THE APPLE MEADOW
Poiana Marului, Romania
THE APPLE MEADOW
Poiana Marului, Romania
Disciplina: Arhitectura
Tipologie: Rezidential, Tiny House
Suprafata: 100 mp
An: 2023
Client: Privat
Program: Tiny house, nzeb, living room, dining room, chicineta, doua dormitoare, doua bai, terasa, workspace, parcare biciclete
Echipa: arh. Andreea Buzgau, arh. Bogdan M. Kiss
Imagini: Technotik
Descriere: In primavara anului 2021 am primit apelul lui Dominic. El si Michael, doi prieteni buni, isi cumparasera terenuri alaturate in Poiana Marului si doreau sa ridice cate un tiny house unde sa se poata retrage in natura pentru a se bucura de aerul curat din zona montana si de viewurile pe care parcelele le ofera.
Lidia, Tatiana, Dominic si Michael ne-au transmis nevoile lor: un open space flexibil care sa acomodeze activitatile de zi cu zi, o zona tehnica integrata in amprenta casei, un dormitor care sa poata adaposti 2- 4 persoane, o baie cu dus, o terasa acoperita partial si o parcare pentru bicicletele electrice. Toate acestea trebuiau sa se incadreze intr-o constructie cu aspect modern, minimalist, integrata in context.
Procesul de proiectare l-am demarat printr-o analiza a contextului urban si natural. Impreuna am stabilit ca zona favorabila de implantare este cat mai aproape de fundul parcelei astfel incat sa profitam de diferenta de nivel pentru a putea deschide vizual spatiile catre peisajul pitoresc. Tot acum am cazut de acord si asupra volumetriei, o platforma suspendata pe piloni metalici ce ne permite scurgerea naturala a apelor pluviale si depozitarea bicicletelor la baza, peretele posterior inclinat spre spate, din care este decupat accesul principal cu care incadram privelistea intr-un tablou si acoperisul intr-o apa ce se deschide spre vale si permite accesul luminii la interior.
Coaja exterioara, expusa agentilor duri de mediu am decis sa o finisam cu tabla faltuita de culoare gri antracit iar miezul protejat sa il folosim ca element de legatura cu zona montana si sa il imbracam in lambriuri din lemn de pin nordic termotratat. Tot pentru a integra in context ansamblul si pentru a ne apropia de natura am ales ca poteca si treptele de acces sa fie realizate din piatra concasata stabilizata in carcase din plasa sudata aducand astfel petice de roca montana pe parcelele noastre.
Dupa ce am stabilit aceste directii clare alaturi de Tatiana, Lidia, Michael si Dominic am trecut la proiectarea interiorului. Zona de zi am decis ca va fi un spatiu flexibil, de tip open-space, cu elementele fixe de mobilier cum sunt depozitarea si chicineta amplasate pe peretele posterior astfel incat restul camerei sa il putem reamenaja usor pentru a putea prelua functiunile de living, dining sau workspace in functie de nevoile utilizatorilor. Tot pentru a castiga spatiu am decis ca zona tehnica sa o transformam intr-un dulap tehnic amplasat pe hol, intre chicineta si baie, scurtand astfel traseul instalatiilor. Suprafetele dormitorului si a baii au fost reduse pe cat de mult posibil fara a afecta utilizarea lor practica in viata de zi cu zi.
Aflandu-ne intro zona montana, ne-am folosit de un material eco si regenerabil pentru realizarea structurii de rezistenta, lemnul, iar finisajele peretilor si a tavanelor la interior in spatiile uscate se fac cu panouri din lemn incleiat. Deoarece ne dorim ca spatiile sa se deschida spre exterior prin ferestrele generoase dar in acelasi timp nu dorim sa crestem consumul de energie, am optat pentru utilizarea tamplariilor din aluminiu, a unor sectiuni considerabile de vata minerala si a unui sistem descentralizat de ventilare cu recuperare de caldura.