CUM DAI REFRESH CASEI TALE?
TEXTURI SI SUPRAFETE
CUM DAI REFRESH CASEI TALE?
TEXTURI SI SUPRAFETE
Technotik. | 09 Dec. 2022
Suntem siguri ca pana acum ti-ai dat seama ca formele si culorile influenteaza modul in care percepem o incapere, insa ai observat ca suprafetele si texturile au exact acelasi efect asupra perceptiei generale?
Datorita aparitiei mobilierului din PAL sau MDF, ieftin si rapid de executat, designul de interior a devenit accesibil pentru o categorie mult mai mare de oameni, insa punerea in scena a acestor piese de catre ochi neavizati a dus la transformarea unor locuinte moderne in spatii plate, dure si lipsite de viata.
De ce? Pentru ca intr-o camera poti folosi nuante si tonuri diferite ale aceleiasi culori dar nu si aceeasi suprafata. Incaperea trebuie sa acomodeze suprafete si texturi care sa intrerupa monotonia.
Pentru a scapa de aceasta problema trebuie sa combini tipuri diferite de suprafete, materiale naturale si dure, pufoase, tesute sau impletite.
Hai sa te ajutam sa intelegi mai bine despre ce vorbim! Iti vom detalia mai jos cele doua tipuri de texturi care exista:
Textura vizuala
Este influentata mai ales de lumina dintr-o camera, care afecteaza modul in care percepem materialul. Daca suprafata este dura, asperitatile arunca umbre diferite in functie de tipul de lumina pentru ca de exemplu, intr-o incapere cu multe suprafete diferite, sa obtinem un plus de dinamism pe parcursul zilei, cand incaperea isi va schimba forma, trecand de la iluminatul natural la cel artificial.
Experienta este una exclusiv vizuala.
Textura tactila
Gandeste-te la senzatia pe care o ai seara cand te bagi in pat pentru prima data dupa ce ai schimbat asternuturile. Lenjeria confortabila, patura moale, feeling-ul de liniste si pace, despre asta este vorba cand vorbim de suprafete tactile.
O poti percepe cu ochii inchisi. Simti imediat caldura unei podele din lemn masiv cand mergi pe ea in picioarele goale, frigul si masivitatea unei podele din granit sau senzatia de moale a unei blani aruncate pe un fotoliu.
Exemple de texturi
Putem prelua ideile din articolul legat de contraste si sa le aplicam asupra texturilor pentru a oferi profunzime unui interior. Daca simti ca o camera este plictisitoare, adauga suprafete tactile diferite. Pentru un plus de varietate, completeaza spatiul cu unele dintre urmatoarele obiecte:
Un covor impletit;
O blana de oaie;
Perdele de in cu cute naturale;
Textura unui material dur, tesut sau necaptusit;
Decoratiuni moderne din sticla;
Obiecte de ceramica artizanale;
Elemente de design realizate din materiale naturale;
Sa nu uiti insa sa ti cont si de greutatea vizuala, cu cat o suprafata este mai mare, cu atata efectul ei este mai intens.
Efectul suprafetelor asupra camerei
Suprafetele netede, lucioase, cum poate fi de exemplu o masa sau un dulap din PAL, reflecta lumina si fac culorile sa para mai deschise, iar luciul da camerei senzatia de rece si dur, in perceptia generala fiind considerate suprafete moderne.
Suprafetele aspre, inegale, reflecta mai putin lumina si fac culorile sa para mai inchise, camera mai moale si mai calda, insa dau senzatia de amenajare rustica.
In cazul in care casa ta este gata si nu mai dispui de fonduri pentru a reface amenajarea, ai toate sansele sa schimbi senzatia camerelor care nu iti plac prin interventii punctuale care sa aduca putin contrast si noi texturi.
Daca ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.