SCHEMA FUNCTIONALA
CUM ITI SCHITEZI PROIECTUL CASEI
SCHEMA FUNCTIONALA
CUM ITI SCHITEZI PROIECTUL CASEI
Technotik. | 27 Dec. 2022
Pentru ca avem o serie de postari care se leaga intre ele si pe care trebuie sa le parcurgi obligatoriu in ordine pentru a obtine rezultatul dorit, astazi vom incepe cu o scurta recapitulare a lucrurilor care te intereseaza.
Din punctul meu de vedere pentru a-ti putea schita proiectul casei, in primul rand trebuie sa fi cumparat deja parcela de teren pe care doresti sa faci constructia si sa ai un Certificat de Urbanism obtinut de la primarie, cu un titlu care rezuma succint toate lucrarile pe care doresti sa le efectuezi pe teren. In cazul in care nu stii cum sa obtii certificatul, gasesti aici informatiile de care ai nevoie, iar din aceasta postare afli si cum poti dobandi foarte usor extrasul C.F.
OK! Acum ca sigur ai un C.U. este momentul sa incepi sa il parcurgi treptat si sa iti extragi informatiile necesare. Am discutat aici despre cum se citesc primele 2 pagini, unde se regasesc reglementarile ce vor afecta dimensiunea si aspectul casei tale. De la capitolul "Regimul tehnic" trebuie sa preiei P.O.T.-ul maxim, C.U.T.-ul maxim si retragerile stabilite fata de limitele parcelei si sa le asimilezi astfel incat schita pe care urmeaza sa o faci sa fie cat de cat ancorata in realitate.
De exemplu terenul tau are o suprafata de 500 de metri patrati, front stradal de 20 de metri si o adancime de 25 de metri. Din C.U. afli ca este admis un P.O.T. maxim de 35% si un C.U.T. de 1. Retragerea fata de limita de la strada va fi de 5 metri, fata de limitele laterale 2 metri iar fata de limita posterioara 10 metri. De aici rezulta ca vei putea construi o casa cu amprenta la sol de maxim 175 de metri patrati, ce se va dezvolta mai mult pe latimea parcelei unde poate avea o lungime maxima de 16 metri. In adancimea parcelei iti mai raman numai 10 metri pe care poti construi deci latimea casei tale va fi maxim 10 metri. Vezi cum toate aceste reglementari au conturat deja un volum maxim al casei?
Schema functionala
Cu volumul maxim stabilit este momentul sa treci la organizarea spatiilor in casa. Ce iti recomand eu, contrar asteptarilor, este sa nu schitezi un plan. Daca ai fost alaturi de noi pana acum, ai citit si ai inteles toate postarile anterioare, ma astept sa iti dai seama ca pentru proiectarea unei case trebuie sa tii cont de foarte multi factori iar fara experienta necesara nu vei putea obtine un produs de calitate, vei pierde bani si nu vei beneficia la maxim de terenul tau.
In schimb, ce poti tu sa faci este o schema functionala, o schita sumara pe care sa evidentiezi spatiile pe care ti le doresti la fiecare nivel, legaturile dintre ele si cel mai important relatia lor cu exteriorul. Aceasta schema te va ajuta in doua feluri. Pe de-o parte iti va organiza ideile prin desen iar rezultatul va fi casa ideala pentru tine, asa cum ai visat-o din totdeauna, iar pe de alta parte ii va lasa si arhitectului libertatea de a proiecta casa, beneficiand astfel de experienta lui, lucru pe care cred ca ti-l doresti daca tot platesti acest serviciu.
Cum desenezi o schema functionala
Avantajul sistemului este ca poti ajunge simplu si repede la un rezultat care iti va depasi asteptarile. Tot ce ai nevoie sunt cateva foi, un creion si o radiera. Ia foaia si incepe sa scrii spatiile pornind de la intrare, iar pe parcurs raspunde-ti la intrebarile care apar. Cel mai probabil vei face multe incercari pana vei ajunge la forma dorita deci nu iti fie frica sa o iei de la inceput insa cel mai important lucru este sa desenezi fiecare ideie care iti vine. Chiar daca nu se potriveste pe schema actuala, schiteaza pe o foaie separata ideia. Sunt sanse mari ca la final sa preiei elemente din mai multe parti iar astfel sa rezulte imaginea casei tale.
Hai sa incepem sa desenam impreuna! Primul lucru este intrarea in casa, cum iti doresti sa intri? Printr-un vestibul, printr-un hol sau direct in camera de zi? Vrei sa ai si un garaj? Care vrei sa fie realatia garajului cu intrarea? Cate nivele va avea casa, unul sau doua? Camera de zi va fi open- space? Va include si locul de luat masa? Cum separi zona de zi de zona de noapte, pe inaltime sau pe orizontala?
Pentru ca sunt foarte multe intrebari si poate deveni obositor vom lucra mai departe in paralel cu un exemplu. Sa zicem ca te-ai decis pe o casa parter si vrei sa salvezi o suma considerabila de bani asa ca in locul unui garaj alegi sa iti construiesti un carport. Vrei sa reduci suprafata casei unde poti asa ca alegi ca intrarea sa se faca direct prin zona de zi iar pentru haine si pantofi vei avea un dulap chiar langa usa. Zona de zi va include living-ul si dining-ul insa bucataria va fi separata, inchisa, pentru ca mirosul sa nu se raspandeasca in toata casa cand gatesti. Cum stii ca ai destul de multe borcane cu muraturi si zacusca, ti-ai dat seama ca undeva va trebui sa apara si o camara iar cea mai buna varianta este ca ea sa fie in relatie directa cu bucataria. Acum ca zona de zi este cat de cat inchegata iti dai seama ca ai uitat terasa iar fix in situatii de genul te salveaza faptul ca ai ales sa lucrezi cu o schema functionala nu cu un plan. Noteaza pe desen terasa, deseneaza un dreptunghi in jurul ei si leag-o printr-o linie de camera de zi. Mai departe va fi treaba arhtiectului sa transforme schita in plan si sa faca lucrurile sa functioneze.
Adesea aveti prieteni care vin in vizita iar copii trebuie sa se culce devreme, ai ales sa separi zona de noapte a copiilor si sa o rupi de living prin cateva spatii tampon care pot fi reprezentate prin baie, camera tehnica si hol. Dormitorul vostru iti doresti sa fie neaparat un dormitor matrimonial in adevaratul sens al cuvantului, cu dressing si baie proprie iar pentru invitati vei dori sa ai un grup sanitar dedicat pentru ca sa fim seriosi, nimanui nu ii place sa intre un strain, oricat de apropiat ar fi, in cele mai intime locuri.
Cateva guideline-uri
Iti venim in ajutor cu cateva guideline-uri sau idei de care e bine sa tii cont in functie de nevoi pentru a-ti face viata mai usoara:
Separa zona de zi si zona de noapte;
Schiteaza mereu legatura intre spatii sub o forma decomandata;
Tine cont si de traseele pe care le faci intr-o zi prin casa;
Daca iti permiti nu intra niciodata in casa direct in living, foloseste un vestibul;
Gandeste-i o posibilitate de inchidere la bucatarie, poate iti vei da seama ca varianta open-space nu este cea mai buna pentru stilul tau de viata;
Camera tehnica si camara sunt spatii de depozitare inchise, nu le exclude!
Schiteaza mereu o baie de oaspeti;
Raspunde la intrebarea: "Ce vreau sa vad primul lucru cand intru in casa?";
Leaga intotdeauna dining-ul si living-ul de terasa, vrei sa iti fie cat mai usor sa extinzi zona de zi la exterior;
Speram ca acest articol sa iti placa si sa te lamureasca. In cazul in care mai ai intrebari, poti oricand se ne contactezi pe email, whatsapp sau pe retelele de socializare de mai jos pentru o sesiune de consultanta gratuita. De asemenea poti sa ne transmiti si idei cu privire la subiecte pe care ai dori sa le tratam mai departe pentru a ajuta intreaga comunitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.