transmiterii acestuia si in format digital, precum si reglementarea modului in care functionarii pot refuza emiterea certificatului, fiind acum obligati sa formuleze in scris un motiv legal si temeinic.
Orice abuz se pedepseste cu amenda iar in cazul incalcarii acestor dispozitii, poti face sesizari in scris catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), unde ti se recomanda sa explici in amanunt abuzurile comise de catre administratiile locale.
Acte necesare pentru obtinerea certificatului de urbanism
Pentru emiterea certificatului de urbanism trebuie sa depui urmatoarele documente:
Cerere-tip pentru emiterea certificatului de urbanism (o gasesti si o poti descarca de la finalul acestui articol), completata cu elementele de identificare ale solicitantului si imobilului, cu precizarea scopului solicitarii actului;
Extrasul de carte funciara prin care se atesta ca solicitantul este proprietarul terenului pentru care se obtine certificatul;
Copie dupa buletinul solicitantului;
Documentul de plata a taxei de eliberare a certificatului de urbanism;
Pentru a usura identificarea terenului, primariile iti mai pot solicita si:
Plan de incadrare si plan de situatie (primaria este obligata sa aibe un birou de date urbane care sa iti elibereze aceste planuri, poti depune cererea pentru eliberarea lor deodata cu cererea pentru eliberarea certificatului);
Memoriu de arhitectura si plan de situatie cu evidentarea constructiei propuse (acestea se solicita pentru parcele de teren dificile, unde cel mai adesea un memoriu corect elaborat te poate salva de la obtinerea unor avize sau elaborarea unor studii, deci discuta cu un proiectant de arhitectura sa te ajute in acest sens);
Taxe pentru obtinerea certificatului de urbanism
Dupa cum am spus si mai sus, unul dintre documentele necesare in vederea obtinerii certificatului de urbanism este dovada achitarii taxei pentru eliberarea certificatului, ea fiind reglementata prin articolul 474 la legea 227/ 2015 si se calculeaza in functie de suprafata terenului pe care urmeaza sa construiti, in mediul urban valorile respectand tabelul urmator:
Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru o zona rurala este egala cu 50% din valorile stabilite in tabelul de mai sus.
Pentru prelungirea certificatului de urbanism, taxa este egala cu 30% din valoarea taxei achitate in vederea obtinerii certificatului.
Valabilitatea certificatului de urbanism
Pentru a gestiona procesul de obtinere a certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire sau desfiintare, biroul de urbanism din cadrul primariei apartinatoare verifica documentatiile depuse si sunt obligate sa restituie documentatiile necorespunzatoare in maximum 10 zile lucratoare de la inregistrarea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism.
Certificatul de urbanism se emite de catre primaria apartinatoare si ti se elibereaza in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, fiind mentionat obligatoriu scopul emiterii acestuia. Un detaliu foarte important este ca certificatul de urbanism nu confera dreptul de a executa lucrari de constructii!
Certificatul de urbanism este valabil 12 luni de la data emiterii lui, tu avand posibilitatea sa il prelungesti o singura data, pentru o perioada de inca 12 luni, printr-o cerere formulata cu cel putin 15 zile inaintea expirarii, cu plata unor taxe suplimentare.
Ca sa tragem o concluzie, daca vrei sa construiesti sau sa demolezi ceva, in prima faza ai neaparata nevoie de un certificat de urbanism pe care il poti obtine in 15 zile lucratoare calculate din momentul in care depui cererea la primaria apartinatoare. Certificatul obtinut va avea o valabilitate de 12 luni pe care o vei putea extinde cu inca 12 luni, deci beneficiezi de 2 ani de zile pentru obtinerea tuturor avizelor si elaborarea intregii documentatii in vederea obtinerii autorizatiei de construire.
Cum completezi cererea pentru certificatul de urbanism?
Prima parte a cererii este relativ simpla, trebuie sa adresezi cererea catre “Primarul municipiului/ orasului/ comunei […]”, si sa o completezi cu datele tale de identificare. Urmatorul punct priveste scopul pentru care soliciti emiterea certificatului, reprezentand partea cea mai importanta a acestei cereri pe care ti-o vom explica in detaliu mai jos.
Mai departe vei avea de bifat cateva casute, bifezi punctul 1. In oricare dintre varianta, dupa care te orientezi in functie de ce ai tu nevoie, daca vei bifa punctul 1.1. Lucrari de construire sau 1.2. Lucrari de desfiintare. Cum am spus si in articolul anterior, daca vrei sa demolezi si sa construiesti pe acelasi teren, poti face asta printr-un singur certificat de urbanism iar in acest caz vei bifa si punctul 1.1. si punctul 1.2.
Va mai trebui sa alegi si una din literele la care se incadreaza lucrarea ta, astfel daca efectuezi lucrari de constructii asupra terenurilor sau imobileleor care NU sunt monumente istorice bifezi litera a) iar pentru interventii asupra cladirilor monument istoric alegi litera b).
Este uzual ca in aceeasi autorizatie de construire sa vrei sa iti construiesti si gardul, litera d) sau sa amenajezi terenul pentru organizarea de santier, litera f).
Desigur exista si cazuri de constructii neuzuale cum sunt taberele de corturi sau constructiile provizorii, urmand ca in acest caz sa te indrepti catre litera g) sau h).
Urmatorul pas este sa identifici terenul sau constructia asupra careia vei interveni cu lucrarile tale, sa completezi adresa acestuia, numarul de C.F. prin care se identifica si suprafata lui.
Cum formulezi scopul certificatului de urbanism?
Dupa cum am spus si mai sus, cel mai important lucru cand obti un certificat de urbanism este sa ii formulezi corect si cuprinzator scopul pentru care il vei utiliza. Astfel, iti oferim mai jos 3 exemple distincte pentru a intelege mai usor formularile necesare pentru fiecare caz.
Cazul 1: Vrei sa iti construiesti o casa, parter cu etaj, piscina si cu aceasta ocazie sa delimitezi terenul printr-un gard.
Scopul: CONSTRUIRE CASA UNIFAMILIALA, CU REGIM DE INALTIME P+1E, CONSTRUIRE ANEXE SI IMPREJMUIRE;
Cazul 2: Vrei sa demolezi o casa si gardul aferent.
Scopul: DEMOLARE CASA EXISTENTA SI IMPREJMUIRE;
Cazul 3: Vrei sa intri in legalitate cu o casa pe parter, construita ilegal.
Scopul: CONSTRUIRE CASA CU REGIM DE INALTIME P – INTRARE IN LEGALITATE;
Cerere pentru obtinerea certificatului de urbanism
Iti lasam aici un link de pe care poti descarca cererea de care vei avea nevoie pentru obtinerea certificatului de urbanism.
Materialul acesta include foarte multe informatii si este posibil ca dupa ce il citesti sa iti ridice anumite intrebari. Poti oricand se ne contactezi pe email, whatsapp sau pe retelele de socializare de mai jos in cazul in care doresti o sesiune de consultanta gratuita. De asemenea poti sa ne transmiti si idei cu privire la subiecte pe care ai dori sa le tratam mai departe pentru a ajuta intreaga comunitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.