ALBUL IN AMENAJARILE INTERIOARE
CELE MAI UZUALE 5 NUANTE DE ALB
ALBUL IN AMENAJARILE INTERIOARE
CELE MAI UZUALE 5 NUANTE DE ALB
Technotik. | 29 Mai 2023
Sezonul constructiilor din 2023 s-a deschis si odata cu el au reinceput si vizitele noastre pe santiere. Unele casute se pregatesc sa isi primeasca locatarii pe cand altele, deja construite de o vreme, isi schimba infatisarea atat la interior cat si la exterior.
Numitorul comun intre aceste doua cazuri este culoarea peretilor. Cel mai adesea cand isi construiesc o casa, viitorii proprietari aleg ca din lipsa de fonduri sa renunte la serviciile de amenajare de interior si astfel lipsiti de inspiratie sau din dorinta de a nu face o greseala cu care vor fi obligati sa traiasca mai departe, isi vopsesc peretii in alb, fiind cea mai simpla alegere.
Albul este o culoare sensibila, pe care factorii de mediu o afecteaza puternic iar cand vine vorba de vopsea te vei afla mai mereu obligat sa alegi intre nuante calde sau reci. Decizia trebuie sa o iei in functie de atmosfera pe care doresti sa o obtii, de modul in care incaperea va fi iluminata si de culorile pe care le vei combina cu nuanta de alb aleasa.
Din pacate cand vine vorba de alb nu te prea poti inspira din imagini. Atat aparatele foto cat si programele de editare au functiunea de reglare automata a balansului de alb pentru a se asigura ca aspectul imaginii este uniform iar reproducerea celorlalte culori este cat se poate de fidela, lucru care afecteaza perceptia culorii.
Nuantele de alb
Pentru a-i taia din stralucire, vopseaua alba este mai mereu amestecata cu touch-uri de negru si de culoare, ce ulterior vor ajuta la echilibrarea aspectului acesteia pe pereti sau tavane.
Nuantele de alb rece le poti combina cu albastru, turcoaz, violet sau cu metale reci cum sunt zincul si argintul. Albul cald se potriveste cel mai bine cu rosu, oranj sau galben si cu metale calde ca aurul si alama.
Hai sa povestim despre nuantele de alb cel mai des folosite in amenajarile de interior iar cu ocazia aceasta vei afla si de ce, mai mereu, mobilierul alb nu se potriveste cu peretii albi:
Albul pentru pereti - S 0502 - Y
Cu ajutorul acestui cod cromatic vei descoperi o nuanta mai calda de alb ce ii va oferi un aspect luminos si proaspat amanajarii tale. Este posibil sa il gasesti sub denumirea de Stockholm White si-ti spun un secret: avand o cantitate mica de pigment galben in compozitie el acopera mai bine peretii si isi pastreaza prospetimea o perioada indelungata.
Albul pentru tavane - S 0300 - N
Intotdeauna tavanul trebuie sa fie mai luminos decat peretii pentru a da impresia unei incaperi mai inalte iar codul S 0300-N va rezulta intr-o culoare ce contine un adaos de negru de numai 3%.
Albul neutru - S 0500 - N
Folosit ca un standard cand vine vorba de piesele de mobilier albe, lacuite, are un adaos de negru de 5% si ii lipseste in totalitate pigmentul galben. Aceasta este cel mai probabil nuanta de alb pe care o vei gasi la vanzare in magazinele de bricolaj.
Albul pentru ferestre - RAL 9010
Geamurile pe tamplarie din aluminiu sunt vopsite in aceasta nuanta de alb, cu un ton mai neutra fata de Stockholm White.
Albul standard - S 0502 - Y
Usile interioare vopsite din fabrica si mobilierul IKEA sunt finisate de obicei cu NSC S 0502 - Y. Alcatuit din combinarea albului pur cu 5% negru si 2% galben, rezulta intr-o nuanta mai calda, lucru care-ti poate da batai de cap daca de exemplu optezi pentru o amenajare de interior minimalista, pornind de la o paleta de culori cu nuante de gri.
Spre norocul tau, acum ai posibilitatea sa alegi nuante diferite pentru toate obiectele specifice unei amenajari interioare deci este important sa cunosti aceste informatii. Inainte de a alege nuantele de alb pentru locuinta ta asigura-te ca ele nu se contrazic. Nu ai vrea sa ai de exemplu prize si intrerupatoare in alb neutru aplicate pe pereti Stockholm White pentru ca vor iesi mereu in evidenta.
Albul in diferite lumini
Camerele orientate spre nord sunt spalate mereu de o lumina indirecta, zenitala, cu nuante reci, ce dau peretilor albi subtonuri mov sau violet. Daca intr-o astfel de incapere vei alege sa vopsesti peretii in alb cald cum este Stockholm White, pe perioada zilei vei obtine pereti cu subton de verde, galbenul peretelui combinandu-se cu albastrul luminii naturale.
Lumina directa, din sud, este calda, tocmai din acest motiv ii sfatuiesc mereu pe clienti sa orientam zona de zi in aceasta directie. Completata cu pereti vopsiti in NCS S 0502 - Y vei obtine in camera senzatia de caldura relaxanta.
Iluminatul artificial, culoarea podelei si materialul cu care aceasta este finisata influenteaza si ele nuanta de alb a peretilor. Podelele din lemn natural cald cum este stejarul, pinul si mesteacanul scot mai puternic in evidenta aspectul galben al unei nuante de alb cald.
Scheme cromatice pentru interioare albe
Este posibil sa alegi sa-ti amenajezi casa in culori neutre pentru ca ti se par relaxante, la fel cum este posibil sa faci asta pentru ca nu-ti dai seama ca ti-ai putea dori altceva, asa ca, daca te incadrezi in cea de-a doua categorie, iti ofer o mana de ajutor pentru a concepe o schema cromatica potrivita locuintei tale.
Albul, griul si negrul nu sunt incluse in cercul cromatic. Orice culoare vei alege sa adaugi intr-o camera perfect alba va avea parte de un contrast puternic asa ca cel mai bine este sa lucrezi treptat. Podeaua o vei finisa probabil cu parchet din lemn cald, iar plantele verzi garantat vor aparea mai devereme sau mai tarziu in amenajare. Deja mediul a devenit mai prietenos.
Acum te vei afla intr-un moment de cumpana. Daca vrei sa-ti fie mai usor sa combini culorile in camera, poti alege un perete pe care sa-l tratezi diferit, ca un accent-wall, intr-o nuanta de culoare ce va rupe monotonia.
Cea mai des intalnita greseala in amenajarile de interior self-made este ca proprietarii nu variaza nuantele din camere.
Sa luam ca exemplu o camera de zi cu pereti albi si podea din lemn. Alegi sa o mobilezi cu o canapea alba iar rezultatul ti se pare anost asa ca te gandesti sa-i adaugi "o pata de culoare" si cumperi doua pernute albastre. Rezultatul va fi un interior plat, bidimensional. Secretul pentru a uniformiza camera este sa aplici culoare echilibrat si sa nu exagerezi.
In acest articol ti-am explicat despre cum schema cromatica poate contine intre sapte si noua nuante diferite ale aceleiasi culori, deci, in loc sa alegi sa cumperi acealeasi pernute albastre, opteaza pentru mai multe nuante diferite si combina-le cu elemente din lemn pentru a obtine senzatia de confort.
Sunt sigur ca taote aceste informatii iti vor fi de folos asa ca dupa ce ti-ai stabilit schemele cromatice ale fiecarei camere impartaseste-le cu comunitatea noastra pe una dintre retelele de socializare de mai jos pentru a ne servi tuturor ca inspiratie.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.