PROIECTUL CASEI ASA CUM TI-L DORESTI
TEMA DE PROIECTARE
PROIECTUL CASEI ASA CUM TI-L DORESTI
TEMA DE PROIECTARE
Technotik. | 09 Ian. 2023
Anul 2023 a inceput in forta, vremea este buna dar fiind inca destul de frig afara acum este momentul perfect sa ne facem planurile pentru perioada urmatoare, ca la inceputul primaverii sa putem porni santierele de la care avem asteptari sa fie inchise la rosu pana in toamna.
Avand parcela de teren achizitionata si schita casei sub forma de schema functionala, este momentul sa te indrepti spre biroul de arhitectura ales pentru a da drumul fazelor de proiectare.
Si incepi sa iti pui intrebari.
"Oare proiectul casei va fi exact asa cum mi-l doresc? Voi reusi sa ma incadrez in buget? La final casa mea va arata bine? Dupa ce ma mut in casa voi avea un consum redus de energie si cheltuieli cat mai mici? In timp, daca doresc, imi va fi usor sa ii adaug tehnologii noi care sa imi faca viata mai usoara?"
Raspunsul la aceste intrebari vine sub forma unui mecanism de control pe care il detii tu fata de proiectul de arhitectura si anume: Tema de proiectare!
Ce este tema de proiectare?
Tema de proiectare este un document scris ce se anexeaza la contractul de proiectare semnat cu biroul de arhitectura ales, care cuprinde toate dorintele tale de care trebuie sa tina cont arhitectul cand iti elaboreaza proiectul casei.
La fel cum primaria te anunta prin Certificatul de urbanism care sunt reglementarile ce trebuiesc respectate pentru a-ti putea construi casa, tu anunti arhitectul, prin tema de proiectare, care iti sunt nevoile ce trebuiesc satisfacute de spatiul in care urmeaza sa locuiesti mai departe toata viata.
Arhitectura si Design-ul au ca scop realizarea unor produse (fie ca sunt ele constructii, amenajari de interior, pagini web, etc.) care raspund tuturor cerintelor utilizatorului avand in acelasi timp un aspect placut, forme ergonomice, trasaturi care faciliteaza utilizarea cu un consum cat mai mic de energie.
Deci, rolul tau in calitate de beneficiar al casei este sa ii transmiti proiectantului o serie de informatii esentiale legate de casa, pe care va trebui sa le urmareasca pe tot parcursul procesului de proiectare astfel incat sa se asigure ca, la final, produsul rezultat iti va raspunde tuturor nevoilor si, fiind anexata la contract, tema de proiectare va reprezenta modalitatea prin care tu te poti asigura ca cerintele ti-au fost indeplinite.
Cum te ajuta o tema de proiectare?
Dupa cum am spus si la inceput, tema de proiectare este singurul mecanism de control pe care il ai asupra proiectului casei tale. Pe langa ca ea reprezinta un ghid pentru modul in care arhitectul va proiecta constructia, tema va fi prezenta la fiecare intalnire pe care o vei avea cu proiectantul.
Pe parcurs ce veti discuta fiecare detaliu prevazut pe planuri, vei putea in paralel sa urmaresti tema pentru a te asigura ca nu s-a omis nimic, astfel incat proiectul casei sa iasa exact asa cum ti-l doresti.
Iti dau acum un exemplu de informatii mai putin uzuale care ar trebui sa fie cuprinse in tema de proiectare, pentru a-ti fi mai usor sa intelegi exact cum te ajuta aceasta.
Daca la inceput ai stabilit ca vrei o casa P+ 1E, in stil Neoclasic, sanatoasa, cu un consum redus de energie, care in timp iti va lasa posibilitatea sa adaugi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura si elemente de automatizare cum sunt jaluzelele electrice legate la un senzor zenital, o constructie ce urmeaza a fi termoizolata cu 10 centimetri de polistiren, cu inaltimile libere ale camerelor de 2.70 metri este clar ca nu raspunde nevoilor tale. Cei 10 centimetri de polistiren aplicati pe exteriorul casei nu scad indeajuns de mult consumul de energie, nu permit umiditatii sa iasa din pereti si favorizeaza aparitia mucegaiului iar inaltimea libera a camerei, de 2.70 metri, va scadea drastic in viitor cand vei adauga tavanul fals ce va ascunde sistemul de ventilatie si cablurile electrice ale sistemelor de automatizare.
Avantajul tau in aceasta situatie este ca avand tema de proiectare anexata la contract, atata timp cat nu i-ai adus modificari despre care arhitectul nu a luat la cunostiinta, iti va da posibilitatea sa soliciti transformarea proiectului astfel incat acesta sa raspunda tuturor nevoilor tale, fara aparitia unor costuri suplimentare.
Ce contine o tema de proiectare?
Pentru ca vrem sa te ajutam sa mergi cat mai bine pregatit la prima discutie cu arhitectul, iti lasam mai jos si iti explicam cateva idei pe care ar trebui sa le contina o tema de proiectare:
Titlul proiectului: la fel ca si in cazul Certificatului de urbanism, si tema de proiectare trebuie sa inceapa cu un titlu care sa prezinte succint toate lucrarile ce se doresc a fi executate, de exemplu "Construire casa parter, garaj, piscina, zona grill si imprejmuire";
Stilul arhitectural: fiecare stil arhitectural are particularitatile lui, de exemplu unei case in stil Mediteranean i se preteaza un regim de inaltime P+M, arce si forme fluide, o casa in stil Neoclasic impune o simetrie a fatadelor, un regim de inaltime P+1E, linii drepte si forme rigide iar o casa Moderna este caracterizata de ferestre de mari dimensiuni, accente din materiale naturale si console masive, deci, este foarte important sa ii spui arhitectului inca de la inceput in ce stil arhitectural vrei sa fie casa, astfel incat sa nu ai la final surpriza ca desi ancadramentele ferestrelor sau culorile apartin stilului dorit, volumul in sine se opune in totalitate;
Utilitatile existente in zona: conform OMS 119, o fosa septica trebuie sa fie amplasata la minim 10 metri de casa, un put forat trebuie sa aiba o distanta minima de 5 metri fata de casa, deci arhitectul trebuie sa stie inca de la inceput la ce retele se pot executa bransamente si pentru care dintre ele trebuiesc prevazute variante de suplinire;
Sistemul de incalzire: doresti un sistem de incalzire in pardoseala, unul cu radiatoare sau poate prin ventilatie? Centrala termica va fi pe gaz sau pompa de caldura?
Termoizolatia: optezi pentru o varianta cu un consum mai mic de energie, 15 centimetri de polistiren? Doresti o varianta mai sanatoasa, cu vata minerala sau materiale termoizolante naturale? Vrei sa reduci drastic consumul de energie sau te intereseaza chiar o casa pasiva?
Tamplariile: pornim de la ideia ca pentru o casa normala, o tamplarie PVC montata corect este mai eficienta decat una din aluminiu montata prost. Desigur daca vrei sa te indrepti spre o casa eficienta energetic sau pasiva trebuie sa iei in calcul un montaj cu precadre al tamplariei, de orice fel ar fi ea, pentru a elimina puntile termice si aparitia mucegaiului;
Invelitoarea: va fi de tip sarpanta finisata cu tigla sau de tip terasa hidroizolata cu membrana FPO?
Spatiile interioare: aici iti este de folos schema functionala despre care am vorbit in postarea anterioara, cu ajutorul ei ai reusit sa distribui spatiile si sa faci legaturile intre ele asa cum iti doresti, iar arhitectului i-ai lasat libertatea de a le transforma intr-un volum specific stilului arhitectural dorit de tine;
Sisteme inteligente: cat de mult iti doresti sa automatizezi casa pana la final? Vrei jaluzele electrice legate la un senzor zenital care sa se deschida dimineata cand te trezesti si sa se inchida automat la pranz pentru a pastra o temperatura redusa la interior vara? Te intereseaza un sistem audio prezent in fiecare camera care in functie de pozitia ta in casa sa isi modifice automat volumul pentru o experienta imersiva? Doresti camere de inregistrare legate la un centru de comanda care sa deschida automat usa la garaj cand vad ca masina ta se apropie de casa?;
Sisteme alternative de producere a energiei: urmeaza sa adaugi panorui fotovoltaice? Nu uita nici de panourile solare!;
Avand schema functionala si tema de proiectare elaborata, poti incepe linistit o prima discutie cu arhitectul. Desigur, acesta probabil va dori sa intrati mai in detaliu cu tema de proiectare asa ca cel mai bine este sa fi pregatit cu un pix si o agenda pe care sa notezi toate ideile ce va vor aparea pe parcurs.
Speram ca acest articol sa iti placa si sa te lamureasca. In cazul in care mai ai intrebari, poti oricand se ne contactezi pe email, whatsapp sau pe retelele de socializare de mai jos pentru o sesiune de consultanta gratuita. De asemenea poti sa ne transmiti si idei cu privire la subiecte pe care ai dori sa le tratam mai departe pentru a ajuta intreaga comunitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.