PERSONALIZEAZA-TI ARHITECTURA CASEI
CUM ALEGI STILUL ARHITECTURAL POTRIVIT PENTRU TINE SI CASA TA
PERSONALIZEAZA-TI ARHITECTURA CASEI
CUM ALEGI STILUL ARHITECTURAL POTRIVIT PENTRU TINE SI CASA TA
Technotik. | 10 Iul. 2023
Stii proverbul ala care zice sa-ti faci iarna sanie si vara car? In arhitectura foarte rar ma lovesc de situatia in care clientii isi incep proiectul casei toamna sau iarna pentru ca pana in primavara sa fie pregatiti cu toate, sa aiba autorizatia de construire obtinuta si sa dea drumul santierului imediat ce incepe vremea buna.
Soarele fiind pe cer ma astept ca acum cel mai probabil iti faci panuri pentru casa visurilor tale sau poate doresti sa ii dai o noua viata locuintei tale actuale, mai ales ca in ultima vreme au cam crescut facturile la energie si poate inca un strat de 10 centimetri de termoizolatie, 2 panouri solare si cateva fotovoltaice te-ar ajuta sa treci mai usor prin iarna urmatoare.
Insa acum incepe distractia, pentru ca esti pe cale sa-ti dai seama ca alegerea stilului arhitectural potrivit poate fi o treaba mai complexa decat ti-ai imaginat.
Cu atatea optiuni disponibile si cu consecintele pe termen lung ale deciziei tale, probabil ca te simti putin coplesit, insa fii linistit, nu esti singurul! Marea majoritate a viitorilor beneficiari se confrunta cu problema asta, tocmai de aceea am decis sa scriu acest articol pentru a te ghida si ajuta sa alegi stilul arhitectural potrivit pentru tine si casa ta.
Cele mai populare 7 stiluri arhitecturale
Pentru a putea alege stilul arhitectural preferat, primul pas este sa cunosti istoria arhitecturii. Glumesc! Dar acum serios, macar despre cele mai populare 7 stiluri de la noi tot trebuie sa stii cate ceva daca vrei sa mergi mai departe:
Stilul Neoclasic - Cand spui Neoclasic spui lux si eleganta! In esenta el este o reinterpretare moderna ce aduce la viata elemente traditionale precum simetria si ornamentele decorative intr-o maniera contemporana, cu atentie desoebita la detalii;
Stilul Mediteranean - Inspirat de climatul cald si culorile vii ale Mediteranei, stilul pune accentul pe planurile open-space, lumina naturala si finisajele durabile cum sunt lemnul, ceramica si piatra naturala;
Stilul Contemporan - In general stimplu si elegant, stilul Contemporan se distinge prin linii clare, combinatii de materiale moderne sau traditionale si ferestre de dimensiuni mari ce aduc la interior lumina naturala, pentru a crea o atmosfera proaspata si moderna;
Stilul Minimalist - Acest stil se distinge prin simplitatea si puritatea sa, cu linii fine, culori neutre si o abordare a designului de tip "less is more";
Stilul Scandinav - Combina functionalitatea cu estetica, accentul fiind pus pe utilizarea eficienta a spatiilor, pe culori deschise si texturi naturale cum sunt lemnul sau ardezia;
Stilul Tranzitional - Perfect daca ceea ce-ti doresti este un echilibru intre traditional si modern. Liniile clasice si paletele de culori neutre ii ofera stilului un aer de sofisticare relaxata;
Stilul Industrial - Pune accentul pe materiale brute, detalii structurale vizibile si un sentiment de robustete. Caramida aparenta, tevile vizibile si finisajele metalice sunt caracteristicile predominante ce scot in evidenta estetica masculina a stilului;
Cum alegi stilul arhitectural potrivit pentru tine
Daca ai ajuns pana aici poti sa fii destul de mandru de tine, inseamna ca deja stii mai multe lucruri despre arhitectura in comparatie cu majoritatea oamenilor care-si construiesc case in ziua de azi, insa hai sa povestim despre cei 5 pasi destul de simpli pe care trebuie sa-i urmezi pentru a-ti putea perosnaliza arhitectura casei:
Inspira-te:
Pinterest, Instagram sau siteuri de profil precum Archdaily sunt o sursa aproape infinita de idei si tendinte in arhitectura. Da cautari cat mai vaste si nu te crampona intr-un anume stil, cel mai important acum este sa salvezi toate imaginile care-ti plac.
Poti folosi un soft gratuit precum PureRef pentru a crea simplu si rapid mood boarduri. Doar instalezi programul, il deschizi si dai drag & drop la imaginea care-ti place. Ulterior poti aranja imaginile cum doresti pentru a-ti pune ordine in ganduri, ba chiar te lasa sa le si exporti in mood boarduri pe care le vei putea lua cu tine la prima discutie cu arhitectul.
Tine cont de vecinatati:
Tocmai de asta iti spuneam mai inainte sa salvezi toate imaginile care-ti plac pentru ca de acum in colo urmeaza sa le filtrezi, iar primul vector ce-ti va influenta arhitectura casei ar trebui sa fie tocmai mediul inconjurator. Desigur, ideia asta trebuie sa o iei la modul general.
De exemplu, o casa in stil Mediteranean nu se va integra deloc in peisajul urban central al Timisoarei, insa este foarte posibil sa-si gaseasca locul intr-un cartier de case precum Ronat. In aceeasi ordine de idei un palat Neoclasic se va integra mai bine in cartierele cu arhitectura masiva cum este de exemplu zona Fabric.
Identifica-ti gusturile:
Urmatorul filtru ar trebui sa fii tocmai tu. Preferi liniile clare, simple si un design minimalist? Poate ca esti un fan al arhitecturii contemporane. Sau poate ca esti atras de romantismul casei in stil Tranzitional sau de masivitatea stilului Industrial. Orice stil iti alegi, fie ca este unul clasic sau contemporan, important este sa te simti confortabil si sa-ti reprezinte presonalitatea.
Pe parcurs ce treci dintr-o etapa-n alta incearca sa creezi grupuri de imagini asemanatoare. Pozele pe care le filtrezi nu le sterge, tragele undeva mai la margine, iti vor fi de folos in viitor. Scopul tau acum este sa creezi mood boarduri cu stilurile tale arhitecturale preferate. Apropo! Arunca un ochi si peste articolul asta, chiar daca este despre amenajarile de interior, conceptul este acelasi si-ti va fi de folos in aceasta faza.
4. Imbina stilurile:
Nu este obligatoriu sa te limitezi la un singur stil. Poti combina elemente arhitecturale moderne cu finisaje rustice sau poti face de exemplu un mix intre stilul Industrial si cel Tranzitional. Combinatia perfecta de stiluri te poate duce la un design unic si personalizat.
Tocmai de asta iti spuneam sa nu stergi imaginile la care ai fost nevoit sa renunti pe parcurs. Poate ancadramentele unei ferestre te atrag si pot fi integrate in compozitia finala a casei tale sau poate vrei sa preiei aparatul de acces dintr-o anumita imagine. Important este evidentiezi lucrurile care-ti plac iar la final sa lasi expertii sa-si faca treaba si sa intelegi ca este posibil ca la fel de bine unele dintre stiluri sa nu poata fi combinate intre ele.
5. Colaboreaza cu un arhitect profesionist:
Ma bucur sa pot spune ca in 2023 deja exista numerosi arhitecti talentati atat in Timisoara cat si in toata Romania, iar Technotik, studioul nostru de arhitectura si design interior este aici tocmai pentru a te ajuta in indeplinirea visului tau.
Impreuna vom lua in considerare aspecte precum bugetul, spatiul disponibil, stilul dorit si functionalitatea pentru a crea un design care sa se potriveasca perfect nevoilor tale.
Fie ca esti in cautarea unui stil traditional sau contemporan, a unui design minimalist sau luxos, exista optiuni pentru toate gusturile si tine minte, echipa noastra de arhitecti este aici pentru a-ti raspunde la intrebari si pentru a-ti transforma visul in realitate.
Poti oricand sa ne contactezi pe email, whatsapp sau pe retelele de socializare de mai jos in cazul in care doresti o sesiune de consultanta gratuita. De asemenea poti sa ne transmiti si idei cu privire la subiecte pe care ai dori sa le tratam mai departe pentru a ajuta intreaga comunitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.