CE TIP DE PROIECT ALEGEM?
FAZELE D.T.A.C. SI D.T.O.E.
CE TIP DE PROIECT ALEGEM?
FAZELE D.T.A.C. SI D.T.O.E.
Technotik. | 24 Oct. 2022
In postarea anterioara am vorbit despre pasii pe care trebuie sa ii parcurgem pentru a obtine autorizatia de construire si am scos in evidenta atat etapele in care merita sa faci economie de bani ocupandu-te tu de gestionarea lor (Ex: obtinerea avizelor) cat si momentele in care este mai bine sa lasi arhitectul sa preia fraiele astfel incat sa reducem posibilitaea aparitiei erorilor.
Saptamanile urmatoare dorim sa le folosim pentru a detalia fiecare punct in parte astfel consideram ca prima etapa pe care trebuie sa o cunosti este aceea a fazelor de proiectare, ce cuprind ele, ce scop serveste fiecare faza si termene de timp aproximative necesare pentru elaborarea lor, urmand ca primele doua etape pe care le detaliem sa fie proiectul D.T.A.C. si proiectul D.T.O.E.
Tipurile de documentatii tehnice – D.T.
La baza autorizarii lucrarilor de constructii sta Legea 50/ 1991 care, prin Anexa Nr. 1 reglementeaza continutul cadru al documentatiei tehnice – D.T. pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
Rezumam multitudinea de informatii scotand in evidenta numai pe cele esentiale si anume: documentatia tehnica pentru autorizarea lucrarilor de constructii se elaboreaza numai de catre proiectanti autorizati, iar dupa vizarea spre neschimbare de catre primaria apartinatoare se dezvolta in proiectul tehnic intocmit conform prevederilor legale in vigoare, tinand cont in acelasi timp de certificatul de urbanism, de avizele si acordurile obtinute precum si de autorizatie de construire.
Documentatia tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii se intocmeste pentru:
Autorizarea executarii lucrarilor de construire – D.T.A.C.;
Autorizarea executarii lucrarilor de desfiintare – D.T.A.D.;
Autorizarea executarii organizarii lucrarilor – D.T.O.E.
Continutul cadru al documentatiei D.T.O.E.
Despre documentatia necesara in vederea executarii organizarii lucrarilor sunt mai putine de spus astfel ca vom vorbi despre aceasta prima data. Ea este necesara in toate cazurile in care se realizeaza o investitie si se prezinta la primaria apartinatoare alaturi de documentatia tehnica pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii (D.T.A.C.).
Proiectul la faza D.T.O.E. trebuie sa cuprinda descrierea tuturor lucrarilor provizorii necesare in vederea asigurarii in siguranta a executiei lucrarilor de investitii, atat pe terenul aferent investitiei cat si pe spatiile coupate temporar in afara acestuia, inclusiv cele de pe domeniul public.
Documentatia trebuie sa cuprinda un memoriu tehnic prin care se consemneaza elementele necesare a fi prezente in santier (Ex: platforme de depozitare, baraci, toalete, obiecte pentru prevenirea si stingerea incendiilor, etc.), modul in care santierul va fi ingradit astfel incat sa evitam accidentele, responsabilitatiile beneficiarului, responsabilitatiile antreprenorului general (constructorului) precum si legile si normativele de care se va tine cont.
Partea desenata a proiectului la faza D.T.O.E., pentru lucrarile de mica amploare poate fi alcatuita dintr-un plan de incadrare prin care se prezinta pozitia parcelei in zona si un plan de situatie propus care va cuprinde elementele de organizare a executiei lucrarilor in raport cu modul de amplasare a constructiei finale in teren.
Ce te intereseaza pe tine? Sa urmaresti ca proiectul la faza D.T.O.E. sa fie prezent in dosarele ce le depui la primarie in vederea obtinerii autorizatiei de construire si sa il parcurgi sumar pentru a sti ce obiecte trebuie sa fie prezente in santier astfel incat sa eviti amenzile din partea organelor de control deoarece o parte dintre acestea iti pot fi destinate tie. De exemplu, daca din santier lipsesc containere pentru depozitarea selectiva a deseurilor, in cazul unui control, amenda iti va fi transmisa tie deoarce beneficiarul investitiei este cel care raspunde de aceste lucruri. Un alt exemplu este cazul Municipiului Timisoara unde, prin HCL nr. 320/ 2022 si HCL nr. 333/ 2022 se reglementeaza modul in care deseurile rezultate din santier vor fi colectate selectiv, transportate si depozitate in locurile special amenajate.
In concluzie D.T.O.E.-ul te ajuta sa scapi de amenzi deci parcurge-l, urmareste respectarea lui si fa economie de bani aruncati pe apa sambetei! Crede-ma, te folosesti mai bine de acesti bani pentru a cumpara materiale de calitate si nici nu este dificil sa ii economisesti.
Continutul cadru al documentatiei D.T.A.C.
Documentatia pentru autorizarea lucrarilor de construire este mereu necesara in vederea obtinerii autorizatiei de construire si este alcatuita din parti scrise si parti desenate. Mai jos iti vom prezenta pe larg continutul acestora pentru a intelege de cate elemente esentiale te lipsesti cand alegi sa platesti mai putin pentru proiectarea casei tale numai la faza D.T.A.C. si la ce riscuri te expui in faza de implementare, ceea ce va duce la cresterea costurilor de executie.
Partea scrisa a proiectelor la faza D.T.A.C. cuprinde lista cu semnaturile proiectantilor, descrierea lucrarilor cuprinse in proiect, memorii pe specialitati (Ex: arhitectura, rezistenta, instalatii, etc.), informatii despre constructia proiectata, devizul general si anexele la memoriu (Ex: studiul geotehnic, referatele de verificare, avizele si acordurile etc.).
Piesele desenate au initial o componenta generala alcatuita din planul de incadrare prin care se identifica amplasamentul parcelei de teren in zona si planul de situatie propus unde se evidentieaza amplasarea constructiilor pe parcela, dimensiunile parcelei, retragerile constructiilor fata de limitele parcelei, pozitia acceselor auto si pietonal, modul de rezolvare a acoperisului (Ex: sarpanta sau terasa), etc.
Mai departe, piesele desenate se impart pe specialitati dupa cum urmeaza:
Planse de arhitectura: se pot redacta fie la scara 1:50 (scara mai mare care cuprinde o cantitate mai mare de informatii necesare in faza de santier) fie la scara 1:100 (scara mai mica ce poate cuprinde informatii strict esentiale avand automat un aport redus in faza de implementare) si trebuie sa cuprinda planurile cotate ale tuturor nivelurilor, planurile acoperisurilor, minim 2 sectiuni caracteristice si toate fatadele;
Plansele de rezistenta: se redacteaza la scara 1:50 si cuprind planul fundatiilor si detalii privind modul de realizare a acestora;
Plansele de instalatii: sunt alcatuite din schemele instalatiilor si desene de ansamblu;
Hai sa simplificam putin toata aceasta informatie! Din start ne este clar ca nu putem construi o casa avand atatea informatii lipsa. Desi proiectul de arhitectura redactat la scara 1:50 ar cuprinde o parte din informatiile necesare, proiectul de rezistenta ne arata numai cum sa realizam fundatiile casei fara sa stim mai departe dimensiunile elementelor structurale (Ex: stalpi, grinzi, placi, etc.), nu cunoastem cum se vor executa armarile elementelor structurale din beton si nici despre modul de executie a acoperisului nu stim absoult nimic. Despre proiectele de instalatii la aceasta faza putem spune ca sunt mult prea sumare, centrala termica nu este gabaritata deci nu stim exact ce trebuie sa achizitionam pentru a putea face economie de energie si bani, radiatoarele (caloriferele) sau spirele pentru incalzirea in pardoseala nu sunt cuprinse si deci nu pot fi executate, instalatiile electrice sunt la nivel schematic, nu avem pozitiile prizelor si intrerupatoarelor, modul de realizare a circuitelor in tabloul electric este necunoscut iar pentru instalatiile sanitare de asemenea ne lipsesc atat dimensiunile acestora cat si traseele.
Cel mai important lucru de mentionat despre proiectul la faza D.T.A.C. este ca fiind intr-atata de sumar, nici arhitectul nu detine informatiile necesare pentru a suprapune proiectul de instalatii cu cel de rezistenta si cu cel de arhitectura astfel ca mai avem si toate sansele ca in faza de implementare sa fim surprinsi de suprapunerea instalatiilor sanitare sau electrice cu elemente de rezistenta, greseli care se rezolva numai cu costuri ridicate dupa ce lucrarile au fost deja executate.
In concluzie, asa cum am spus si la inceput, documentatia tehnica pentru autorizarea lucrarilor de constructii serveste strict pentru obtinerea autorizatiei de construire iar dupa vizarea spre neschimbare a acesteia de catre primaria apartinatoare este necesar sa dezvoltam proiectul tehnic de care te vei putea folosi cu adevarat pentru a-ti construi casa.
Cum sa nu iti iei teapa cand iti proiectezi casa?
Adesea in Romania se practica proiectarea la faza D.T.A.C. cu “elemente” de P.T., beneficiarii alegand voit sa primeasca un proiect de executie sumar pentru a reduce astfel costurile de proiectare, fara a tine cont ca in acest fel cresc drastic costurile de executie.
Ce cuprinde un proiect D.T.A.C. cu “elemente” de P.T.? Facem abstractie de la partea scrisa deoarece in nici una din aceste variante nu vei primi un caiet de sarcini sau liste cu cantitatile de lucrari astfel ca tu vei fi privat de orice mecanism de control al calitatii lucrarilor si al cantitatii de lucrari executate deci faci rabat la calitate si ai toate sansele sa decontezi cantitati mai mari de lucrari si sa pierzi bani.
Diferenta apare la plansele desenate unde proiectul de arhitectura cel mai probabil va cuprinde piesele desenate despre care am vorbit la punctul anterior, proiectul de rezistenta va fi mai cuprinzator si vei primi informatii despre dimensiunile elementelor structurale, modul de armare a elementelor din beton, modul de realizare a sarpantei si detalii de executie insa proiectul de instalatii va fi in continuare unul sumar unde pe partea de instalatii termice cel mai probabil centrala va fi gabaritata insa restul elementelor de incalzire nu vor fi detaliate iar tu va trebui sa te bazezi pe constructor pentru implementare, instalatiile electrice vor cuprinde pozitionarea prizelor si intrerupatoarelor insa aceasta va fi aleatorie, va scadrea gradul de confort si in continuare modul de realizare a circuitelor in tabloul general nu va fi detaliat iar elementele sanitare vor fi dimensionate insa traseele acestora vor fi numai la nivel de schita. Avantajul este ca fiind un proiect D.T.A.C. mai dezvoltat, arhitectul va putea suprapune cel putin proiectul de rezistenta cu cel de arhitectura deci greselile ce pot aparea in santier scad cu aproximativ o treime.
Intelegem desigur ca nu toata lumea isi permite un proiect complet care sa cuprinda si faza D.T.A.C. si care ulterior sa fie dezvoltat in faza de proiect tehnic pentru executie insa ce ne dorim este ca daca alegi sa urmaresti varianta mai ieftina de proiectare sa faci aceasta alegere informat stiind ca lucrurile se pot face si bine, sa stii ca va trebui sa compensezi aceasta alegere oferind la schimb timpul tau, experienta ta in constructii si stresul tau si cel mai important sa iti dam sansa ca macar sa verifici tu si sa prevezi o parte din eventualele greseli ce pot aparea inainte de a fi executate.
Ce iti recomandam noi este sa te gandesti foarte bine la faza de proiectare pentru care vrei sa optezi pentru ca adevarul este ca majoritatea oamenilor isi construiesc casa o singura data in viata si aste pacat ca pentru a face economie la o suma de bani care reprezinta aproximativ 4-5 metri patrati de suprafata construita sa traiesti mai departe toata viata intr-o casa cu probleme.
In materialul urmator vom povesti despre ce cuprinde un proiect tehnic pentru executie si cum te ajuta asta in santier pentru a putea pune mai bine in balanta lucrurile la care alegi sa renunti.
Nu uita, daca ai idei cu privire la subiecte pe care doresti sa le tratam mai departe nu ezita sa ne contactezi deoarece in primul rand scopul nostru este sa oferim celor aflati la inceput de drum informatia necesara astfel incat alegerile pe care le vor face ulterior sa fie asumate si in cunostiinta de cauza. De asemenea, urmareste paginile noastre de socializare pentru a nu rata postarile noastre ce vor aduce un plus de calitate in realizarea proiectelor tale.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.