CUM ALEGI FINISAJUL PARDOSELII?
EFECTUL LINIILOR ASUPRA SPATIULUI
CUM ALEGI FINISAJUL PARDOSELII?
EFECTUL LINIILOR ASUPRA SPATIULUI
Technotik. | 11 Noi. 2022
Pentru ca foarte multi dintre voi se afla acum in faza in care trebuie sa ia o decizie cu privire la finasjul pardoselii, am decis ca astazi sa discutam despre cel mai important truc al acestei serii informative si anume, modul in care liniile afecteaza proportia unei camere.
Cand dezvoltam proiecte de amenajari, ceea ce facem noi de fapt este un proces de creatie prin care ordonam liniile dintr-o incapere, din piesele de mobilier, din tapet sau textile, pentru a crea iluzii optice care directioneaza sau amagesc ochiul pentru a obtine efecte care modifica proportiile spatiilor sau ale obiectelor, astfel ca ele se maresc sau se reduc, se amplifica sau se estompeaza. Din aceasta cauza, cand dezvolti un plan de amenajare este foarte important sa urmaresti directia tuturor liniilor si sa amplasezi obiectele in asa fel incat sa obti efectul vizual dorit.
Linii conducatoare
In toate proiectele lor, arhitectii si designerii de interior stabilesc in prima faza o serie de “linii conducatoare”. Ele au rolul de a ghida privirea catre locul sau obiectul care ti-l doresti sa actioneze ca punct focal (Iti mai aduci aminte ce sunt punctele focale? Am discutat despre ele in postarea anterioara). De exemplu, cand un fotograf vrea sa imortalizeze o imagine, el demareaza un intreg proces creativ prin care compune exact tabloul dorit, folosindu-se de liniile din natura sau din decor pentru a imprima o directie si a accentua profunzimea. La fel trebuie sa procedezi si tu pentru a pune in valoare spatiul pe care il amenajezi.
O incapere cuprinde inca de la inceput un numar de linii preexistente (intersectiile dintre podele si pereti, golurile de ferestre sau de usi, etc.) de care trebuie sa tii cont in amenajarea ta si pe care trebuie sa le echilibrezi folosindu-te de elementele de design ce urmeaza sa le integrezi in amenajare, cum sunt de exemplu piesele de mobilier sau covoarele. Sa nu uiti sa tii cont si de modul in care vei amplasa corpurile de iluminat. Contrastul dintre lumina si umbra va potenta efectul liniilor in functie de unghiul pe care il au in diferite momente ale zile.
Sfatul nostru este sa iei in calcul si spatiile goale, cum sunt zonele de trecere dintre piesele de mobilier sau dintre obiectele decorative, si sa te folosesti de ele pentru a directiona privirea catre elementul central al amenajarii. De asemenea, poti grupa obiectele in diverse forme pentru a crea un unghi sau o linie de efect.
Linii diagonale
Daca pentru a planifica modul de organizare a unui spatiu vei dori sa te folosesti de sectiunea de aur (Am discutat si despre asta aici), va fi foarte important ca in amenajarea ta sa creezi linii diagonale, adica linii oblice care se dezvolta pornind de la principiul triunghiului si care conduc privirea in diagonala, in sus sau in jos. Un exemplu este gruparea obiectelor decorative sau a ramelor foto astfel incat liniile imaginare care le incadreaza sa ghideze privirea spre elementul central.
Linii orizontale
Pentru a crea senzatia de spatiu, o metoda accesibila este sa scoti in evidenta sau sa creezi linii orizontale. Este un truc eficient cu care poti amagi ochiul in spatii reduse, de exemplu te poti folosi de un tapet cu dungi orizontale sau o biblioteca cu rafturi lungi in locul uneia cu compartimente patrate, pentru a obtine linii conducatoare, preferabile unui model de tip grila. Modelul unui covor, lambriurile sau plintele pot avea acelasi efect si pot diminua senzatia de inaltime in camerele cu tavane inalte pentru a ajuta spatiul sa para mai intim.
Linii verticale
Pentru a da unei camere cu inaltime redusa senzatia ca tavanul este mai inalt, trebuie sa scoti in evidenta liniile verticale din acel spatiu. Poti face asta cu ajutorul tapetului sau al altor obiecte, cum ar fi corpurile de biblioteca inguste si inalte pana la tavan.
Linii curbe
Un interior are nevoie si de linii delicate si rotunjite, forme fluide, organice, feminine, pentru a atenua senzatia de rigiditate a unui spatiu care ar putea fi perceput ca prea asupru sau prea colturos. Genul acesta de linii pot fi preexistente, din constructia cladirii (tavane boltite, ferestre cu arce sau pereti cu colturi rotunjite) sau pot fi introduse cu ajutorul elementelor decorative cum sunt covoarele, oglinzile, canapelele moderne sau diferite piese de mobilier cu colturile arcuite.
Linii pe podea
Cel mai bun exemplu de linii conducatoare se afla pe podea. Rosturile dintre placile de parchte, dintre scandurile de dusumea sau dintre placile de gresie pot influenta perceptia asupra unei camere si asupra dimensiunilor sale. Tine cont de acest aspect cand alegi dintre mai multe variante de finisaj!
Tips & Tricks
Acum ca ai inteles modul in care ne folosim de materialele de finisaj si de elementele de design pentru a pune in valoare camera, iti oferim o serie de sfaturi punctuale ce te vor ajuta sa iei mereu decizia potrivita pentru a obtine efectul dorit in amenajarea ta:
Podelele impartite in patrate de mici dimensiuni (si in in general multitudinea de linii frante) dau spatiului efectul de intimitate;
Materialele de finisaj care impart podeaua in patrate de dimensiuni mari accentueaza dimensiunea spatiului;
Dusumelele cu rosturi paralele cu lungimea camerei o fac pe aceasta sa para mai ingusta si mai lunga;
Podelele cu linii paralele cu latimea camerei o fac sa para mai lata;
Dalele din aprdoseala dispuse pe diagonala tind sa deschida si sa largeasca spatiul;
In cazul in care schimbarea podelelor nu iti este la indemana, foloseste un covor cu dungi, in functie de efectul pe care doresti sa il obti;
Daca ai nevoie de sfaturi sau poate ai o ideie de subiect pe care vrei sa il tratam ulterior, contacteaza-ne pe email sau pe una dintre retelele de socializare de mai jos. Suntem bucurosi sa iti raspundem la intrebari si sa te ajutam sa iti pui in practica proiectele cu un plus de calitate.
Proiecte fara compromisuri,
Echipa Technotik.