CUM INCEPI PROIECTUL DE AMENAJARE
TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE MOODBOARD-URI
CUM INCEPI PROIECTUL DE AMENAJARE
TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE MOODBOARD-URI
Technotik. | 15 Mai 2023
In ultimele saptamani am tot cautat o solutie pentru tine care sa-ti vina in ajutor in momentele in care lucrezi la amenajarea de interior a casei tale. Trebuie sa fie ceva usor de folosit, o metoda rapida de lucru prin care sa poti obtine rezultate ce-ti vor fi de folos si daca vei opta mai departe pentru dezvoltarea proiectului alaturi de un designer de interior, dar si daca vei alege sa te ocupi de unul singur de intregul proces.
Si, mi-a venit ideea!
Un moodboard este exact ceea ce cauti!
Toate acele imagini salvate de tine pe Pinterest, pozele facute la materiale de finisaj sau la obiecte de mobilier le poti pune cap la cap pentru a crea un colaj, un fel de schita pe care o poti detalia cat de mult iti doresti pentru a exemplifica rezultatul la care vrei sa ajungi.
Desigur, stiu ca poate fi dificil sa aduni fotografii cu spatii similare celor din imaginatia ta si sa creezi un catalog care sa-ti fie util pe parcursul intregului santier insa daca-ti doresti cu adevarat sa transformi procesul de amenajare a casei tale intr-un proiect DIY, moodboard-ul este cea mai buna sansa pe care o ai pentru a te asigura ca totul va iesi perfect.
In postarea de astazi voi veni in ajutorul tau cu cateva safaturi pentru a-ti face viata mai usoara si pentru a te ajuta sa creezi un moodboard cu adevarat reusit.
Ce este acela un moodboard?
Adevarul este ca si noi arhitectii ne folosim de moodboard-uri inainte de a incepe un proiect, scopul lor fiind de a testa si de a experimenta idei diverse pentru a obtine un concept potrivit pe care ulterior purtam o prima discutie cu clientii pentru a cristaliza senzatia si stilul amenajarii.
Trebuie sa te gandesti la moodboard ca la un instrument prin care poti materializa imaginatia ta intr-o forma vizuala, fiind mai usor astfel sa ceri sfaturile si ajutorul persoanelor pe care doresti sa le implici in proiect.
Cand auzi cuvantul colaj te poti gandi in primul rand la o compozitie fizica, realizata din imagini decupate din reviste, completata cu esantioane adunate din diferite magazine, ceea ce este excelent. Lucrul manual iti poate spori creativitatea, insa iti dau acum primul sfat. De fiecare data cand completezi moodboard-ul cu inca un element fa-i o poza cu telefonul, astfel il vei avea mereu la indemana si te va ajuta sa-ti reimprospatezi memoria.
Tine minte ca moodboard-ul se dezvolta deodata cu tine. La inceput este normal sa fie mai abstract si sa transmita emotii si idei conceptuale in defavoarea unor directii clare, insa cu cat te vei apropia mai mult de final, cu atat el va deveni mai pragmatic si se va transforma intr-un buying list.
Primul pas in realizarea unui moodboard este sa te gandesti la cum vrei sa folosesti camera. Daca ai nevoie de putin ajutor poti sa arunci un ochi si pe postarea noastra de AICI, gasesti in josul paginii cateva bullet points la care daca iti raspunzi garantat iti vei pune ordine in ganduri. Noteaza pe o foaie activitatile care-ti doresti sa se desfasoare in acea camera si gandeste-te de cate ori pe saptamana vei petrece timp folosind spatiul in acel mod pentru a putea prioritiza nevoile pe care noua amenajare trebuie sa le satisfaca.
Ce trebuie sa contina un moodboard?
Adevarul este ca un moodboard nu "trebuie" sa contina absolut nimic. Rolul lui este de a te ajuta pe tine sa ajungi la rezultatul final si anume, amenajarea interiorului casei tale exact asa cum ti-o doresti.
Desigur, oamenii procedeaza diferit, unora le este mai usor sa se foloseasca de imaginatie pentru a pune lucrurile in ordine pe cand altora le este mult mai usor sa astearna pe hartie toate piesele pentru a le pune la punct.
Cu aceste idei in minte iti insir mai jos cateva ingrediente pe care le poti include in moodboardul tau:
Feeling-ul amenajarii
Creeaza imagini clare, care sa reprezinte stilul de viata si senzatiile pe care doresti sa le obtii.
Sa zicem ca este momentul sa-ti renovezi livingul. Cum iti doresti sa arate la final? Iti imaginezi o camera in care stai seara si te relaxezi urmarind serialul preferat intr-o atmosfera cosy cu lumini de accent calde ce spala peretii? Sau poate este locul de socializare unde alegi sa te intalnesti cu prietenii la povesti, deci ai nevoie de o zona de zi modulara, cat mai usor de extins pentru a putea acomoda toti invitatii?
Doar dupa ce stabilesti care sunt nevoile tale si cum vrei sa te simti intr-un spatiu poti trece la etapa de documentare.
Cauta poze care sa te inspire. Imagineaza-ti detalii cat mai variate, amenajari interesante si culori uimitoare. Internetul este plin de resurse si spre norocul tau, daca pe Pinterest iti este greu sa gasesti exact ceea ce-ti doresti, te poti folosi de inteligenta artificiala pentru a-ti transforma imaginatia in fotografii. ChatGPT te poate ajuta sa scrii prompturile iar DALL-E iti va transforma cuvintele in imagini.
2 Relatia interior - exterior
Stilul arhitectural sau exteriorul cladirii sunt aspecte ce-ti pot veni in ajutor cand incerci sa dezvolti proiectul tau de design interior. Culoarea fatadei, stilul acesteia, un material sau un element arhitectural sunt toate caracteristici din care te poti inspira.
3. Stilul amenajarii
Pana acum am detaliat in postarile noastre Stilul Neoclasic, Stilul Contemporan si Stilul Minimalist si ne propunem ca in urmatoarele saptamani sa trecem prin cele mai cautate stiluri de design interior.
Ideea de baza pe care trebuie sa o retii este ca toate elementele de decor interior se incadreaza in diferite categorii in functie de stilul de design carora le apartin. Cum este dificil sa obtii unitate intr-o amenajare mai ales daca nu ai experienta, cea mai buna sansa a ta este sa identifici stilul tau preferat si sa incerci sa-l urmaresti in cel mai mic detaliu.
Paleta de culori;
Liniile elementelor de mobilier;
Materialele de finisaj;
Corpurile de iluminat;
Elementele decorative;
Toate aceste caracteristici sunt specifice fiecarui stil. O amenajarea minimalista va avea de exemplu o paleta de culori formanta din nuante de bej sau gri, pe cand o amenajare boho se va indrepta spre culori puternice cum sunt oranj, verde sau albastru.
4. Elementele de mobilier existente
In cazul in care nu te muti acum intr-o noua casa cel mai probabil ai deja o parte din elementele de mobilier care-ti vor popula noua amenajare asa ca nu le ignora! Moodboard-ul tau nu poate sa functioneze daca este alcatuit numai din elementele noi pe care urmeaza sa le adaugi.
Daca vrei sa stabilesti paleta cromatica a locuintei poti incepe de la obiectele de care stii sigur ca nu te vei putea desparti, vei integra astfel mult mai usor elemente noi in amenajare si vei obtine o paleta timeless ce se va baza pe lucrurile care-ti plac cu adevarat.
5. Paleta cromatica
Trebuie sa stabilesti si care sunt culorile tale preferate. Porneste de la stilul de amenajare de care te simti cel mai atras, arunca un ochi si pe postarea noastra in care povestim despre paleta cromatica si creaza combinatii de culori pentru a identifica schema potrivita. Scopul tau acum este sa stabilesti nuantele finale pe care le vei folosi.
6. Finisajele interioare
Din nou, stilul dorit va fi punctul de plecare in stabilirea materialelor de finisaj pe care le doresti in casa ta, insa nu te lasa incoltit de reguli daca simti ca ele nu aduc un plus amenajarii.
Iti plac materialele calde, naturale? In acest caz trebuie sa optezi obligatoriu pentru suprafete din lemn. Te relaxeaza si te impresioneaza mai mult suprafetele moderne, reci si lucioase? Placile ceramice si piatra naturala sunt in acest caz raspunsul.
Nu uita ca poti oricand sa soliciti magazinelor sa iti puna la dispozitie mostre de materiale pe care le poti ingloba in moodboard-ul tau, astfel iti va fi mai usor sa alegi atat culoarea mobilierului cat si detalii mai interesante cum poate fi de exemplu un perete de accent.
7. Paleta textila
Pentru a obtine senzatia de confort intr-o casa este extrem de important sa alternezi texturi diferite. Textilele pot fi folosite pentru a crea varietate, asa ca este indicat sa te gandesti si la tipruile de textile pe care vrei sa le folosesti in amenajarea ta.
Preferi catifeaua sau panzele grele care preiau si ecoul din camera sau preferi materiale mai moderne cum sunt bumbacul sau inul? Aduna cateva mostre din materialele pe care doresti sa le folosesti la interior.
8. Senzatii
Este destul de usor in zilele noastre sa copiezi o amenajare de pe Pinterest si sa-ti faci casa sa arate excelent, insa dificultatea apare cand vrei sa faci acele spatii sa fie "ale tale".
Ce senzatia vrei sa-ti transmita dormitorul de exemplu? Ia in calcul toate simturile. Care este primul lucru pe care ti-l doresti sa-l percepi cand intri in aceasta camera? Ce tip de acustica iti doresti? Ce-ti doresti sa puna in valoare iluminatul?
Cateva link-uri utile
Ma gandesc ca la final ar fi bine sa-ti ofer o lista cu linkuri ce-ti pot fi de folos in realizarea moodboardului. Desigur iti voi lasa si cateva aplicatii pe care le poti folosi pentru a-ti crea un moodboard digital.
ChatGPT - Este un chat de inteligenta artificiala caruia ii poti cere sa te ajute cu idei, sa-ti explice mai in detaliu ceva ce nu intelegi foarte bine sau chiar sa scrie pentru tine prompturile necesare pentru a obtine din tool-ul urmator exact ceea ce iti doresti;
DALL-E - Pe siteul acesta poti transforma cuvintele in imagini. Ii descri inteligentei artificiale exact cum iti imaginezi tu ca va arata camera iar platforma va genera 4 imagini pornind de la promptul tau;
Adobe Color - Este o platforma online pe care, pronind de la o culoare preferata, poti genera multiple scheme cromatice;
Khroma - Un alt site ce te ajuta in generarea unei palete cromatice. Iti alegi la inceput 50 de culori preferate si pornind de la acestea platforma va genera palete potrivite;
Canva - Aici iti poti crea online moodboarduri, intri pe site, alegi un template de moodboard care simti ca ti s-ar potrivi si dai frau liber creativitatii;
Daca ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.