CUM CONSTRUIESTI CORECT IN 2023
TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE NORMATIVUL NZEB
CUM CONSTRUIESTI CORECT IN 2023
TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE NORMATIVUL NZEB
Technotik. | 05 Iun. 2023
La inceputul anului 2023 a fost publicata in monitorul oficial metodologia de calcul a performantei energetice a unei cladiri (Mc 001/ 2022) prin care se definesc atat insemnatatea termenului NZEB cat si normele pe care o cladire specifica acestui standard trebuie sa le respecte.
Odata publicat in monitorul oficial orice act devine normativ si capata statut de lege ceea ce inseamna ca toti cei implicati in domeniul constructiilor trebuie sa respecte metodologia de calcul, lucru care din punctul meu de vedere ar trebui privit cu ochi buni, mai ales ca documentul iti explica exact ce inseamna standardul NZEB in Romania si iti arata care sunt pasii de urmat pentru a avea o astfel de cladire.
Mc 001/ 2022 este un document stufos de aproximativ 600 de pagini care trateaza toate elementele unei cladiri (anvelopa termica, sistemul constructiv, tipurile de ferestre, ventialatia si etanseitatea la aer, instalatiile interioare si cele de producere a energiei regenerabile, confort, etc.) astfel cred ca este de la sine inteles ca in randurile de mai jos voi scoate in evidenta numai aspectele cele mai importante care consider ca te intereseaza daca-ti construiesti o casa si iti recomand sa parcurgi documentul pe care il gasesti AICI daca ai nevoie de informatii mai in detaliu.
Ce este aceea o casa NZEB?
Prin Mc 001/ 2022 se defineste o cladire NZEB ca fiind o constructie performanta energetic, cu un consum scazut de energie, ce trebuie sa fie acoperit obligatoriu in proportie de 30% cu energie provenita din surse regenerabile.
Este de apreciat ca cei care au luat parte la redactarea acestui document au tinut cont si de situatiile speciale cum sunt tesuturile urbane foarte dense unde montarea panourilor fotovoltaice pe cladiri existente este dificila astfel ca ti se ofera posiblitatea de a te racorda la un furnizor de energie care detine de exemplu un camp fotovoltaic pe o raza de 30 km fata de coordonatele GPS ale cladirii tale, fiind astfel fezabila cerinta de a asigura 30% din consum din surse regenerabile.
Scadem treptat consumul de energie
Metodologia face referire la directiva 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor din spatiul european, adica a cladirilor construite in tari membre Uniunii Europene, prin care se impune ca toate cladirile noi construite sa aiba performanta energetica foarte ridicata si un necesar de energie aproape egal cu 0.
Un lucru de care trebuie sa tii neaparat cont este ca prin aceasta directiva din 2010 Uniunea Europeana a impus 3 praguri de crestere a eficientei energetice: 2020, 2030 si 2050, dorinta fiind ca pana in 2050 un total de 80% din energia consumata de cladire sa provina din surse regenerabile. Intre timp se pare ca razboiul dintre Rusia si Ucraina i-a facut pe conducatorii Europei sa realizeze ca trebuie sa atingem cat mai curand independenta energetica astfel ca pragul de 80% cel mai probabil va trebui atins pana in anul 2040.
Reglementearea aceasta a fost prevazuta si in Mc 001, urmand ca pragurile minime de energie asigurate din surse regenerabile (inclusiv cea produsa la fata locului sau pe o raza de 30 de km fata de coordonatele GPS ale cladirii) sa se stabileasca ulterior prin hotarare a Guvernului pentru perioadele 2031-2040, 2041-2050 si dupa 2051 ceea ce inseamna ca in urmatorii ani acest prag se va modifica pentru a creste la nivel national cantitatea de energie produsa din surse regenerabile.
Cui i se adreseaza acest normativ?
Metodologia de calcul pentru conformarea energetica a cladirilor se adreseaza tuturor constructiilor cu destinatie si cu ocupare umana, in care se asigura incalzirea, apa calda de consum si iluminatul interior, constructii carora le sunt necesare diverse echipamente pentru a putea oferi nivelul de confort necesar.
Prevederile acestei metodologii nu se aplica monumentelor istorice reducand astfel impactul negativ pe care l-ar putea avea asupra arhitecturii montarea echipamentelor necesare in vederea producerii energiei alternative sau anveloparea termica in vederea reducerii consumului de energie. De asemenea sunt exceptate locasele de cult si constructiile a caror executie se face pornind de la proiecte la faza S.F. sau D.A.L.I., initiate prin achizitie publica inainte de aparitia acestei reglementari.
Reglementarile NZEB care te afecteaza
De acum cladirile rezidentiale NZEB vor trebui sa respecte obligatoriu urmatoarele 3 cerinte de baza ale metodologiei:
Cladirea trebuie sa aiba un consum total de energie primara cuprins intre 120.1 – 147.9 kWh/m2,an, in functie de zona climatica din care aceasta provine – adica normativul permite un consum mai mare de energie in zonele foarte reci din Romania, in acest caz investitia in cresterea performantei energetice fiind mult prea mare raportata la pretul energiei;
Valoarea maxima a emisiilor de CO2 trebuie sa se incadreze intre 14.7 – 19.9 kg/m2,an, in functie de zona climatica din care provine cladirea;
Consumul de energie primara totala va proveni in proportie de minim 30% din resurse regenerabile;
Pentru a reduce consumul de energie, prin metodologia de calcul iti sunt facute cateva recomandari cu privire la valoarea maxima admisa a coeficientului de transfer termic „U”. Pentru ca despre acest subiect am mai vorbit intr-un articol anterior iti voi atasa mai jos direct tabelul cu rezistentele termice corectate recomandate pentru cladirile rezidentiale NZEB.
Acum este momentul sa lamurim urmatorul aspect: valorile de mai sus sunt recomandate, ceea ce inseamna ca tehnic nu esti obligat (pana in acest moment) sa aplici minim 15 centimetri de material termoizolant pe peretii casei pentru a o anvelopa, insa practic lucurile nu stau tocmai asa.
Pe de-o parte esti obligat sa ai acel consum total de energie primara cuprins intre 120.1 – 147.9 kWh/m2,an care include energia consumata pentru incalzirea casei pe timp de iarna si racirea ei pe timp de vara, pentru producerea apei calde de consum, etc., excluzand consumul electrocasnicelor, iar de aici apare si prima ta conditionare. Poti alege sa aplici pe casa mai putina termoizolatie insa astfel vei depasi cantitatea maxima de energie consumata admisa, ceea ce nu este posibil din punct de vedere legal in cazul unei cladiri noi construite.
Pe de alta parte normativul te obliga de acum sa eviti si riscul de formare a condensului si aparitia mucegaiului, factor influentat de raportul dintre temperatura exterioara si temperatura la fata interioara a elementului de constructie, ceea ce se va reflecta din nou in grosimea termoizolatiei.
Deci, desi valorile care stabilesc grosimile de termoizolatie au caracter de recomandare, reglementarile aparute mai departe in normativ iti conditioneaza modul in care se va face anveloparea termica a casei ceea ce din punctul meu de vedere este un lucru bun, incet-incet de voie de nevoie incepem si noi sa construim corect.
Alti parametrii de confort termic in casa pe care vei fi obligat sa-i asiguri sunt:
Temperatura interioara a aerului;
Ventilarea corecta a camerelor;
Umiditatea relativa a aerului;
Necesarul minim de apa calda de consum;
Nivelul minim de iluminare;
Acum probabil te intrebi de ce au trecut totusi ca recomandare aceste valori daca oricum mai departe esti obligat sa le respecti?
Pentru ca in cazul anumitor cladiri pot aparea zone dificil de rezolvat cum sunt de exemplu rosturile dintre doua constructii unde pentru a obtine valoarea Umax de 0.25 W/m2K ar trebui sa te folosesti de solutii foarte scumpe care ar face nerentabila executia casei, astfel intr-un caz special ca acesta vei avea posibilitatea de a te folosi in zonele problematice de cantitati mai mici de termoizolatie, urmand sa compensezi in alte zone pierderile de caldura survenite.
Sfaturi pentru cand construiesti NZEB
Pentru a construi NZEB trebui neaprat sa tii cont de urmatoarele aspecte:
Straturile de termoizolatie se vor prevedea continuu pe conturul anvelopei cladirii;
Imbinarile dintre elementele ce alcatuiesc anvelopa termica a cladirii vor fi realizate astfel incat sa atenueze pe cat de mult posibil aparitia puntilor termice;
Tamplariile exterioare se vor monta corespunzator in scopul minimizarii efectului de punte termica;
Se va prevedea un strat continuu de etansare la aer cu scopul de a minimiza infiltartiile de aer prin zonele neetanse ale cladirii;
Ca tot vorbim de etanseitatea la aer, normativul recomanda prevederea sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura cu eficienta ≥ 75% si cu un consum electric ≤ 0.15-0.30 Wh/m3. Acum daca revii la tabelul 5.7 poti vedea ca ai o limita de consum energetic si pentru ventilare, intre 5- 7 kWh/m2,an, limita in care nu te poti incadra daca nu dotezi casa cu un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura.
Sincer cred ca 90% din cei care isi vor construi case in urmatorii ani nu vor tine deloc cont de acest aspect insa daca pe tine te intereseaza cu adevarat sanatatea familiei tale si vrei sa iti reduci simtitor consumul de energie iti recomand sa arunci un ochi peste aceste sisteme. Este foarte posibil sa-ti dai seama ca nu sunt chiar atat de scumpe daca e sa pui beneficiile in balanta cu pretul.
Prin metodologia de calcul Mc 001 se recomanda ca debitul minim de aer proaspat in sezonul de incalzire sa corespunda unui numar orar de schimburi de aer de 0.5h-1 in cazul cladirilor rezidentiale, iar in cazul in care casa are un grad de etnasare mai mic de 1.5 sch/h la 50 Pa se recomanda sa instalezi sisteme de ventilatie mecanizata cu recuperare de caldura.
Autorizatia de construire
Apar o serie de cerinte suplimentare si cand vine vorba de autorizarea unei cladiri in standard NZEB, de acum fiind obligatoriu ca la faza D.T.A.C. dosarul sa fie insotit de studiul privind fezabilitatea utilizarii sistemelor alternative de inalta eficienta si de raportul de conformare NZEB, pentru ca mai apoi la receptia lucrarii sa fie obligatorie elaborarea raportului de audit energetic fara de care nu se vor mai putea executa tranzactii de vanzare- cumparare sau inchiriere a imobilelor.
Amortizarea investitiei
Ca in cazul oricarei schimbari vor aparea si cei care vor sustine raspicat ca investitia in termoizolatie sau in sisteme alternative de producere a energiei nu este rentabila, insa normativul trateaza si acest subiect, evidentiind clar ca investitia suplimentra intr-o cladire NZEB trebuie sa conduca in maxim 30 de ani la un cost global mai mic in comparatie cu costul energiei necesare pentru utilizarea corecta a unei case de referinta construita dupa standardele anterioare.
Sunt constient ca este mai scump sa construiesti NZEB in comparatie cu „pune 10 centimetri de polistiren ca merge si asa” iar investitia devine rentabila dupa o perioada mai lunga de timp, insa cred ca trebuie sa te gandesti ca prin scaderea drastica a consumului de energie iti vei recupera investitia la un moment dat iar planeta pe care traiesti este momentan una singura si ar fi momentul sa incepi sa te gandesti si la ea.
Din nou am scris foarte mult si ti-am oferit foarte multe informatii astfel ca este posibil sa iti apara anumite intrebari dupa ce parcurgi intregul articol. Poti oricand sa ne contactezi pe email, whatsapp sau pe retelele de socializare de mai jos in cazul in care doresti o sesiune de consultanta gratuita. De asemenea poti sa ne transmiti si idei cu privire la subiecte pe care ai dori sa le tratam mai departe pentru a ajuta intreaga comunitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.