TRUCURI PENTRU ILUMINAREA CAMERELOR
CUM AMPLASEZI CORECT CORPURILE DE ILUMINAT
TRUCURI PENTRU ILUMINAREA CAMERELOR
CUM AMPLASEZI CORECT CORPURILE DE ILUMINAT
Technotik. | 13 Feb. 2023
Acum ca ai aflat din postarea anterioara care sunt principiile de care trebuie sa tii cont cand achizitionezi corpurile de iluminat precum si modul in care stabilesti numarul surselor de lumina din fiecare camera, astazi este momentul sa discutam despre pozitionarea lor in spatiu.
Daca iti doresti ca planul de iluminat realizat de tine sa fie unul functional, este foarte importanta sa urmaresti in acelasi timp numarul surselor de lumina si inaltimea la care acestea vor fi amplasate. De exemplu, daca o lustra de tavan este amplasata prea jos ai toate sansele sa te lovesti de ea insa, daca pozitia acesteia este la prea mare inaltime, exista riscul ca lumina sa te orbeasca si sa-ti creeze disconfort.
Inaltimea optima de amplasare a corpurilor de iluminat depinde foarte mult de modul in care sursa de lumina este amplasata in interiorul abajurului. Daca pozitia becului este joasa, riscul de orbire creste. Acestea fiind spuse iti voi oferi cateva reguli de baza dupa care te vei putea ghida in realizarea amenajarii tale.
Sunt sigur ca pana acum ai foarte multe board-uri pe Pinterest in care ai salvat imagini cu interioare care iti plac. Cel mai probabil ai observat ca in marea majoritate a pozelor mesele de dining sunt luminate de o lustra amplasata la o inaltime foarte mica fata de masa. Noi preferam sa pozitionam sursa de lumina la 55- 65 centimetri fata de blat pentru a lumina intreaga masa fara a deranja utilizatorii.
Poti tine cont de aceasta regula si atunci cand planifici pozitia corpurilor de iluminat in zona unei insule de bucatarie sau a unui bar. In cazul in care o singura lustra nu poate acoperi intreaga suprafata, ai oricand posibilitatea de a adauga mai multe surse de lumina (nu uita sa tii cont de regula numerelor impare). O regula pentru stabilirea distantei dintre lampi in acest caz este sa masori latimea totala a abajurului, sa o inmultesti cu 1.5 si rezultatul obtinut sa il folosesti ca pas intre corpuri.
Un alt set de imagini de care sunt sigur ca ai dat pe internet sunt cele cu mese de dining iluminate de un candelabru de mari dimensiuni. Acesta este cazul meselor utilizate la ocazii speciale, astfel ca modul lor de functionare este diferit. Candelabrul, un corp de iluminat ambiental, nu genereaza conuri de lumina indreptate spre zona de lucru, ba mai mult, lumina indirecta care cade pe blatul mesei este cel mai adesea slaba si fragmentata de umbre.
Pentru a face lucrurile sa functioneze in acest tip de compozitie, candelabrul trebuie amplasat mai sus fata de lustrele obisnuite. 75- 80 de centimetri fata de masa este o distanta optima in marea majoritate a timpului, insa nu uita sa tii cont si de inaltimea tavanului. In aceasta relatie urmatorul parametru extrem de important este masa. Ea trebuie sa fie de 2x mai lunga ca diametrul candelabrului, pentru ca ansamblul sa fie perfect proportionat.
Ce cred eu ca trebuie sa retii este ca relatia dintre pozitia utilizatorilor in camera si corpurile de iluminat este foarte importanta. Aceeasi sursa de lumina poate fi placuta daca stai pe scaun si poate deveni deranjanta cand te ridici in picioare. Intr-un caz de genul salvarea ta vine sub forma abajurului care difuzeaza lumina.
Exista trucuri si reguli de baza de care merita sa tii cont pentru iluminarea fiecarei camere, cel mai important fiind sa iei mereu in considerare forma camerei si inaltimea tavanului:
Daca tavanul este inalt, poti pune acest lucru in valoare cu ajutorul unui candelabru insa nu uita sa lasi 2 metri sub acesta pentru a nu incurca rutele de trecere;
Nu agata lustrele la mai putin de 30 de centimetri inaltime fata de tocul usii;
O camera lunga si ingusta are nevoie de mai multe surse de lumina pe tavan, de exemplu o sina cu spoturi amplasata de-a lungul incaperii, cu conurile de lumina indreptate spre pereti va da impresia unui spatiu mai lat;
Intr-o camera cu suprafata mare poti alterna un sistem de iluminat perimetral (de exemplu sine magnetice) cu un candelabru amplasat central;
Spatiile cu inaltime normala (2.55 metri) sunt cel mai bine luminate cu ajutorul aplicelor;
Daca intr-o camera cu inaltime normala alegi totusi un candelabru, asigura-te ca abajurul acestuia va filtra lumina pentru a preveni stralucirea deranjanta;
Te las acum sa pui in aplicare tips-urile de mai sus dar nu uita, daca ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.