MASTERCLASS DESPRE COVOARE
GHIDUL COMPLET PENTRU ALEGEREA COVOARELOR
MASTERCLASS DESPRE COVOARE
GHIDUL COMPLET PENTRU ALEGEREA COVOARELOR
Technotik. | 20 Mar. 2023
Ma bucur sa vad ca in jurul blogului si a platformelor de socializare se incheaga o comunitate tot mai mare de oameni interesati sa afle informatii noi din arhitectura si design, care nu numai ca urmaresc materialele Technotik ci ne si adreseaza interbari despre diferite subiecte de interes pentru toata lumea.
Daca in cazul postarilor dedicate iluminatului in amenajarile de interior i-am multumit Roxanei pentru interesul aratat, astazi este cazul sa ii multumim lui Ovidiu care acum isi amenajeaza casa. Vrea sa ii dea acele touch-uri pentru a o transforma in "acasa" dar are cateva intrebari cu privire la covoare.
"Ce forma de covor sa aleg? Ce culoare sa aiba covorul? Sa aleg un covor cu model sau ceva minimalist? De ce dimensiune de covor am nevoie?" Daca inca nu te-ai lovit de aceasta problema iti garantez ca urmeaza asa ca astazi iti propun sa urmaresti Masterclass-ul Technotik despre covoare, care sigur iti va fi de folos la momentul oportun.
Introducere in lumea covoarelor
Foarte multi arhitecti si designeri de interior considera covorul ca fiind un al cincilea perete. Cred ca aceasta afirmatie se potriveste indeosebi celor speriati de schimbarile permanente, care nu doresc nici sa zugraveasca peretii nici sa aplice tapet. In acest caz culoarea, forma si dimensiunea covorului pot face o diferenta enorma, fiind mult mai usor de introdus in decor un covor colorat, cu model.
Prima greseala pe care am observat-o in amenajarile de interior realizate "in house", unde nu s-a optat pentru experienta unui arhitect, este alegerea unui covor mult prea mic in raport cu mobila. Motivul este adesea destul de simplu, covoarele nu sunt mereu cele mai practice. De exemplu, un covor asezat sub masa de bucatarie poate fi un magnet pentru firimituri, dar sa lasi suprafata podelei complet goala nu este neaparat o optiune, cum nu este o optiune nici sa alegi un covor cat mai mic posibil in speranta ca blatul mesei il va proteja. Tine de tine sa gasesti covorul potrivit si practic pentru fiecare situatie, in cazul anterior fiind recomandat sa alegi un covor rezistent, din lana toarsa fin. Intertinera lui iti va fi la indemana in timp ce el se va ocupa sa inchege intreaga amenajare.
O alta mare problema este forma covorului. Un covor rotund combinat cu o masa dreptunghiulara nu este nici dinamic nici chic, este o greseala de compozitie care va face mereu ansamblul sa para dezechilibrat. Eu iti recomand ca forma covorului sa fie in armonie cu forma mobilei, unei mese rotunde i se potriveste un covor rotund iar unei mese dreptunghiulare sau ovale i se va potrivi mereu un covor lunguiet, dreptunghiular.
Cand incerci sa stabilesti dimensiunea covoarelor trebuie sa iei lucruile pe rand. Prima data trebuie sa te hotarasti care sunt zonele pe care doresti sa le creezi in camera de zi, covorul trebuie sa incadreze mereu ansamblul de relaxare. Urmatorul pas este sa stabilesti marimea de covor in care vei investi. Dimensiunile camerei si ale mobilierului sunt decisive. Intr-o prima faza iti spun ca regula de baza este sa lasi liberi intre 20 si 45 de centimetri in zona din jurul covorului, pana la peretii inconjuratori.
Covorul nu trebuie nici sa acopere intreaga suprafata a camerei si sa acapareze incaperea dar nici sa fie prea mic, dand impresia ca mobilierulul pluteste in spatiu. Covoarele de mici dimensiuni se potrivesc unor camere mai mici iar covoarele mari isi vor gasi mereu locul in zone cu suprafata mai mare, insa aceasta este o regula foarte generala asa ca in randurile ce vor urma iti vom arata concret de ce trebuie sa tii cont cand alegi covorul pentru dining, living si dormitor.
Relatia covor - mobila
Dimensiunea covorului trebuie stabilita si in functie de ansamblul de mobilier pe care acesta il va sustine. El nu trebuie sa fie mai mic decat canapeaua sau decat lungimea si latimea mesei. In cazul mesei de dining mai trebuie sa tii cont de un lucru, pe covor trebuie sa incapa si scaunele, mai ales cand acestea sunt indeparatate de la masa. Toate cele 4 picioare ale scaunelor trebuie sa incapa pe covor cand acestea sunt utilizate, astfel exista riscul de a te dezechilibra.
Adevarul este ca daca locuiesti la apartament sau intr-o casa proiectata in viteza ai toate sansele ca proportiile camerei sa nu fie tocmai oportune. In acest caz iti recomand sa alegi un covor mai mare, sa il amplasezi in spatiu iar apoi sa il adaptezi la piesele de mobilier si la dimensiunea lor.
Revenind la subiect, dupa cum spuneam mai sus, atat mesele de dining cat si scaunele trebuie sa incapa pe covor, nu doar cand acestea sunt asezate frumos sub masa, ci si cand ele sunt trase pentru a te putea aseza. In mod normal poti adauga 60-70 de centimetri de la marginea blatului mesei, pe fiecare latura, pentru a obtine dimensiunea covorului de care ai nevoie.
Cum alegi covorul pentru dining
Dimensiunea covorului nu este exact caracteristica la care vrei sa faci economie. Poti avea neplacuta surpriza ca picioarele din spate ale scaunelor sa iasa de pe covor, rezultatele fiind ca acestea vor sta mereu in dezechilibru si se vor clatina, iar utilizatorii le vor agata mereu cand vor dori sa se apropie de masa.
Tine minte! Compozitia trebuie sa fie mereu echilibrata. Unei mese rotunde i se va potrivi un covor rotund iar unei mese dreptunghiulare i se va potrivi un covor dreptunghiular.
Evita sa combini o masa dreptunghiulara cu un covor rotund sau o masa rotunda cu un covor dreptunghiular.
Lasa 60-70 de centimetri in jurul marginilor mesei. Scaunele trebuie sa incapa pe covor si cand sunt trase.
Nu uita sa tii cont si de usile din camera cand stabilesti dimensiunea covorului! Usile de acces in camera si cele ale pieselor de mobilier au toate sansele sa se agate in covor mai ales daca vei opta pentru un covor gros si pufos.
Ansamblul camerei de zi
In living ansamblul de relaxare format din canapea, fotolii si masuta de cafea este cel care stabileste dimensiunea covorului. Pentru a avea o compozitie echilibrata covorul nu poate fi mai scurt ca lungimea canapelei, astfel el va functiona ca un soclu pentru mobila, fiind chiar ideal ca acesta sa depaseasca marginile ansamblului.
Daca mobila livingului se afla in mijlocul camerei, covorul trebuie sa includa obligatoriu intreg ansamblul, insa in cazul in care canapeaua este lipita de un perete, este suficient ca numai picioarele din fata sa se afle pe covor, avand astfel posibilitatea de a alege ca fie treimea din spate a canapelei sa stea in afara covorului fie ca treimea din fata a acesteia sa fie sustinuta de covor.
Covoare pufoase pentru dormitoare confortabile
In dormitor trebuie neaparat sa alegi un covor proportional cu camera si cu patul. Daca ai un dormitor mare sau daca forma dormitorului este una dreptunghiulara avand zone de trecere largi prin lateralele patului, poti opta fie pentru un covor mare care va functiona ca baza, fie poti tine cont de regula treimii si sa alegi un covor proportional cu latimea patului.
Daca iti doresti un covor cu proportii echilibrate, in dormitoarele de mici dimensiuni este mult mai corect sa te ghidezi dupa suprafata intregii camere si nu dupa dimensiunea patului.
Recomandat este sa alegi fie un covor mai mare, care sa depaseasca marginea patului cu 60-70 de centimetri, fie doua covoare, cate unul de fiecare parte a patului. Astfel, dimineata cand te vei da jos din pat vei avea parte de tot confortul ce ti-l poate oferi un covor pufos, beneficiand in acelasi timp si de o compozitie echilibrata in dormitor.
Covoare rezistente la uzura
Holul este cea mai tranzitata camera din orice locuinta, deci este important sa alegi un covor rezistent la uzura. Spatiul limitat si multitudinea de usi din aceasta camera te obliga sa te indrepti spre covoare netede si inguste care nu atrag murdaria. Aici este bine sa eviti covoarele cu ciucurei sau alte elemente decorative care se pot degrada rapid si sa alegi in schimb covoare cu marginea intarita. Poti incepe cautarea de la cateva covoare reversibile, cele doua fete te vor ajuta sa salvezi timp cand covorul se va pata.
Baia este o alte camera care pune probleme oricarui amator de design. Aici dimensiunea covorului este direct influentata de dimensiunea si forma camerei, precum si de amplasarea mobilei. Adesea este recomandat sa pastrezi o banda de trecere de minim 70 de centimetri in baie ceea ce te va ingradi si mai tare. In cazul in care nu te poti decide asupra tipului de covor potrivit baii tale poti oricand sa amplasezi un covor micut in fata chiuvetei, fiind punctul in care se sta cel mai mult in baie.
Tips & Tricks
Cum sunt sigur ca deja te-ai obisnuit, la final de articol vin in ajutorul tau cu cateva sfaturi si idei generale despre alegerea covoarelor:
Daca nu te poti hotara asupra dimensiunii de covor dorite, te poti folosi de banda adeziva de hartie pentru a marca pe podea diferite variante de contur;
Pe langa covoarele custom made, croirea poate fi o solutie in cazul in care iti doresti sa ajustezi covorul la conditiile din noua ta locuinta;
Banda adeziva si banda antiderapanta sunt prietenele tale - in cazul in care ai gasit un covor de care nu te mai poti desparti insa care este prea mic pentru camera ta, poti cumpara doua covoare mici identice si sa le lipesti intre ele cu banda adeziva, sau sa le fixezi de podea cu banda antiderapanta, pe spate;
Covoarele tesute manual pot arata diferit in functie de directia firului si de pozitia fata de fereastra - daca ceva nu iti place, poti roti covorul 180°;
Lumina soarelui poate degrada rapid un covor, aminteste-ti sa rotesti covoarele anual, pentru a se decolora si uza in mod egal;
Evita covoarele tesute manual daca ai incalzire in pardoseala, adezivul din compozitia lor se poate degrada mai repede;
Nu uita de efectul de contrast, covoarele deschise la culoare evidentieaza piesele de mobilier inchise si invers;
Te las acum sa pui in aplicare tips-urile de mai sus dar nu uita, daca ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.