DORMITORUL MATRIMONIAL
DIMENSIUNI, SFATURI SI IDEI
DORMITORUL MATRIMONIAL
DIMENSIUNI, SFATURI SI IDEI
Technotik. | 06 Mar. 2023
Buna!
Este o noua zi de luni iar de astazi putem spune fericiti ca a revenit primavara! 06 Martie, 12 grade afara deci vremea este perfecta pentru a putea da drumul santierelor pastrate la hibernare peste iarna.
Cum si anul acesta ne asteptam ca un numar mare de aventurosi sa isi ia inima in dinti si sa inceapa proiectul vietii lor, fie ca este vorba de construirea locului caruia ii vor spune mandri "acasa" sau de amenajarea interioara a locuintei pentru a le raspunde in totalitate nevoilor, noi suntem decisi sa venim in ajutorul tau in continuare cu toate ideile si informatiile necesare pentru a putea face cele mai intelepte alegeri, asa ca astazi vom continua seria de materiale informative cu o discutie despre dormitorul matrimonial, piesa centrala a zonei de noapte.
Dimensiunile dormitorului matrimonial
Prima data trebuie sa iti spun ca am mai povestit noi si in articolul "Cum iti schitezi proiectul casei" despre cat de important este sa separi zona de noapte de restul casei, astfel incat dormitoarele, baile si dressing-urile membrilor familiei sa fie coagulate intr-un nucleu intim departe de ochii eventualilor musafiri. Sa fim seriosi! Nimeni nu isi doreste ca ochii iscoditori ai matusii sa sape cu inversunare in cele mai cordiale coltisoare ale familiei tale.
Conform Legii Locuintei si a OMS 119/ 2014, camerele de locuit (aici intra si dormitorul) nu pot avea o suprafata mai mica de 12 metri patrati, cu o inaltime interioara minima de 2.55 metri.
Acestea fiind spuse cred ca acum ar fi bine sa enumeram lucrurile care trebuie sa isi gaseasca locul intr-un dormitor matrimonial:
Patul dublu;
Noptierele;
Dulapuri pentru haine (in lipsa dressing-ului);
Masuta de machiaj;
Un pouf dragut;
Un covor care sa lege intreaga compozitie;
Pentru a asigura confortul, patul matrimonial trebuie sa fie cu 25 de centimetri mai lung ca inaltimea utilizatorilor. Bazate pe trasaturile medii ale oamenilor, majoritatea paturilor sunt produse la dimensiunea de 160 x 200 (Queen size bed) sau 180 x 200 (King size bed) dar desigur daca vrei o amenajare cu adevarat unica iti recomand sa te indrepti fie spre un pat realizat la comanda fie spre un designer bed. Arunca un ochi aici sau aici ca sa vezi diferenta.
In jurul patului trebuie sa iti ramana minim 75 de centimetri pentru a te putea plimba nestingherit. Am sa accentuez aici un mic detaliu: "In jurul patului". Te rog nu lipi patul de perete pe doua laturi, nu ar trebui sa fie nimeni obligat la o tura de 100 de metri garduri inainte de culcare.
Ansamblul trebuie sa fie neparat completat pe laterale de noptiere, iar in spatele patului obligatoriu vei avea o tablie. Daca te-ai uitat in exemplele de mai sus ai vazut ca noptierele pot fi diferite in cazul in care vrei sa adaugi un plus de dinamism camerei, la fel si corpurile de iluminat care completeaza iluminatul general.
Schema functionala
Cred ca acum este momentul sa iti spun ce presupune cu adevarat un dormitor matrimonial. Dormitorul matrimonial este un ansamblu alcatuit din dormitor, dressing si baie. Ansamblul acesta trebuie sa fie zona in care te retragi ca sa te odihnesti dupa o saptamana obositoare, fiecare obiect trebuie sa fie ales astfel incat sa iti garanteze ca te vei putea rasfata, deci te rog nu uita sa tii cont si de schema functionala cand iti vei stabili pozitia dormitorului matrimonial in casa, relatia lui cu celelalte camere este extrem de importanta.
In cazul in care totusi nu dispui si de dressing este bine sa stii ca o persoana are nevoie de minim 1 metru lungime de dulap pentru a-si putea acomoda toate hainele iar dormitorul in sine trebuie sa fie dotat in acest caz si cu o oglinda in care sa te poti vedea din cap pana in picioare. Iti recomand totusi sa citesti si articolul despre dressing-uri in cazul in care te intereseaza sa afli mai multe informatii despre suprafetele de depozitare.
Tips & Tricks
Amenajarea dormitorului poate fi un proiect super interesant atata timp cat tii cont de toate detaliile necesare pentru a te asigura ca vei obtine un spatiu functional, confortabil si placut asa ca iti voi sari in ajutor cu cateva sfaturi:
Stabileste un buget si fa un deviz pentru a stii exact cum iti vei aloca fondurile;
Tine cont de nevoile tale, gandeste-te cum folosesti dormitorul si la ce este important pentru tine. Ai nevoie de mai mult spatiu de depozitare? Mai multa lumina naturala? Un pat mai mare?
Alege un stil de design care sa reflecte gusturile tale si sa completeze restul casei. Nu uita sa tii neaparat cont de paleta de culori, stilul mobilierului si al decorului!
Deseneaza planul de amenajare, stabileste care este cea mai buna pozitie pentru pat, dulapuri si restul pieselor de mobilier. Asigura-te ca lasi suficient spatiu pentru a defila prin camera;
Concentreaza-te pe iluminatul camerei! Va face cu adevarat diferenta cand va veni vorba de aspect si feeling;
Utilizeaza finisaje de calitate pentru podele, pereti si mobilier astfel dormitorul va fi cu adevarat future-proof;
Insufla emotia in camera, adauga cateva note personale cum ar fi fotografii de familie sau opere de arta preferate;
Nu uita, amenajarea casei tale trebuie sa fie o activitate placuta pentru a avea rezultate deci, daca te-ai impotmolit si ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.