PRINCIPII DE DESIGN INTERIOR
SECTIUNEA DE AUR SI PRINCIPIUL TREIMII
PRINCIPII DE DESIGN INTERIOR
SECTIUNEA DE AUR SI PRINCIPIUL TREIMII
Technotik. | 28 Oct. 2022
Te-am sfatuit in postarea anterioara cum sa filtrezi si sa imbini ideile provenite din diferite parti astfel incat sa transformi interiorul din casa in acasa. Ti-am explicat cum sa alegi culorile intr-o amenajare de interior si am discutat despre analiza interioara pe care trebuie sa o faci astfel incat sa iti dai seama de modul in care poti optimiza spatiile pentru stilul tau de viata.
Trucul de saptamana trecuta pentru ca tu sa iti intelegi mai bine gusturile era sa selectezi si imagini care nu te atrag si sa le analizezi pentru a-ti face o imagine mai clara asupra motivului pentru care nu le agreezi si pentru a sti ce doresti sa eviti iar sfatul nostru foarte important a fost sa nu uiti sa tii cont si de parerile copiilor care, la randul lor, pot avea alegeri diferite in ceea ce priveste activitatile sociale si reactiile la stimului externi, lucru la care se mai adauga si faptul ca ei se afla intr-o continua dezvoltare deci nevoile lor nu vor ramane mereu aceleasi.
Pentru ca stim cat de dificil este cand incepi un nou proiect si nu ai experienta necesara, pe finalul postarii ti-am oferit un exercitiu care este bine sa il faci pentru a selecta o serie de idei clare de care sa tii cont mai departe in proiect.
Intr-o amnajare de interior frumoasa vei identifica mereu simtul artistic al arhitectului organizat de catre o serie de principii de design interior care fac obiectele sa lucreze ca o compozitie ce rezulta intr-un tot unitar. Simtul artistic este ceva cu care fie ne nastem, fie il cultivam prin exercitiu repetat deci poate fi putin mai dificil de obtinut insa, principiile de baza pe care le folosesc frecvent in munca lor designerii, arhitectii, pictorii, etc. ti le putem transmite intr-un timp scurt.
Urmatoarele cateva postari vor fi probabil cele mai complexe din intregul parcurs insa este bine sa ai incredere in noi, sa le citesti si sa le intelegi deoarece odata ce le stii, iti va fi mai usor sa intelegi cum poti folosi diferite trucuri de design pentru a crea cu forte proprii o amenajare wow!
Sectiunea de aur
Sectiunea de aur este o formula definita prima data de catre Pitagora si Fibonacci, folosita inca din Antichitate in arta, arhitectura si muzica pentru a creea proportii si compozitii armonioase si mai este cunoscuta ca proportia divina sau "Fi".
Din teoria sectiunii de aur deriva sirul lui Fibonacci, dreptunghiul de aur si spirala de aur, iar un fun fact despre cat de armonioase sunt acestea este ca ele se regasesc in tot ceea ce ne inconjoara in natura. Cochilia de melc de exemplu reprezinta tocmai o spirala de aur, baloanele de sapun de pe suprafata apei cresc in sirul lui Fibonacci iar dreptunghiul de aur le incadreaza pe acestea si devine cea mai proportionala forma rectangulara.
Daca lucram cu formele asociate sectiunii de aur avem un concept concret pe care ne putem baza cand incercam sa organizam lucrurile intr-un spatiu dar mai intai trebuie sa afli cum generezi o sectiune de aur si cum o transpui grafic.
Sectiunea de aur apare cand o dreapta este impartita intr-un segment mai lung, a, si un segment mai scurt, b, astfel incat a+ b sa reprezinte pentru a ceea ce reprezinta a pentru b.
Pentru a obtine un dreptunghi de aur pornesti de la un patrat, fixezi acul compasului la jumatatea unei laturi a patratului si trasezi un arc de cerc pornind din coltul diagonal- opus punctului de intepare. Latura intepata cu compasul o prelungesti pana intersecteaza arcul de cerc iar din acest punct trasezi o linie perpendiculara pe latura prelungita. Acum mai ramane doar sa prelungesti si latura paralela celei in care ai intepat compasul si ti-a rezultat dreptunghiul de aur. Obti astfel usor o forma proportionala cu care te poti ghida in modul de dispunere a tablourilor pe perete, a pieselor de mobilier sau chiar poti alege un covor avand proportia unui dreptunghi de aur.
Spirala de aur apare si se dezvolta in interiorul unui dreptunghi de aur prin cresterea acestuia respectand sirul lui Fibonacci. Ea este o forma fluida ce pastreaza o crestere organica si poate fi folosita alaturi de dreptunghiul de aur pentru organizarea proportionala a compozitiilor sau pentru a crea o dinamica interesanta.
Arhitectii se folosesc de spirala de aur pentru a stabili modul in care vor distribui o schema cromatica intr-o incapere pe baza formulei 60/ 30/ 10 iar daca vom face o analiza pe imagini vom descoperi ca ea este prezenta in diferite ansambluri.
Principiul treimii
Un principiu cel mai adesea utilizat in fotografie este cel al treimii, reprezentand o alternativa mai usor de inteles si folosit decat Sectiunea de aur. Regula terimii presupune impartirea spatiului in trei parti in loc de doua si reprezinta o simplificare a proportiilor sectiunii de aur, care ajuta la determinarea rapida a pozitiilor unui obiect si care este supranumita “echilibrul divin”. Fiind mai pragmatica si mai putin complicata decat sectiunea de aur, regula treimii este mai simplu de aplicat in viata cotidiana.
Pentru a intelege mai bine acest concept, imagineaza-ti reteaua care apare in vizorul aparatului de fotografiat, acele linii fine care te ajuta la incadrarea subiectului din imagine. Ea se bazeaza pe sectiunea de aur si pe regula treimii si imparte imaginea intr-un caroiaj de 9 dreptunghiuri. Scopul retelei este sa te ghideze in realizarea unei compozitii reusite prin plasarea subiectului principal (ex: o vaza cu flori) pe unul dintre punctele de intersectie ale liniilor si nu in mijlocul cadrului cum ai simti nevoia in mod normal. Astfel, observi rapid punctele de intersectie si poti crea o compozitie dinamica prin evitarea greselii de a plasa subiectul chiar in centru.
Daca vei face o analiza pe poze sau filme celebre vei observa ca mai mereu fotografii si cameramanii se ghideaza dupa aceste principii. Subiectul principal este adesea plasat la 1/3 sau 2/3 din imagine, avand spirala de aur ca punct de pornire.
Si in cazul amenajariilor interioare poti urma aceste linii directoare si poti intelege repede cum poti dispune mobila sau diferite elemente decorative pentru a obtine un design armonios. Ele te ajuta sa plasezi obiectele intr-o camera sau pe un perete astfel incat tu sa obti echilibru si armonie prin impartirea interioarelor in treimi, nu in jumatati.
Sfatul nostru pentru tine este sa observi imaginile de mai sus in care prezentam cum te poti folosi de aceste principii de design interior si sa intelegi modul in care le poti aplica in amenajarea ta. De asemenea incearca sa analizezi exemplele selectate de tine ca sa vezi si cum se folosesc alti arhitecti de sectiunea de aur si principiul treimii. In scurt timp aceste principii iti vor intra in reflex iar tu vei obtine compozii echilibrate in fiecare camera.
Daca ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.